2013. január 7., hétfő

SP500 elemzés 2013 január 7-11

A megállapodás utáni index rések nyitva állnak, ám ez nem jelenti azt, hogy feltétlen be is kell tölteni azt, legalábbis nem azonnal kell betölteni. Nehéz menet lesz, ahogy már említettem a két napos szárnyalás után. Az elmúlt hetek short jelei szépen lassan azonban tovább gyűltek, nézzük meg ezek közül az egyik legérdekesebbet:
A Bianco Research készített egy érdekes kimutatást, melyben az amerikai hírlevél írók bika és medve arányát vizsgálja. Ilyesfajta kimutatást egyébként a '60-as évek eleje óta készítenek. A felmérés több érdekességet is tartalmaz, melyek közül az első, hogy 2012 tavasza óta a medvék aránya 20 és 28% között ingadozik, mely az elmúlt 50év legszűkebb sávja is egyben.

Tavaly március óta a bikák aránya 35 és 55% között mozgott. Általában igaz az a megállapítás, hogy ha mondjuk a bikák aránya megugrik, azt a medvék arányának visszaesése kíséri. Ám 2012 nyarán ez nem történt így, míg a bikák aránya a QE3 körüli pletykákra megugrott (zöld vonal), addig azt nem kísérte a medvék ugyanilyen arányú csökkenése (piros vonal), amiből csak azt az egyszerű következtetést tudom levonni, hogy csupán azon medvék maradtak a piacon, akik amolyan "minden körülmények között kitartó" típusok, a shortosok magja.

Még érdekesebb, ha megnézünk egy másik ábrát, melyen a hírlevélírókon belüli arányból képeztek egy "mozgóátlagot", mely a már korábban is emlegetett halálosan nyugodt szentimentet és a magabiztos longolók kirívó arányát mutatja:

Egy másik soha nem tapasztalt történés, a fenti megállapítást egy másik oldalról is alátámasztja: a VIX értéke néhány nap alatt még soha nem esett ennyit, százalékosan persze.

Szintén a magabiztosság egyik jele volt a múlt héten, hogy a megállapodás utáni öröm napján az eddig legjobban megsebzett vezető papírt az Apple-t, többnyire igen magasra tett limites vételi megbízásokkal tépték, az ár nem számított szinte egyáltalán..
Arról nem is beszélve, hogy a múlt hét a Russel 2000 indexben történelmi csúcsot hozott. Viszont nem a 2007-es csúcsát, hanem a 2011-eset döntötte meg.
Az újévi örömbe pár nappal később némi üröm is vegyült, mivel a FED remegő hangon bejelentette, hogy a pénznyomtató gépek füstölnek és az idén már nem biztos, hogy raknak még egy tintapatront a nyomtatóba, viccesen szólva persze..
Az Audusd fals kitörése utáni letörést ismét visszatesztelte, gyanítom ennél több trükk már kész akarva sem tudna beleférni, így lassan indulhatnánk a korábbi 1 majd az alatti célárak felé.
A fals kitörők táborát lehetséges, hogy a réz is bővíti majd, ez még képlékeny, de nem áll messze tőle.
Az IBM dupla csúcsa egyre neccesebb, hisz nagyon kellene már egy mozdulat a 185-ös nyakvonal felé, vagy lehetőleg minél közelebb hozzá.
Nyilván a FED nyomda végének legnagyobb vesztese lehet az arany, illetve az eurusd. Az arany a múlt héten egyáltalán nem lepett meg, hisz említettem a 1720-nál, hogy előbb lehet 1500, mint 1800. Az eurusd viszont meglepett, mivel nagyon agresszíven átvágta a január havi fő pivot vonalát, nem is hiszem, hogy nagyon vissza szeretne térni majd fölé (1,3120).
Még Karácsony tájékán szerettem volna említeni, de valahogy elmaradt, hogy fontos jubileumot ünnepeltünk akkor, legalábbis úgy gondolom.
Ehhez érdemes kicsit visszagörgetni az idő kerekét, és megnézni mi is történt 2011 december végén...
Történt ekkor, hogy az őszi frank-válság okozta globális esésekre a világ az ECB-től, illetve az EU-tól várta az üdvözítő megoldást, hisz az elszabaduló főleg olasz és spanyol hozamokat vissza kellett nyomni a helyére. A megoldást az EU ekkor a közös eurókötvényben látta, és össze is ültek 2011 decemberének elején, hogy megegyezzenek erről. Döntés viszont nem született, hisz talán nem meglepő módon, de az erről való tanácskozást elhalasztották, talán kétszer is, ha jól emlékszem.. mindegy is. Lényeg, a lényeg, hogy a márciusra kitolt legutolsó ülésen sem történt semmi, nem született meg a közös kötvény és azóta két szót sem hallottunk felőle. Ennek pedig szerintem oka van, melyre mindjárt visszatérünk. Hogy menekült meg akkor a világ, kérdezhetnénk.., ha nem lett közös kötvény?  A válasz az ECB 3éves újfajta konstrukciója volt, melyet ha jól emlékszem 2011 december 23-án jelentettek be.. Több hétnek kellett eltelni, ahhoz, hogy a piac egésze megértse, hogy tulajdonképpen az európai QE megtörtént, csak kicsit másként, mint ahogy várták, mivel ez a 3 éves konstrukció egy a kereskedelmi bankoknak adott nagyon alacsony kamatú hitel, mely lényegében szabad felhasználású. Ennek végleges összege talán még ma sem pontosan tisztázott, de nagyjából 500mrd euró volt.   
És mit csináltak a bankok, az ingyen kapott pénzekkel? Elkezdtek spekulálni, ki mire éppen, nyilván a pénz nagy részével visszaszorították a bajosabb Eu-s országok kötvényhozamait, a felesleget pedig  részvényekbe tették. Ha belegondolunk iszonyat összegről van szó, amit nem két nap beinjekciózni.. Ebből adódóan, ha jobban belegondolunk, már nem is olyan érthetetlen, hogy mitől teljesített ilyen kiemelkedően a DAX 2012-ben.. Csakhogy ezt a pénzt valamikor vissza is kell majd adni, legkésőbb 2014 végéig, és ha ilyen látványosat tudott mutatni a pénz beinjekciózása a piacokon, akkor majd a kivétele is hasonló méretű mozdulatot kell hogy hozzan, csak éppen a másik irányba. Az európai bankok tavalyi eredménye ezért majdnem biztos, hogy átlag feletti lesz, hisz rengeteget kereshettek a spekulációjukon. A jó jelentések pedig azt a torz képet állíthatják elénk, hogy beindult a hitelezés, ezért a gazdaság is követi hamarosan.
Azóta persze az olasz és spanyol hozamok "eredeti" szintjükre estek vissza, és felmerül a kérdés, hogy ha valamitől ismét elindulnának felfelé, akkor ki fogja megállítani őket. Ebből adódóan úgy gondolom, hogy az euró kötvény létrehozásáról szóló tervek még ez év elején ismét reflektorfénybe kerülhetnek. Annak idején az ügy nem volt egy sikersztori, mármint a tagországok közötti tárgyalásokra gondolok.. Az elmúlt egy évben feltehetőleg csendben folytak az egyeztetések, és az egyes tagországok döntéshozóinak "meggyőzése". Mely véleményem szerint nem sokat változott 2011 vége óta. Akkor viszonylag nyugodt körülmények között megszülethetett volna a megállapodás, de nem sikerült, ezért van egy olyan gondolatom, hogy az euró újbóli tartós gyengülése ismét kiboríthatja a bilit, generálva egy újabb 2.0-s válságot. A félelem övezte piaci körülmények között pedig kiderül majd, hogy még mindig olyan sokan lesznek-e az eurókötvény szkeptikusok..
A shortokat illetően kitartok. Bár a héten különösebb esésre még nem számítok, inkább e hét péntek és a jövő hét szerda közötti intervallumot látom epicentrumnak.
És végül két érdekes chart:
Sokan mondják, hogy még egy új csúcs belefér a főindexeknél, ami lehet, hogy tényleg be is fog jönni. Ezzel a charttal csak annyira szeretnék rávilágítani, hogy %-osan már így is jobban teljesített a QE által repített piac, mint a a hajdani utolsó talán még "egészségesnek" mondható bikapiac 2003 és 2007 között. Illetve láthatjuk, hogy a piac átlagos P/E értéke még önmagában bőven nem ok bikát vagy medvét kiáltani.

                                                                               Forrás: JP Morgan Fund

A másik charton pedig azt láthatjuk, hogy az amerikai háztartások pénzügyi helyzete sajnos nem javult együtt az Apple árfolyamával...


 A korábbi cikkeket érdemes elolvasni minden új olvasónak, mert többnyire összefüggenek az írások.

Mindenkinek sikeres kereskedést a hétre, legyetek óvatosak!

8 megjegyzés:

  1. Gratulálok!
    Remek összefoglaló lett!

    CJ

    VálaszTörlés
  2. Az Eurusd ma egész nap "szagolgatta" a havi főpivotot (1,3120), de láthatóan nem bírt vele, amennyiben új minimumot ütne 1,3000 alá akkor szerintem meg is pecsételődik a sorsa. A cikkben épp szóba hoztam a szerintem közelgő eurókötvény témát, melyhez kapcsolódóan ma a "semmiből" előkerült egy hír, amit jegyezzünk meg, mert később fontos lehet, erre épülhetnek a cselekmények.
    http://www.portfolio.hu/gazdasag/japan_kesz_esm-kotvenyeket_venni.177921.html
    Nyilván ez csak egy szándéknyilatkozat, de jól mutatja, hogy az ügyről bizony komoly tárgyalások mennek a háttérben, hisz beindult a "házalás" az új konstrukcióval..

    VálaszTörlés
  3. Az IBM-nek nagyon kellene egy 189 alatti heti záró. Egyelőre szépen csörög lefelé 192 alatt vagyunk kicsivel.

    VálaszTörlés
  4. A japán hírrel kapcsolatban csak az zavar, hogy az euro tartalékaikból vásárolják a kötvényeket. Nem bántam volna, ha lenne némi jenváltás is közben, de anélkül is szépen megy:)

    Az aranyat megfogta az 1660 egy időre, de úgy néz ki, hogy nem tartotta meg, úgyhogy egyenlőre felfelé van az irány abban is.

    Az indexek pedig még mindig nem tudják, hogy merre kéne elindulni. Gyanús nekem ez a szüttyögés.

    VálaszTörlés
  5. "Nem bántam volna, ha lenne némi jenváltás is közben, de anélkül is szépen megy": :) már bánom, hogy nem feküdtem rá jobban a jenekre, pedig minden adva volt. Egy több mint egyéves 81-es usdjpy longom volt, azt zártam 87-en.
    "Gyanús nekem ez a szüttyögés.": én levegőt sem veszek újév óta, várok. Shortból van elég, ha valakinek kellenek tudok adni is. :)

    VálaszTörlés
  6. Mint írtam decemberben a jen gyengülést gondolom erre az évre a slágernek és neki is fogtak tisztességgel a gyengítésnek.:) A gondom az volt, hogy mivel állítsam szembe. Végül az Euro mellett döntöttem, mivel eurusd-ben is longot várok. Amint eléri az 1.35-öt és/vagy az 1.38-at, akkor megnézem, hogy érdemes-e váltani usdyen-re. Minden összeállt. Kormány, jegybank. És hát ne felejtsük el, hogy a mostani lépések elég nagy kockázatokat rejtenek, úgyhogy előbb-utóbb még az is segítheti a gyengülést, hogy a mostani terveik esetleg nem sikerülnek.
    Úgy néz ki, hogy tévedtem és az arany és az euro megint együtt fog mozogni a következő időben.
    Én az indexeket még mindig nem merem shortolni.
    Lehet, hogy megint a "hagyományos" októberi összeomlás fog történni és addig kitartanak? Nem tudom. Az biztos, hogy ezt csak úgy lehet megfogni, ha valaki már akkor benne van, amikor még emelkedik. De még várok...

    VálaszTörlés
  7. Remélhetőleg az IBM adhatja majd meg a jelet, hogy mikor jön el az idő.. Péntek révén beértünk a jövő hét közepéig tartó epicentrumba, itt kell hogy mutassa magát a maci. A mozdulat a jeneket is lestoppolhatja. Ha valóra válna az elmélet az esés kapcsán, az nagyon stabil 300-as eurhuf-ot fog hozni.

    VálaszTörlés
  8. S@P hetin hosszú long gyertya után doji ezen a héten, duplatetővel.
    Izgalmasnak ígérkezik a jövőhét... Gondolkodok egy szűk stoppos shorton.

    VálaszTörlés