2013. január 13., vasárnap

SP500 elemzés 2013 január 14-18


A héten nem sok érdekes történt az indexek mozgását illetően, a magasba kiszögezve kis volatilitás mellett álltak. A Russel 2000 történelmi csúcson, SP500 hajszálra a tavaly szeptemberi csúcstól, Dow és Nasdaq kicsit távolabb. Az indexeken kívül az Audusd-ben, a rézben, és az Eurusd-ben keverték meg a lapokat igazán. Draghi csütörtöki eu-s növekedést váró beszédével aratott, főleg ami az euró erősödését illeti, hisz több hónapja nem láttunk 1,5%-os napi növekedést a legfőbb devizapárban.
A Vix zavarba ejtően nagyot esett, melynek okát abban látom, hogy az év utolsó hónapjában a piaci szereplők szinte egyáltalán nem aggódtak a fiskális szakadék miatt, elintézték az egy egyszerű hedge ügylettel, magyarul vették a részvényeket, indexeket, illetve a Vix-et. Január első napjaiban ennek kiárazását láthattuk. 
Az Audusd ismét az 1,0500-ös középvonal fölé ment, mondhatni agresszívan, de mint ahogy az első alkalommal sem jutott kellően messzire, úgy ezen a héten sem sikerült neki. 
A réz is megerősíthette volna kitörését, ehelyett az is besült. Felmerül bennem a kérdés, hogyha a piacok valóban olyan bullish-ak, ahogy a szereplők nagy része állítja, akkor ezen fő instrumentumok miért nem léptek már meg, ha egyszer irdatlanul be vannak szűkülve. A válasz valószínű az lehet, hogy még nem történt meg az igazi iránymutatás. 
A héten nem vártam semmi különöset, szerencsére ez így is történt, ezért nem kellett a meglepetés örömével szembesülnöm. Viszont ahogy múltkor is említettem, péntektől a most következő szerdáig mozdulatot várok a maci személyében. A január közepe és vége szezonalitás szempontjából gyengébbnek számít, mint a hónap eleje, persze ez csak egy halvány. lábjegyzetértékű érv. Az indexekkel kapcsolatos indikátorjelzéseket nem véletlen nem emlegetem már december közepe óta, hisz a legtöbb ilyen eszközben napi, heti szintű akár többszörös divergenciákkal is találkozunk, ami különösebb magyarázatot szerintem nem igényel. Szintén egy az érvek sorában.
Az Eurusd-t még hét elején sakkban tartotta a havi főpivot (1,3120), a csütörtöki beszédre azonban már nem bírt magával és szinte egy lendületre kiütötte a lokális 1,33-as tetejét. Érdemes figyelni, mert a piaci szereplők hasonlóan túlpozícionálták már magukat az Eurusd-ben, mintahogyan a legtöbb jenpárban is. Az Eurusd év eleji esése mögött valószínűleg a Vix-esés hasonló indokai húzódtak meg, hisz ezzel is fedezhették magukat a befektetők. Az év eleji 1,32 letörésével már említettem, hogy lemondok az 1,36-os célárról, és ez még most is így van. A Gbpusd 1,62-es fővonalát átütve fölfelé, meggyőzőbb lenne az eurusd long is, addig viszont nem.
A jenek gyengülése is rövidtávon a végéhez közelíthet, egy nagyobb pihenő, akár egy kitartás, vagy nagyobb esés személyében nyugodtan beleférne. A jenvágta eddigi legnagyobb nyertese az Audjpy, amit jónak látok egy viszonylag kis kockázatú shortra, hisz a 2007 es tető és a 2009 alj közötti mozdulat 76%-os Fibo-szintjéhez érkezett, illetve ami talán még fontosabb, hogy már hó közepére be tudta venni a legfelső havi pivot vonalat. Mint már mondtam, az események majd 90%-ban a két szélső havi vonal között zajlanak, ezért annak a valószínűsége, hogy legalább visszatérünk a két vonal közé, igen nagy, hisz a havi vonalak hó végéig érvényesek, és úgymond van idő alászállni ezen szinteknek. A felső pivot 93,20-on van, jelenleg a pénteki záró szerint bő 70ponttal vagyunk felette, ez a minimális profitpotenciál. Mivel az együttmozgása a párnak az Audusd-vel a legnagyobb ezért ott is adott a figura.
A hét érdekessége volt, hogy a történelmi csúcsra törő Russel 2000-rel párhuzamba állíthatóan jött egy hír, miszerint az Interactive Brokers jelenlősen emelte a margin-okat a small cap kategóriában. E fajta hírek még egy instrumentum számára sem jelentettek jót a közelmúltban.
És ami a bulvárhíreket illeti, abból sem volt hiány, hisz komoly média kereszttűzbe került egy igen gyerekesnek tűnő javaslat: az 1trillió dolláros érme aktiválása. Úgy látszik Amerika nem aprózza el, míg az Eu az új 5euróst mutatta be nem régiben, addig ők belesűrítették a fél világ adósságát egy érmébe. Különösebb hatásvadászatba nem szeretnék kezdeni, mert a Fed tudomásom szerint el is vetette az ügyet. Érdemes azonban átolvasni egy magyar nyelvű összefoglalót a témáról. Kis iróniával megjegyezném, hogy ezek szerint tényleg elfogyhatott a patron a Fed nyomtatóiban, hisz már csak 1-1 érmében gondolkodnak.
Az ügynek a tanulság részére érdemes koncentrálni, hisz jól rávilágít arra, hogy mennyi és mennyi lehetőség létezhet, olyan hír formájában, amely váratlanul és mérvadóan tudná befolyásolni a tőzsdék és a gazdaság jövőjét.
A felvetés már-már infantilis jellege még kontrasztosabb az alábbi kis hírrel kiegészítve:  

Fontos hírnek tekintettem a héten a britek felvetését, miszerint valamilyen módon szeretnének lazábban kötődni az Eu-hoz. Ez a hír később szintén fontos lehet, hisz a múlt héten megkezdett eurókötvényes gondolatmenetbe jól illik. És összességében azt gondolom, hogy ez is csak megerősítheti, hogy a közös kötvény tárgyalások sehogy sem állnak, viszont Anglia már talán látja, hogy a terv az ellenkezés ellenére is meg lesz valósítva, ezért már nem lázadni kíván, ahogy 2011 decemberében tette, hanem egy a lazább kapcsolat keretében angolosan távozni..
A jövő héten indul be igazán a gyorsjelentési szezon, jönnek majd zsinórban a nagy nevek.

Továbbra is short részemről, illetve azok tartása!

Mindenkinek sikeres kereskedést, legyetek óvatosak!

11 megjegyzés:

 1. Az Audjpy shortot (94,32) a mai rése is tovább támogatja, nagyon blow off szaga van a rallynak. A jenindex teljesítette a duplatető 312-es célárát, innen az említett megálló, vagy derekas korrekció jön, egy combosabb 4-600pontos esés személyében..

  VálaszTörlés
 2. Az IBM-ről sem feledkezzünk meg, a 190-es heti zárót a péntek igencsak elvetette, majd 1%-ot karistolt felfelé, most nyitóban viszont vissza is adta már..

  VálaszTörlés
 3. Obama már beszélt, de nem tudott okosabbat mondani, minthogy mese nincs emelni kell az adósságplafont. Viszont nagyon figyelni kell mert zárás után Bernanke is vállalkozott egy szónoklatra.

  VálaszTörlés
 4. Egy 94,60-as crude shortban látok most fantáziát.

  VálaszTörlés
 5. Milyen időtávon gondolod? És milyen célárat néztél ki kb? :)

  VálaszTörlés
 6. hó végéig 87,5-90, de már lecsúsztad. Amolyan banki hozam pótlónak 1-szeres áttétellel.

  VálaszTörlés
 7. Én is vettem 94,4-en, ezért kérdeztem, hogy te mit láttál benne :)

  VálaszTörlés
 8. Felkerült az ígért két ábra magyarázattal a cikk aljára.

  CJ! Én shortról írtam. A meglátás lényege annyi volt, hogy a réznél és audusd-nél jelszett gigaszűkülés az olajban is látható és 94,60 az alakzat középvonala, később még erre visszatérek.

  VálaszTörlés
 9. Elnézést, úgy értettem, hogy shortot "vettem", de valójában eladtam, csak így maradt meg a certifikátos nyelvezet miatt :)

  VálaszTörlés
 10. Lehet hogy jobb békében elvinni a csipetnyi nyerőt az olajról és az audjpy-ről, vagy legalább 0-ra húzni a stopot. Irdatlan vételi erő van még úgy látszik. Sokan mondják, hogy sok a short a piacon, viszont én egyáltalán nem így gondolom, egyszerűen most év elejétől fordult a trend majd két év után az amcsi lakosság ismét részvényekbe "bújik", több mint 10 éve nem áramlott ennyi pénz részvényekbe. Ez alapvetően a short igazát támogatja, de ez a kínos piszmogás felfelé lehet kitart még február elejéig. A másik fontos dolog, hogy láthatóan nem a vezetőket veszik az indexekben, jó példa a tegnapi nap majd -3%-os Apple és -2%-os Google mellett csak -0,5% jött össze a Nasdaq-ban, hasonló a helyzet az IBM-mel a Dow-n belül. Röviden minden más vezetőn kívüli, eddig lemaradtnak ítélt papírt vesznek az indexkosarakból, ilyen tendenciát nem mezei spekulánsok hoznak létre, hanem az alapok. A Russel 2000 történelmi csúcsütésekor felmerült bennem, hogy sajnos egy új csúcs nem két napig szokott tartani, kényelmesen trónolhat rajta hetekig is.

  VálaszTörlés
 11. Betegség miatt késik az eheti írás. Nagyon röviden egy meglátás erre a hétre: a Russel 2000 1,5%-kal a legfelső pivot (878) vonala felett áll jelenleg (891), jól menedzselhetőnek látok egy két elemű shortot, az egyiket innen 891-ről, arra számítva, hogy hó végéig legalább a legfelső vonalát a 878-at visszaadja, ha nem teszi, és átgyalogolunk febrárba anélkül, hogy érintené legalább, akkor a februári első pivot-ellenállás érintésekor rányitnék még egy shortot, itt már arra számítva, hogy a februári főpivotot visszaadja. A februári pivotok még nem ismertek, de egy ilyen január után az indikátor képletét ismerve 99%-os valószínűséggel szinte minden vonal fentebb fog tevődni mint a januári. Érdemes megnézni a Russel pivotjait és az ár mozgását 2010 decembere és az azt követő január esetében, mert ott színtisztán azt látjuk, amire most is számítok. Minden korábbi várakozásom mellett kitartok, holnap pedig figyeljünk az IBM-re, mert jelenteni fog.. Ez könnyen csökkentheti vagy növelheti a tőle várt mozdulat valószínűségét.. Mindenki legyen óvatos!

  VálaszTörlés