2013. február 11., hétfő

SP500 heti elemzés 2013 február 11-15



Először szeretnék gyorsan végig futni a múlt hét hírein, és azokat kommentálni pár szóval, mielőtt rátérnénk indexeink ügyére:
A hét főhíre talán, hogy az Európai Unió 7 éves költségvetését megszavazták, és a történelemben először voltak kénytelenek csökkenteni azt. Múltkor már hangsúlyoztam, hogy Cameron tiltakozása könnyen megakaszthatja a megállapodást, ami végül sikerült, bár tudtommal még valamilyen szervnek rá kell mondani az Áment, hogy hivatalosan is elfogadottnak tekinthessük a költségvetést. Összességében örüljünk, mert legalább Magyarország szempontjából előnyösnek tűnik az alku. A végső elfogadás meghiúsulására azonban számítsunk, ne tekintsük kipipáltnak az ügyet.

A másik jelentéktelennek tűnő, mondhatni bulvár hír, hogy a görög pénzügyminiszter egy postai borítékon keresztül kapott egy golyót.. Hogy miért fontos ez? Mondhatni jó gazdasági környezetben is felmerülnek hasonló ügyek. A dolog viszont jelképes annak tekintetében, hogy bár a piacok Görögország ügyét „rendezettnek” tekintik, azért érdemes odafigyelni az onnan jövő hírekre, mivel az egy dolog, hogy az ország megállapodott a kötvényesekkel, hitelezőkkel stb., megint másik dolog, hogy azt be is kell hajtani és tartatni az utca emberével. A hosszan tartó megegyezés nélküli sztrájkok is jelezhetik, hogy Izlandhoz hasonlóan van egy vonal, amit nem lehet átlépni anélkül, hogy az véres utcai összecsapásokban öltene testet. 
Szerény véleményem szerint könnyen elszakadhat a húr e tekintetben. Úgyhogy azt mondom, hogy vegyük számításba a dolgot, ami nem jelenti azt, hogy emiatt tülkön kellene ülnünk és rettegnünk, csak tároljuk az infót, hogy ne érjen senkit meglepetésként.

Szintén vegyük számításba azt a hírt, mely szerint Anglia kényszerítené azon bankokat, akik a felszólítás ellenére sem választják külön a lakossági üzletágukat a kockázat befektetési tevékenységüktől. Reméljük, hogy ezen hírt csupán az elővigyázatosság hívta életre, nem pedig az, hogy netán a kormány már rálát bizonyos, már a jelenben is létező időzített bombákra.

Már-már vicckategóriának tartom azt a másik hírt, miszerint Amerika beperli a hitelminősítőket, hogy azok a válság előtt elszámolták magukat. Ugyanakkor ezzel egy időben nem tetszik nekik az a tény, hogy leminősíthetik őket. Most akkor mi is van? Ha nem szólnak időben a gondokról, akkor az a baj, ha szólnak akkor az a baj. Ha van rajta sapka azért, ha nincs azért típusú probléma.

Bár felsorolni most nem fogom, de remélem mindenki érezte, hogy furcsa módon a héten elkezdtek előkerülni innen-onnan nagy bukók a bankok oldaláról.. Persze mindenféle számviteli maszlag mögé rejtve. Lehet több is van még ott, ahonnan ez jött. Meglátjuk. A bankok végül is hazárdirozásra kaptak sok száz milliárd eurót a 3éves LTRO keretében, melyet elképzelhető, hogy nem állampapírokba, hanem egyéb sokkal kockázatosabb eszközbe fektettek, hisz nem írta elő senki nekik, hogy mibe tegyék. E mellé külön bosszantónak tartom, hogy a banki bónuszok ismét rekordokat döntögetnek. Nem sajnálom én senkitől a pénzt, de azért mégis.. A jövőben kiderül mit hoztak össze a bankárfiúk, így ráérünk akkor megítélni, hogy vajon megérdemelték-e ezeket a pénzeket. 

A másik fő hír, amely talán magasabb prioritást érdemelne, de mégis utolsóként írom a felsorolásban. Ez a hír Japánnal kapcsolatos, pontosabban nem is hír, inkább csak elemzői fejtegetések, számítások. Bő két hónapja mindenki örül, hogy végre sok év után ismét gyengül a jen, illetve szárnyal a Nikkei, ezzel egy időben, az olyan kaliberű cégek mint a Panasonic sorra döntik a rekordokat.
Viszont ez a fajta jengyengülés vajon meddig fog tartani, és jó-e egyáltalán tartósan a gazdaságnak?
Eddig azt láthattuk, hogy az új kormánynak már megválasztása előtt „habzott a szája”, hogy majd így és úgy fognak pénzt nyomtatni, gyakorlatilag korlátlan mennyiségben. Ez a dolog azonban könnyen visszacsaphat, hisz egy 25%-os tartósnak tűnő elmozdulás olyan gyors változás, melyhez bizonyos fundamentumok úgymond nem feltétlen tudnak majd lépést tartani.  
Hogy mire gondolok? Több ilyen tényező is lehet, ezek közül egyet emelnék ki: vajon ilyen magas eladósodottság mellett mit fog okozni a tartósan gyenge jen a kötvénypiacon? Jelzés értékűnek tartom, hogy a világ egyik legnagyobb talán nyugdíjalapja már jelezte a héten, hogy jelentős mennyiségű japán állampapírtól fog megválni a jövőben. Ezen eladásokat mások eladásai is követhetik majd, mellyel egy olyan spirál indulhat meg, melybe Japán bele is rokkanhat.
És ha már a jennél tartunk, szeretném kicsit megindokolni, hogy a múlt héten miért shortoltam meg az Usdjpy-t (heti gyertyák):

A grafikonon jól látható, hogy elérkeztünk az első olyan szinthez, mely kemény dió lehet, ez pedig nem más mint a 38%-os Fibo-szint, melyet egyenlőre nagy tiszteletben tartott az Usdjpy. A másik ennél talán fontosabb indok egy egyszerű megfigyelésből adódik: jól láthatjuk hogy a heti szintű 21 és 200 napos mozgóátlagok épp egy nagy vételi jelzést szeretnének beadni azzal, hogy a 21-es piros vonal alulról felfelé készül metszeni a nagyobb 200-as mozgóátlagot. Nos. Ha jobban utánajárunk gyakorlatilag akármelyik grafikonon megfigyelhetjük, hogy a heti átlagok ilyen metszés típusú vételi és eladási szignáljai, gyakran tévesek és erősen megkésnek, hisz láthatjuk, hogy az ár már egyhuzamban, agresszíven fölé emelkedett a 200heti (kék) vonalnak. Fölmerül bennünk a kérdés, hogy valóban pont ilyen hajsza után longoljak bele, amikor már ennyit jöttünk, viszont a vételi szignál épp most történik? Ha visszanézzük a hasonló szituációkat, akkor láthatjuk, hogy az esetek legnagyobb százalékában pont a metszet pillanatában indulunk el az ellenkező irányba, esetünkbe lefelé, és koppra visszateszteli az ár magát a mozgóátlagot. Ez a mozgóátlag igen messze van a jelen 93 körüli szinttől, egész pontosan 85 körül. Magyarul igen nagy arányú százalékos mozdulat követkehet benne, mely időszerű is lenne, hisz a vakon belelongolók, az ingyen pénz reményében már kezdenek kicsit elsokasodni. Egy tisztítótűz ráfér az árfolyamra. Úgy is lehet gondolkodni, mivel a gyengülő trend kristály tisztának tűnik hosszabb távon, hogy aki lekéste a longokat, az számíthat arra, hogy hamarosan igen jó beszállókat kínálhat a jen, viszont nem 92-nél, nem 91-nél, sőt nem is 90nél, hanem úgy saccra 84 és 88 között. Persze ha ott leszünk, akkor ezt még ráérünk ismét felülvizsgálni.
A múlt heti elemzésben említett dollár indexet szemünk sarkából figyeljük, számomra ez bír most trade szempontjából az egyik legmagasabb prioritással. Nyilván feltűnhetett egyeseknek, hogy a céláram a stooq-n is elérhető dollár indexre vonatkozik, ami a képen is szerepel. Van egy másik dollár index is, melyet a Bloomberg-hez is hasonló pénzügyi média követ.Az akkori érvelést nem ismétlem, a múlt heti elemzésban grafikonon is szerepel.
Most pedig nézzük sorra az eddig is figyelemmel kísért instrumentumokat, melyek az indexek esését generálhatják. A múlt hét legnagyobb eredményének az Audusd kilépését látom, mely immáron 2 hónapos várakozás eredményének tűnik. És bár a tőzsdék ebből még nem sokat vettek észre, azért figyeljük, az egyes fontosabb támaszokat, hisz 1 alá érve már minden tavalyi, tavaly előtti éves minimum letörésének nagy jelentősége lehet, könnyen szabadesésbe kapcsolhat, ha eljön a pillanat.
A réz Aud-dal is szinkronban lévő alakzata ugyanakkor még nem tört le, sőt inkább egy ellaposodó halvány kitörésnek tűnik, mely még csak a középvonalára próbál visszaesni. Amennyiben itt is törés látunk hamarosan, akkor már két fő instrumentum fog nagy elmozdulást sugallni a piacok tekintetében is, ráadásul igen nagymértékűt, hisz minél nagyobb az alakzat időben, annál nagyobb és tartósabb az elmozdulás és a belőle következő trend.
A másik régóta figyelt „gyanús egyén” a Gbpusd, mely lassan, de stabilan csorog lefelé az ék aljára, tőle azonban csak akkor várok a piacokra gyakorolt hatást, amennyiben erővel üti a  2012-es minimumokat.  Ez még odébb van, úgy tűnik, érzésem szerint csak akkor kerülhet majd jobban a fókuszunkba, ha a február hónap végén havi minimumon sikerül zárni.
A másik fő mumust az Eurusd-t Draghi szava rendbe tették, hisz ha jól emlékszem nem tetszett neki az erős euró. A hirtelen fordulat nem ért váratlanul, hisz az előző heti elemzésben az euróindex fontos trendvonaláról fordultunk. Kérdés persze, hogy véglegesen, vagy korrektív jelleggel. A választ megmondom őszintén nem tudom, gyanúsan mélyre sikerült az esés, viszont érzésem szerint, ahogy a múltkor is mondtam, egy tüske szerű rántás még kijárna neki 1,37 fölé, mint ahogy az eurusd-vel épp szinkronban haladó Eurgbp-nek is 88 tövébe, bár ez utóbbi nem tőzsde korreláns.
Az Eurchf januári menetelése ismét kérész életűre sikeredett, bár még nem kell teljesen leírni, mert az 1,37-es eurusd és a 0,88-as eurgbp őt is fentebb vihetné még. Összességében nem tartom túl pozitívnak, hogy ez a nagy ujjongással teli örömünnep a piacokon, még mindig nem volt elég arra, hogy az Eurchf menjen egy igazán embereset mondjuk 1,30-ig.
Az euró múlt heti gyengülésével párhuzamban végre feltűntek az üdvözítő fekete gyertyák az európai tőzsde indexekben, hisz a spanyol illetve francia indexek igen gyorsan visszaadták az 1-2 hónap alatt összehozott masszív és megingathatatlannak tűnő pluszokat. Azért valljuk be őszintén, hogy kicsit nonszensz volt már az az állapot, hogy pl: a franciák egy leminősítés után is vígan és dalolva szabályosan meneteltek felfelé, minden korrekció nélkül. A spanyolok detto, hisz az államadósság épp most ütött rekord szintet..
A Dax-nál még él a múlt heti célár 7520 személyében, ha elesik villámgyors 7200 jöhet belőle.

A forintok esetén már korábban jeleztem, igaz csak egész röviden, amolyan különösebb indoklás nélkül, hogy stabil 300-at várok hamarosan az Eurhuf-ban. És teljesen mindegy, hogy Matolcsy jegybank elnök lesz-e vagy sem, nyilván ha az lesz akkor 320 fölé is mehet, ami viszont szintén szinkronizál a stabil 300-as kijelentéssel. El kell ismerni meleg a pite a forintok esetében, már ami a technikai kinézetüket illeti, hisz épp ma hétfőn tesztelte az Eurhuf a 290-et, melyhez jó lenne, ha nagyon ragaszkodna, mert az egész ez idáig látott menetelésének 61%-os Fibo vonalát tesztelte vissza egyelőre, véletlen az 50napos mozgóátlaggal is egybe esik ez a szám. A látszólagos trendtörés könnyen elriaszthatja a longosokat, de én úgy gondolom, hogy ez a trendtörés inkább olyan ijesztgetős jellegű. Nyilván a stabil 300-as várakozás nagyban korrelál még azzal is, hogy nem látom még mindig rózsaszínben a nemzetközi piacok helyzetét.
Ciklusok alapján az indexek esését erre a hétre teszem, melyet már említettem múlt héten is, hogy az úgynevezett epicentrum február 11 és 18 közé esik. Egyszer januárban már megjelöltem egy hasonló intervallumot, melynek csak amolyan látványos mínuszokba mártogatós vége lett, reméljük ez esetben nagyobb eredményt látunk. Hogy pontosan hol jelöli ki a tetőt az SP500 azt nem tudom megmondani, hisz tartósan több éves csúcsokon ülünk, amikor pár ponttal mindig újra és újra überelheti az előző csúcsot. Talán egyszerűbb úgy mondanom, hogy nem hinném hogy elérnénk az 1580-at, de még az 1550-et sem. Ezt még meglátjuk.
Az aranyra érdemes még odafigyelni, ott is érvényes még a korábbi megállapítás az 1500 elérésével kapcsolatban. Egyszerűen az aranynak mint sztorinak szerintem vége. Teljesen szabályos és egyértelmű, unott csordogálós lefelé trendet produkál, melybe semmiféleképp nem vennék bele. Úgymond a fundamentális oldalát is kifutottnak látom, a nagy kínai aranybumm és a QE-k, illetve az infláció kapcsán.
A Nasdaq lokális csúcson kiépített félkész fej-vállára továbbra is figyeljünk, mert benne van a pakliban. A jobb váll lefelé menő szárára várok továbbra is. Ebből adódóan a Google és Amazon shortokat, amolyan csak módjával üzemmódban, még mindig helytállónak érzem. Az Amazon szépen csordogál is le amióta említettem a shortot, a Google viszont még nem, sőt finoman ütött egy új csúcsot, mely már divergál az előző csúccsal, úgyhogy az is beérhet lassan. Az ilyen, de alapvetően bármely részvény short-tal vigyázzunk, hisz nagy elővigyázatosságot és figyelmet igényel a tőkeáttétel meghatározása, ami véleményem szerint az X1 illetve másfélszeres szintet nem jó, ha túllépi, hisz míg egy indexnél nagy valószínűséggel következtethetünk, egy ellenirányú mozdulatra, addig egy részvény egy jó vagy rossz hír miatt könnyen nyithat óriási réssel. Mondjuk a Google és Amazon esetében egy 10%-os rés sem kizárt, amit azért már igen meleg egy másfélnél nagyobb tőkeáttétellel eltűrni..
A héten tehát kiderül, hogy beindulnak-e az amerikai indexek lefelé, már minden adott lenne hozzá, bár a tökéletes együttálláshoz, még az 1,37-be esetlegesen visszatérő Eurusd nagyban bekavarhat.
A jenek már fent részletezett mozdulata is az indexek esésének irányába hat. Egyelőre essünk 2-3%-ot SP500, illetve Dow tekintetében, aztán meglátjuk, hogy hogyan állnak a már régóta figyelt instrumentumok azon árszintek mellett.
Az ausztrál indexnek még mindig nem sikerült megállnia, gyanítom, hogy még a héten erre sor kerül itt a lélektani 5000-es érték tövében, belinkelem a chartját, ha valaki véletlen nem találná:  http://stooq.com/q/?s=^aor

Mindenkinek jó kereskedést és sok sikert kívánok!

A héten még jelentkezem egy érdekes cikkel, mely a P/E-k, részvény visszavásárlások és a tőzsdék alacsony forgalma körüli rejtélyt hivatott feloldani.
Ismét megjegyzem, aki most csatlakozott érdemes visszaolvasni az előző írásokat hisz egyik a másiknak folyománya, és sok dolgot ami továbbra is fennáll nem biztos, hogy megismétlem az épp aktuális elemzésben.
Bernek Russel:
Őszintén megmondom különösebb látomásom nincs ezen index ügyében, hisz gyakorlatilag a Russel ugyanazt csinálja, mint az SP illetve Dow indexek, csak éppen nagyobbak és volatilisebbek az elmozdulásai. Továbbra is fennáll az egy vagy talán 2 hete leírt meglátás, de mindjárt belinkelem inkább: http://www.jupiterportfolio.blogspot.hu/2013/01/kesik-az-eheti-iras.html amit ekkor mondtam továbbra is érvényes, viszont mivel akkor még nem láttuk a februári első pivot ellenállást, ezért beteszek egy grafit.
        Ha célzott kérdésed van ide tudod megírni: jupiteralapok@gmail.com, ahogy időm és energiám engedi igyekszem válaszolni a legjobb tudásom szerint.



6 megjegyzés:

  1. Szia Jupiter!
    russhell-re ,tudnál felrakni chartot , egy scenariot
    köszönöm
    Zoli

    VálaszTörlés
  2. Szia Jupiter,
    A múlt héten nyitott USDJPY shortra hova tennéd a stoppot vagy hova tetted ? - ha publikus
    Üdv Barnabás

    VálaszTörlés
  3. A 38%-os szintnek működni kellene, nem mondom hogy hajszál pontossággal, mivel nagy időtávra húzott szintekről van szó. Fogalmazzunk úgy, hogy zsinórban kiütni a legfelső pivotot ennyiszer már igencsak hihetetlen számba menne, ezért ide vagy e fölé nem várnám, ez 95,20 körül van. A kulcsszó most inkább az áttét belövésén van szerintem. Én úgy gondolkodtam, hogy kicsi áttét, de az elvárt mozdulat nagy. A tegnapi menettel még halvány jele sincs fordulónak gyertyaszinten. Arról nem is beszélve, hogy azért tudatában kell lennünk, hogy az elmúlt évek legkeményebb trendjével akarunk szembe menni. Utólag ki fog derülni mi volt a helyes, lehet várni kellene pár száz pont esésre és onnan trendirányba beszállni.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó kis elemzés ismét. Szinte mindent ugyanúgy látok én is.
    Az USDJPY short elég merész, de szerintem is van realitása. A 95 az egy jó szint minimum egy visszapattanásra, ami az időtáv fényében önmagában sem kevés. Ha mégis komolyabb korrekció lesz belőle, akkor én is 84-86 közé várom.
    EurHuf-nál benne voltam a korrekcióban 300-tól. Tegnap beszálltam longba 290-nél. Euróban is még számítok egy long menetre és a forintban gyengülésre a jegybankelnöki szék körüli bizonytalanság miatt. Szóval az esélyek szerintem jók. Bár Orbánék mindig tudnak valami váratlant húzni...

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm Csaba! Már korábban is feltűnt, hogy azonosak a gondolataink.
    Szép nap lenne ez a február 13. egy csúcsbeállításra indexek ügyében. Nagyon ez az érzés motoszkál bennem. Meglátjuk.

    VálaszTörlés
  6. Korábban írtam,hogy 7750nél shortolnám. Sajnos a 7742-re rakott megbízásom nem nyílt be, hanem 5 ponttal előbb fordult. Az elgondolás jó volt, csak a kivitelezéssel voltak gondok:)

    VálaszTörlés