2013. június 18., kedd

SP500 elemzés 2013 június 17-21


A kedd-szerdai német alkotmánybírósági döntés szeptemberre való kitolása egy csapásra drámaian csökkentette nem csak a piac, hanem az Eurusd esésének lehetőségét. Persze állásfoglalás még akár érkezhet is szeptemberig, de úgy gondolom, hogy erre teljesen felesleges számítani, csak tudjunk róla inkább. Így az euró erősödésének útjában július végéig nem látok nagy akadályokat. A szeptemberre való elhalasztásról még összességében annyi gondolat merült fel részemről, hogy két okból történhetett meg ezen késői időpont kijelölése:
1. Mivel a fél német kormányt és a teljes EKB-s testületet meghallgatták múlt szerdán, így a bíróságnak időbe telhet rendszerezni a különböző álláspontokat. Összességében ez hihető.
2. A
másik ok már nem ilyen naív, hisz gondolom, hogy egy esetleges aznapi negatív döntés miatt Merkel nem igazán tudott volna a választási kampányban elmélyedni, hisz a komoly tűzoltás idejének jelentős részét elvitte volna. Így bőven elképzelhető az is, hogy pusztán emiatt húzzák-halasztják a dolgot.A fentiek miatt az Eurusd régóta általam tartott 1,2700-as célára így nem hiszem, hogy két hónapon belül elérhető lenne. Viszont egy 1,33-ról 1,3000 és 1,3100 közé való korrekció kötelező lenne. Ennek lehetősége mindaddig fennáll, amíg a múlt héten és az előtt is emlegetett euró-index szűkülés fennáll. Érdemes még ránézni mellé a dollár-indexre is (stooq-s), mely egy hatalmas esés után a 200 naposon landolva halvány támaszra lelt. Viszont amíg nem látszik a 60,00 határozott törése addig inkább számítok egy nagyobb pattanásra benne, ami ha bekövetkezik, és az euró-indexet is sávján kívül tudja mozdítani, akkor meglehet a tartósabb irány (pár hétre).
Az ezekkel egy csoportba sorolható instrumentumok közül az olaj még kiemelendő, ahol az áhított 92,00 alá való visszatérés már hetek óta nem akar megtörténni. Sőt így stabil 96-ról 98-ig felnézve már nagy bontásban is látszik egy giga kitörés lehetősége. Nyilván stop kérdése a dolog, én még egyelőre nem mernék állást foglalni az ügyében.
Kereskedési sávot az amerikai indexekben sok elemző emleget mostanság, aminek csak most próbálja az ár kitaposni az útját, mert egyelőre naposon nézve egy inkább meggyötört indexet látni, sem mint magabiztos sávtetőig tartó több napos kihúzásokat mondjuk 1660-1680-ig.
A másik fő mozgató instrumentum a Nikkei és jenek, egyelőre sokakkal ellentétben még nem hiszem, hogy vége az esésnek. Bár egykoron pár hete, amikor a 14.000-es ellenállást sokat emlegettem, akkor abból minimum 12.500-ra vártam, majd akár ismét fel. A 12.500 meg is van és egyelőre funkcionál mint támasz, de ugye nem 14.000-ről, hanem 16.000-ről fordulva jött le idáig. Összességében a tetőtől megvolt egy illő 20%-os korrekció, mely érdekes módon, ha decembertől nézem, akkor az emelkedés 50%-ának visszaadása. Úgyhogy helyén valónak tartom a crash szót. Mint már mondtam személy szerint nem látom hosszú távú megoldásnak a japán pénznyomdát.
A réz a múlt héten emlegetettek fényében még nem bukta el a pár héttel ezelőtti 305-as nagy lokális alj kiütésének lehetőségét, lényegében szűk sávban maradt a múlt héten. Fél szemem rajta.
Sokan várják az arany ismételt tündöklését, meglátjuk mit hoz össze a naposon kiformált szép háromszögéből. 1250-re mint már régen is mondtam inkább várom semmint 1500 fölé újra. Számomra nem tréd értékű, de figyelem minden mozdulatát.
Saját pozíciót nem zártam semmit, a shortok megvannak.

Mindenkinek sikeres kereskedést!

2 megjegyzés:

  1. Az elmúlt két nap magabiztos vevői nem egészen azt kapták, amit vártak, bár lehet ők sem tudták mit is volna jó hallani. Bernake lényegében ezt mondta: lehet hogy lesz QE, lehet hogy nem, lehet hogy csökkentünk, lehet hogy nem, sőt még az is lehet hogy növeljük az összeget. Ez a válasz pedig úgy látszik bizonytalanságot szül. Nagyon fontos lenne holnap - hogy az Eurusd esése ne legyen kérészéletű -,hogy az Eur-index visszaadja a tegnapi kitörését, mert úgy nézem ma ez egy lépésből nem fog neki menni. Az olaj nem tört ki, a jenekben továbbra is ott van egy újabb lekör lehetősége, illetve a dollár-indexnél a 60,00 kiállta a próbát. Érdekesség: a vix a kezdeti hirtelen mínuszokat eséssel reagálta, ami annak jele lehet csupán, hogy a többség a mai eseményre inkább hedgelt egy hirtelen eseményre semmint, hogy eladjon. Ahogy a mélypontokat a sok tétovázás után visszavette az index máris visszaugrott a Vix is.

    VálaszTörlés
  2. A jenek mai nagy rallyja után is úgy érzem ki kellene ütni a múlt heti minimumait, a Nikkei gyengesége is támogatná a dolgot. Az euró-index kitörése behalt, viszont az általános esés fokozása érdekében törni is kellene a követekező 2-3napban a múltkori sávját. Nehéz futam lesz, de nem lehetetlen.

    VálaszTörlés