2013. január 21., hétfő

SP500 elemzés 2013 január 21-25


Nagyon röviden egy meglátás erre a hétre: a Russel 2000 1,5%-kal a legfelső pivot (878) vonala felett áll jelenleg (891), jól menedzselhetőnek látok egy két elemű shortot, az egyiket innen 891-ről, arra számítva, hogy hó végéig legalább a legfelső vonalát a 878-at visszaadja, ha nem teszi, és átgyalogolunk februárba anélkül, hogy érintené legalább, akkor a februári első pivot-ellenállás érintésekor rányitnék még egy shortot, itt már arra számítva, hogy a februári főpivotot visszaadja. A februári pivotok még nem ismertek, de egy ilyen január után az indikátor képletét ismerve 99%-os valószínűséggel szinte minden vonal fentebb fog tevődni mint a januári. Érdemes megnézni a Russel pivotjait és az ár mozgását 2010 decembere és az azt követő január esetében, mert ott színtisztán azt látjuk, amire most is számítok. 
Minden korábbi várakozásom mellett kitartok, holnap pedig figyeljünk az IBM-re, mert jelenteni fog.. ( http://www.jupiterportfolio.blogspot.hu/2012/12/hetfoi-kiegeszites_10.html )Ez könnyen csökkentheti vagy növelheti a tőle várt mozdulat valószínűségét..
Mindenki legyen óvatos, és gondolkodjunk, ne támaszkodjunk senki, köztük az én meglátásaimra sem 100%-ban !

A Russel pivotjai, melyen jól látszik az a bizonyos 2010-es helyzet, melyhez a mostanit hasonlítottam (az első piros körben az ehavihoz hasonlóan már hó eleje-közepe környékén fölé került a legfelső ellenállásnak, majd az új hónapban az első ellenállásig jutott a nagy lendületben) Ha ezt ugyanolyan szisztémával shortolta valaki, mint amit fent is említek, azt az új hónap fővonalán (vastag kék vízszintes vonal) szép nyerőben tudta zárni. Jelenleg a nagyobb short építése mellett érdemes ilyen apróságokkal is operálni, ha már a piac nincs velünk. Persze csak egyelőre..


Keddi kiegészítés:
az év első napjaiban a Draghi gerjesztette eurusd emelkedés kapcsán említettem, hogy egész addig nem látom longosnak az ügyét, amíg a Gbpusd össze nem szedi magát. És bár azóta az eurusd nem tudott tovább menni, a Gbpusd pedig egyenesen szakadt, ezért ezen elgondolásom továbbra is fenntartom. Már csak azért, mert elképzelhető, hogy egy az Audusd és réz szűkülésénél nagyobb és mérvadóbb kitörés vagy letörés következhet a sokáig, ámbár jogosan mellőzőtt Gbpusd-ben. A képen látható ék önmagáért beszél. Piros és zöld vonalakkal jeleztem a főbb trendszakaszokat a Gbpusd-ben, illetve az ugyanezen időtávokhoz tartozó Eurusd trendeket. A kábel kitörésének/letörésének szintjeit mindenki be tudja mérni magának kockázatához mérten, és gyanítom, hogy miután megvan a fő mozdulat, úgy az a tőzsdéken is tartós trendeket eredményezhet:

Gbpusd hetiben, főbb trendekkel és az ékelődés:

 Eurusd hetiben a főbb trendek pirossal és zölddel, melyek szinkronban vannak a Gbpusd-féle trendekkel:
Jelen pillanatban mind az Audusd, mind a réz nagyjából az alakzata középvonalán billeg, még nem dőlt el semmi. Sőt a Gbpusd sem lejátszott meccs, jól lehet ő áll legközelebb egy esetleges töréshez.
Az amerikai adósságplafon emelésének kérdése egyre égetőbbé kezd válni, a republikánusok tudtommal már bele mennének egy ideiglenes emelésbe, úgy hogy az tavasszal ismét visszaállítanák az ideiglenes emelés előtti szintre. Egyelőre a hírekből annyit látok, hogy továbbra is ragaszkodnak a költségek lefaragásához. Illetve ne feledkezzünk meg az elhalasztott Eu-s költségvetésről sem, ahol igencsak ugyanez a helyzet.
A részvénypiacokon egyelőre nyoma sincs félelemnek, a majd másfél éve tartó kamat-hozamvadászat befejeződni látszik, és jobb híján ilyen alacsony kötvényhozamok mellett a részvények felé kacsingatnak ha tetszik ha nem alapon. Az elmúlt hetekben már említettem, hogy jól láthatóan változott az a tendencia, hogy a piac a vezető papírokkal van elfoglalva, ugyanis itt már inkább a lemaradó indexkomponenseket veszik, a korábbi chipleader-ek helyett. Még egy fontos tendencia is társul ehhez, mely igencsak jól magyarázza ezt az érthetetlennek tűnő emelkedést: az amerikai lakosság részéről tapasztalt több éves részvényundor megszűnni látszik, hisz 13 éve nem mértek ekkora tőkebeáramlást a részükről.. A rossz hír az, hogy ez minden más fundamentumot és hírt is képes lehet semlegesíteni, hisz bár kevés lőszerük van, de hogy abból mennyit hajlandóak beáldozni.. Passz. Az indikátorok jellemzően már napiban és hetiben is füstülnek a főbb instrumentumokon, a két-háromszoros divergenciákról nem is beszélve.
A héten kötelező jelleggel el kellene, hogy kezdődjön az esés, melynek első köre még korrekció is lehet. A múlt héten az azt megelőző péntektől szerdáig húztam be a veszélyzónát, ahol annak a bizonyos macinak mutatkoznia kellett volna, ám megúszták az indexek egy laza pirosba mártogatós napokkal, melyek végét mindig megvették. 
A január 22-dike nem csak az Ibm jelentése miatt érdekes, hanem a Google miatt is, hisz ő is beszámol az elmúlt negyedévről és a chart-jára pillantva nem sok jót nézek ki belőle, ez pedig egy gyenge Apple-lel összegyúrva veszélyes Nasdaq-mozdulatot hozhat. Érdemes megnézni, hogy a Google (az Apple-től eltérően) kis híján visszavette a történelmi csúcsát, ám egyelőre csak a nagy letörésének visszatesztjét tudta kipipálni és most ismét ott van az emelkedő párhetes trendvonala alján. Csak remélni tudom, hogy hamarosan a hetek óta felsorakoztatott indokok végre összeállnak egy esésre, és segítségünkre lesznek abban, hogy a korrekciót meg tudjuk különböztetni egy olyan nagy eséstől, melyre valóban várok.
Még egyszer mindenkinek sok sikert, mindenki hallgasson első sorban magára a kereskedései során, és cselekedjen bölcsen!
Sajnos ezen a héten ennyire futotta az erőmből, remélem a jövő hétre már jobban leszek!

7 megjegyzés:

  1. Az Ibm a Dow-t, a Google a Nasdaq-ot robbantotta fel, mindkét cég tarolt a jelentésével.. így már a Dow is öt éves csúcsra ért az Sp mellett. Fel van adva a lecke a hétre..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Jobbulást!

      Szted mi az ami megforditaná ezt az eufóriát?
      Én egyszerűen már nem látok semmi olyat amitől eshetne bármi is!
      Minenki részvényt vesz?csak én ülök shortba?

      Egyébként az elemzők a sok riogatással hajtják fel sztem az árakat!Bár ez paradoxon tudom, de nyilnak majd záródnak a shortok és ez generál sok-sok vételt! azaz hogy ez is!

      én ezt már nem tudom hova tenni!
      semmi rossz hír nem jön, mindenhol hallgatnak! Ezek szerint nincs a világon olyan ország ahol saját kézben lenne a média? Mindenhol meg van adva központilag mit lehet mondani!?

      Csak azért okoskodom mert nem hiszem,hogy Írország, Spanyolo, Francio,Olaszo Amerika, Németo, Japán, csak hogy
      a nagyobbak közül egy párat! itt mindenhol megoldódott a probléma? és lecsökkent az álamaddóság 0ra a 100%ról!?

      Elég régóta van már shortom megint és úgy néz ki megint forditva ülök a lovon!
      :(
      és korrekció meg sehol, hogy egy kiszállhassak kisebb bukóval!

      Nah jobbulást!

      Üdv:
      Steve

      Törlés
  2. Az Ibm adta duplatető a mai 200 feletti nyitásával gyakorlatilag megszűnik, így az a lehetőség is, hogy az esést időben és térben jól be tudjuk határolni. A ciklusok szerinti felvetés még szintén fennáll. A ma délutáni amerikai eredményeket még érdemes lehet megvárni.. Amennyiben elfogadják az átmeneti plafonemelést, úgy egy kényelmes emelkedő hónap lehet még előttünk. Az indexek mai mozgásában még mindig nem látom az akarást lefelé, a shortok zárására nagyon erősen megfontolandó, ha kapunk egy 2% körüli mínuszt innen a tetőktől. A Gbpusd-t lefelé kimerültnek látom, így sanszos, hogy visszamegy még az ék végébe 1,61 körül, ami az eurusd-t is viheti 1,36-ra. Gondolkodom, egy eurusd, gbpusd, vagy eurchf longba, mindháromban hasonlóan látok még fel legalább 2-4száz pontot. A jenek vergődnek, amolyan mini klimaxos viselkedés ez. Érdemes még dax kapcsán kinézni az egyik vezető komponensérre a Siemens-re, aminek nem lesz könnyű dolga leradírozni a tegnapi felszúrását.
    Egyelőre egy 2-3%-os indexesés látszik a legkézenfekvőbbnek, ha ez bekövetkezik úgy hogy nem indul el lefelé a szűkülésből a réz, audusd, akkor nagy sansszal célba vesszük a 2007-es tetőket. Nagyon figyelni kell ma, mert sok minden eldőlhet.

    VálaszTörlés
  3. Az Ibm hatalmas réssel egy lépésből ostromolja a 208-at. Hihetetlen. Megnézem még ezt a napot, mit kezd vele. Bő egy hónap után most "árazódott" össze az Ibm a Dow-val, ez alatt azt értem, hogy ha megnézzük a pár hete ütött 208-as Ibm mellett milyen Dow érték szerepelt, akkor nagyjából most fedik egymást.

    VálaszTörlés
  4. A plafont csendben megemelték Amerikában, reakció nulla. Érdekesség, hogy az Ibm a Dow 76pontnyi emelkedéséért felelős ma, míg a többi 29 tag mínusz 3 pontért.

    VálaszTörlés
  5. Először is jobbulást kívánok!
    Én is itthon vagyok már egy hete.:(
    A jenek gondja, hogy csak jövő évtől indul be a korlátlan kötvényvásárlási program, úgyhogy valószínű, hogy egy korrekció lesz naposon, mivel a piac már korábban beárazta, hogy mostantól indul. Ennek ellenére szinte borítékolható, hogy év végén gyengébb lesz a jen, mint most. A japánok szerint a 110-es USDYEN árfolyamig nincs komoly negatív hatása a gyengülésnek.
    Az igazán fontos különbséget a két deviza gyengítése között abban látom, hogy az amcsik más országok devizatartalékait inflálja el, míg a japánok a saját lakosságuk megtakarításait. Ezek a megtakarítások szerintem dollár alapú befektetésekbe (részvények?)fognak vándorolni még rásegítve az árfolyamok aktuális trendjére. Én legalábbis ezt tenném a helyükben. Szerintem ez is fontos tényező lehet az elkövetkező időkben.

    Eurusd-n nem tetszik, ahogy az 1.33-as szint visszatetsztelése duplatetőt csinált, de még mindig longpárti vagyok.

    Egyetértek azzal, hogy GBPUSD áll a legközelebb a töréshez. A heti chartos háromszögből én egy masszív esést várok folytatva akár az eurótól különválást.
    Szerencsére nem szálltam még vissza indexshortba. Teljesen más technikai állapotban volt a piac, mint azt korábban gondoltam.
    Mostanra már kitisztult a kép előttem. Még csak most jön a "túlzás" fázisa, amikor tömik a kicsiket. A pénzcsapok is még nyitva maradnak, szóval azt gondolom, hogy kitarthat a piac őszig.
    A részvények stabil kezekben vannak, ezért nem esett rossz hírekre. Némi jó hír pedig ilyenkor elég, hogy meginduljanak felfelé az árak. "Látszólag" stabilabb lett mostanában a világgazdasági helyzete és a sok forró pénz is segíti a folyamatot. Szóval még várok a shorttal, hogy az eufória teljesen kiteljesedhessen.

    Sok pipet minden vadásznak!

    VálaszTörlés
  6. Az Apple mentette a shortosok napját..

    VálaszTörlés