2013. május 22., szerda

SP500 elemzés 2013 május 20-24, avagy ez már mindennek a teteje!?


Elnézést kérek a kis szünetért, de úgy éreztem, hogy már annyira nincs igazam a piac egészével kapcsolatban, hogy úgy döntöttem megpróbálom pár lépéssel távolabbról szemlélni és megemészteni a folyamatokat, amik jelenleg zajlanak a tőzsdéken, és a következő eredményekre jutottam:

 Mivel a vezető indexek többsége történelmi csúcsig jutott (németek,amerikaiak,angolok) ezért azt kezdtem el vizsgálni, hogy vajon tényleg indulhat-e még innen is egy tartós és masszív bull. Mivel fundamentális okokat továbbra sem látok, melyeket még egyszer megismételni már nem akarok, ezért próbáltam megérteni a bullos befektetők szempontjait illetve indokait. Referenciaként beszéltem kb. 8-10 bullos ismerősömmel és mindegyiknek feltettem két kérdést:

- Meddig várod az SP500-at kb. vagy pontosan? Vagyis hol zárnád a longodat?

A kérdésre adott válasz számomra megdöbbentő volt, de pontosabban fogalmazok, mert nem is a válasz volt meglepő, hanem az, hogy minden ismerősöm ugyanazt a választ adta, ami a következő volt: "nem tudom."

A 2. kérdésem ez volt hozzájuk:

- És miért longolsz, mik az érvek-indokok?

A válasz kizárólag ez volt mindenkinél: "mert amíg nyomtatják a pénzt addig ez emelkedni fog." és hogy "az emelkedés mindenki közös érdeke".

Nem tudom ki, hogy van vele, de engem ez már önmagában meggyőzőtt arról, hogy nem lesz itt semmilyen kilábalás,fellendülés, vagy egekig érő fák..

Hisz, aki longol, de nincs célára, azt már önmagában a kapzsiság vezérli, tetszik, nem tetszik és azt jelzi számomra, hogy igazából nem tudja, hogy mit vár pontosan. Sok éves tapasztalatom pedig azt sugallja, hogy ezek az emberek bizony le fogják zárni a longjaikat, csak épp nem a legnagyobb eurória közepette, hanem amikor réges-régen a félelem lesz úrrá a piacokon.

A másik adott válasz alapján, miszerint azért longolunk, mert nyomtatják a pénzt, arra gondolok, hogy ezek az elgondolások és longok hol voltak az elmúlt 4 évben, mert bizony akkor is nyomták már a pénzt és akkor is voltak hiper-szuper emelkedő szakaszok..

Úgy gondolom, hogy a tőzsdei kaszinó mindenkit beszippantott már, és mindenki szentül meg van győződve, hogy majd úgyis szólnak előre a dagadt bankárfiúk ott kint, hogy na most már leállunk a nyomtatással mondjuk szeptember 12-én 17h-kor.. Ez alapján úgy látszik én vagyok az egyetlen, aki ebből a könnyű pénzkeresetből, ha úgy tetszik ingyen ebédből kimarad. És bizony az ilyen emberek, akik azt gondolják, hogy ilyen egyszerű pénzt keresni, ki fognak ábrándulni a tőzsdéből, hamarosan.

Mivel a technikai okok az elmúlt hosszú hetekben nem működtek részemről, így nem is mernék egzakt indikátorokat megnevezni, talán kettő kivételével:

1. Az SP500,Dow,Dax és még pár nagy index jócskán túlnyúlt már a legfelső havi pivot ellenállásokon.. Ez rendben ilyet már láttunk az év első negyedében is, viszont ha már eddig elmenedzseltem valahogy a shortokat, akkor kivárom a május végét, ugyanis a pivotok még majd két hétig érvényben lesznek. A kérdés számomra annyi lesz, hogy a jövő hét pénteken záruló hónap végéig, vissza tud-e menni az SP az 1637-es legfelső havi vonala alá.. illetve amikor ezt megteszi, akkor tud-e végre törni az Eurusd 1,2750 körüli lokális minimuma, mert ha igen akkor együtt nagyon beindulhatnak, SP 1450-1500 közé, Eurusd 1,21 környékéig.

2. A legfelső havi pivot visszavétele mellé nem ártana, ha az olaj is visszatérne 92 alá, mert mint már korábban is mondtam a végső céláram rá még mindig érvényben van, ami 78-80 dollár.

3. Az arany úton van az 1250-es célára felé, azzal nem is volt semmi gond az elmúlt hetekben.

4. Audusd-vel szintén, ami megcsinálta a 11hónapos sávjának törését és ezzel egy időben ki is pipálta az 1,0000 illetve 0,97-es céláraimat. Innentől tőle lassú csordogálós és stabil esést várok hónapos viszonylatban 0,80-ig. A shortjaimat nem régiben lezártam benne, a további mozdulatai számomra már nem vonzóak. A piaccal való korrelációja pedig egyenlő volt a nullával.

5. A jeneket ilyen magasságokba egyhuzamban nem vártam, viszont a 103-as usdjpy-t legalább 97-re, az Eurjpy-t legalább 125-re várom rövid időn belül.

6. A Gbpusd ha nagyobb szünetekkel is, de szépen konvergál lefelé. A végső cél ott továbbra is 1,36-nak látom.

7. A Vix-et jó ideje nem vizsgáltam, de jelen értékeit elnézve, ott megint érik egy legalább 25-ig tartó húzás.

 

A fundamentális oldalról a két héttel ezelőttihez hasonlóan a június 11-12-dikei OMT-ügyben való német alkotmánybírósági döntést látom mérvadónak. Ott ugyanis kiderülhet, hogy mondjuk a németek kénytelenek lesznek kiállni az ESM rendszer mögül. Gondolom a sok beadványt azért kapja kazal számra a német bíróság, mert már néhány látják, hogy a tonna számra összevásárolt olasz-spanyol-francia-portugál állampapírok egyrészt lassan kimerítik a németek 190mrd-os kötelezettségvállalását, másrészt nincsenek meggyőzve arról, hogy ezeket a pénzeket az adósok vissza is fogják tudni fizetni, márpedig akkor a németeké lehet az egész ceh..

 

4 megjegyzés:

  1. Az 1637-es SP500 szint már elérésre is került ma. Kérdés innen hogyan tovább, mert ezt a vonalat keményen hasítani kellene ahhoz, hogy a shortok tartásának értelme legyen. A Nikkei mai 6,5%-os fekete gyertyája az üzeni számomra, hogy ez csak a kezdet.. Amit kiemelten figyelek most, hogy az Eurusd milyen körülmények mellett tudja elérni az 1,2750-es lokális minimumát, mert annak reccsenése állítana minden instrumentumot a short oldalra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Jupiter!

      Olvastam a fenti longos eszmefuttatásodat, nem tudom, milyen ismerőseid vannak, de jó pár egyértelműen pozitív folyamat van a világban:
      -A gyorsjelentési szezon nem sikerült rosszul. Tehát a cégek fundamentálisan nem túlértékeltek. (Személyes véleményem szerint az USA papírok viszont már értékükön vannak, de a fejlődő piacok továbbra is nagyon olcsók Oroszország, India stb.).
      -A makró adatok továbbra is javuló tendenciát mutatnak.
      -Az európai deficitszámok jelentősen javultak, év végére az európai gazdaság is lassan beindulhat.
      -A mediterrán országoknak a forrásbevonási képessége a piacról szintén drasztikusan nőtt. Ez megmutatkozik a csődkockázataik és kamatszintjük jelentékeny csökkenésében.
      -A Japán Jegybank a FED-re szintén rátett egy lapáttal, lehet, hogy Ben lassan visszaszívja a forrásokat, de Japán és az ECB ki fogja egyenlíteni a különbséget. Nem véletlenül buzdítják az USA döntéshozói az ECB vezetőit, hogy a FED-hez hasonlóan járjanak el.
      -A piacok a folyamatokat mint a pánikot, mint az eufóriát túlreagálják, most is ez fog történni véleményem szerint.

      A DB shortomat ma sikerült nyerőben lezárni. A BAC és BNPP shortjaimat tartom (BNPP lefedeztem BNPQY ADR-el), lehet, hogy nyáron leszünk pár százalékkal lejjebb. De a long pozícióimat a mai napon bővítettem ismét. Céláram nekem sincs, bull trendben trendkövető magatartást tanúsítok, mint ahogy a nagykönyvben megvan írva!

      Törlés
  2. Még annyit, hogy higgyél magadban, próbáld az objektivitásodat megőrizni. Ne vedd rossz néven, hogy ellentmondok Neked, de az olvasok véleményformálását elősegítve, egy kicsit árnyalom a képet.

    Én remélem, lesz nyáron egy profitrealizálás, illetve USA piacaiból átsúlyoznak a fejlődőkre. Ebben az esetben az SP-ben akár 10% korrekció is benne lehet.

    VálaszTörlés
  3. Hogy mennyire a teteje azt nem tudom, de szinte biztos vagyok benne, hogy a következő két hét folyamán korrekciót fogunk látni. A nyár eleji profitrealizálás egyáltalán nem szokatlan. Szerintem DAX-ban 300 pontot, sp-ben 60-at a mai szintről...minimum. A többit meg majd meglátjuk.

    VálaszTörlés