2013. március 24., vasárnap

SP500 2013 március 25-29

A ciprusi fejlemények kéz a kézben járnak a görög tragikomédia eseményeivel. Szinte óránként kapkodhatta bárki a fejét a héten, és sokan érezhetik, hogy minél előbb jutottak információhoz annál zavarosabbá vált a kép. Jelenleg így a vasárnap estéhez közelítve még mindig nincs megállapodás, pedig a határidő hétfő. Mivel Ciprus már 2011 óta nem tudja finanszírozni magát a piacokról, így senki sem lepődhet meg, hogy most itt tartunk. Sőt a Moody's már januárban agresszíven leminősítette őket. Az viszont bosszantó, hogy a kb. 20 hónappal ezelőtti stresszteszteken a ciprusi bankok átmentek. Akár a sors fintoraként megismétlődhet 2007, mikor is a hitelminősítők mindent "elnéztek", és az utolsó drámai pillanatokig meghagyták az elsőosztályú minősítéseket, pedig a bajt már az utca embere is érezte a zsigereiben. Most viszont az a helyzet, hogy hiába szólnak a minősítők, hogy itt és ott baj van, gyakorlatilag
lejárató kampányt folytat ellenük a média, hogy ugyan már ők nem tudnak semmit, sőt igazából szükség sincs rájuk, mert valószínűleg érdekből minősítenek. Ám én úgy látom, hogy a minősítők sem tudnak a piac útjába állni, sőt soha nem is tudtak, mint ahogy senki és semmi nem képes erre, na jó talán a FED-et és az EKB-t kivéve. Bőven nem tartom kizártnak, hogy az elmúlt két hónapban leminősített országok problémái hamarosan zsinórban fognak felbukkanni, hisz valahogy már megszoktuk, hogy a tűzoltást mindig a lehető legutolsó pillanatban szeretik elkezdeni. Ebből kiindulva az olasz, spanyol,angol,francia finomságok borzolhatják a kedélyeinket a közeljövőben, az pedig csak hab a tortán, hogy az említett országok az elmúlt pár hét leminősítéseire meg sem rezzentek.
A bili kiborításához nyilván Olaszország áll legközelebb, ahol a választások utáni patthelyzet még mindig fennáll. És mivel a héten mindenki Cipruson rágódott, ez idő alatt lehet fel sem tűnt, hogy az olaszoknál tovább passzolták a labdát: pénteken megkérték Bersani-t, hogy próbáljon meg kormányt alakítani.. Itt is érkezik az a kritikus pont, ami már közvetlenül a választások után borítákolható volt: nagyon nagy valószínűséggel a kormányalakítás nem fog sikerülni, és elképzelhető, hogy új választást kell kiírni. Az időhúzás azonban inkább Berlusconi-nak és a Szabadság Népének kedvez.. E héten egyébként több mint 100 ezer Berlusconi-hívő tüntetett.. Szóval izgalmakból a jövő héten sem lesz hiány. Közben az amerikai piacokon változatlanul mindenki a bullos szemüvegét viseli, és bár az európai piacok jobban meghajoltak a ciprusi történésekre, azért javarészt ott is a bika az úr.
Röviden összefoglalva az alábbi érveket lehet csokorba szedve a bika táptalajának, vagy ürügyének megnevezni, kinek melyik szóhasználat tetszik jobban:

1. az amerikai ingatlanpiac kezd felállni
2. az amerikai munkanélküliség csökkent, de még így is relatíve igen magas
A fenti két pont hitelességét többnyire az elmúlt két hónap makrói sugallják.
3. P/E alapon a részvények még így is olcsók, sőt egyes amerikai újságokban már azt mondják, hogy "meneküljön a biztonságot nyújtó részvényekbe". Úgy gondolom, hogy itt meg kell állnunk egy szóra, mert a hülyeségnek nincsenek határai úgy látszik. A részvénynél nagyon nehéz magasabb kockázati besorolású instrumentumot említeni.. miért is kellene részvénybe menekülni?
4. Amerika a palagáz kitermelésének felfutásával olcsó energiával tudja majd ellátni saját magát, így a termelés beindulhat a határokon belül.
5. A körvonalazódó amerikai-európai szabad kereskedelmi övezet hamarosan létre jön.

Mindenki, aki a három fenti ok valamelyike miatt longban ül legyen tisztában az alábbiakkal:
1. az ingatlanpiaci adatok javulását elsősorban a befektetési szándékkal vásárlók okozzák, szó sincs a
hétköznapi emberek vásárlásainak felfutásáról (ez is eljöhet egyszer,de nem most egyelőre)
2. A jónak tűnő munkanélküliségi és foglalkoztatottsági adatokat az 55 éven felüliek aránytalanul magas munkába állása okozza, szó sincs a frissen sült diplomások jobb elhelyezkedési lehetőségeiről.
3. A P/E-k és a saját részvényvásárlási programok között már vontunk párhuzamot korábban egy külön cikket is szentelve a témának..
4. A palagáz kitermelésére még akár éveket is várhatnak..
5. A szabad kereskedelmi megállapodás még szintén évekre lehet, hisz a tárgyalások még inkább csak egyeztetések, minden halványabb konkrétum nélkül.

A piac technikai részével kapcsolatban mondandóm nem változott a múlt héten leírtakhoz képest, már csak azért sem mert ezen a héten nagyjából ugyan ott zártunk péntek este, ahol az előző pénteken abbahagyták az indexek. Talán csak annyi említésre méltó történt, hogy a jeneket végre elkezdték ütni, melynek indikátora a héten kijött rossz exportteljesítmény volt.. Ezzel egy időben a dollár erősödésére fogadók száma kis híjján történelmi csúcson van, ám ez az esemény a piacokkal érdemben nem korrelál.

És végül egy 2008-as Trichet nyilatkozat: "Egy olyan nyitott és kis gazdaság számára, mint Ciprus, az euró bevezetése védelmet nyújt a nemzetközi pénzügyi válságban."

Mindenki sok sikert, legyetek óvatosak!

Hétfői kiegészítés, néhány gondolat személyében, ami kimaradt a cikkből:
A ciprusi válság ismét felébresztette és mondhatni csúcsra járatta a bankok iránti szkepticizmust, és könnyen
bizalmi válságba torkollhat a dolog, hisz egyre többen jönnek rá, hogy bizony a bankok által kínált legmagasabb fokú garancia sem ér sokat, ezért sokan kp-ben, otthon tartják a pénzüket.. Viszont mielőtt azt hinné bárki, hogy a párnába varrt pénzek nem kerülhetnek veszélybe, el kell hogy szomorítsam őket. Ugyanis, volt már rá példa a történelemben, hogy miután beindult egy mindent elsöprő inflációs hullám és zárolták a betéteket, ezzel egy időben a papírpénzeket "felülbélyegezték", és csak azon pénzeket fogadták el a forgalomba, amiken szerepelt a pecsét. Nos, az elővigyázatosságból bevarrt pénzek a párnába nem kapnak pecsétet, tehát baj esetén nem lehet fizetni velük. Hogy akkor mi a megoldás? Képtelenül hangzik: a legnagyobb címletű fémpénzekben tartani a vagyont. Azt ugyanis nehéz lepecsételni..
A másik gondolatom az előbbiektől teljesen függetlenül:
Tegyük fel, hogy az amerikai költségvetési probléma, az olasz patthelyzet és a ciprusi események kis időre a szőnyeg alá kerülnek, hisz láthatóan a piacot nem érdeklik ezek a hírek.. Tegyük fel, hogy ezek a problémák hamarosan le lesznek porolva, és az eddig a piacot támasztó alapok kifogynak a lőszerből. Hisz az elmúlt 3 hónapban lényegében ugyanazt láthattuk a piacokon: mindent megvettek. Nos, ha ezt a kitartónak tűnő emelkedést az alapok produkálták, akkor valószínűleg nekik is ki kell fogyniuk egyszer a munícióból. Erre optimális időpont lenne a héten záruló első negyedév, hisz ha valóban olyan jó piacra számítanak 2013-ban, akkor a téteket meg is kellett tenniük az első negyedévben. Április hónaptól kezdődően könnyen lehet, hogy a talajvízszerű emelkedéseknek már nem lesz meg a fő mozgatórugója, és a beejtések tartósan lenn is maradnak napon belül.

10 megjegyzés:

  1. Nagy az öröm a megállapodás szó elhangzása után, pedig ettől még simán lehet bankroham. Azt pedig nem értem, h a ciprusi parlamentnek miért nem kell szavaznia a megállapodásról.

    VálaszTörlés
  2. Erről beszéltem...ezzel felfedték a valódi arcukat.
    Sem a tőkét, sem a demokráciát nem tisztelik. Ez jó, mert nyeregben érzik magukat és ettől nagyon sebezhetővé válnak.
    A válságot sajnos felhasználják a nemzetiségek szuverenitásának csökkentésére/megszüntetésére. Mélyreható változások előtt állunk és ezek mindig sok áldozattal járnak.
    De visszatérek inkább az objektív tényekhez...
    Ha ilyen eszközök kellenek ahhoz, hogy egy eurózónás ország ne kerüljön csődbe, akkor nagy a baj.
    Az igazi gond akkor lesz, ha egy másik ország is bajba kerül. Ez elég valószínű azért. Az én tippem is Olaszország. Egy ilyen helyzetben mindenki azonnal menteni fogja a pénzét a bankokból és az esetlegesen elodázható összeomlást azonnalivá fogják változtatni. Nem kizárt, hogy igen gyors dominóeffektust fogunk látni.

    Bármilyen formában is fog a változás megtörténni (gazdasági összeomlás, háború, forradalmak), az arany jó befektetésnek tűnik a következő évekre. A zárójelesek közül legalább az egyik borítékolható. Hamarabb, mint gondolnánk.

    VálaszTörlés
  3. Egyetértek kedves Csaba!
    Tettem fel a cikk aljára egy "hétfői kiegészítés"-t.
    Ismét veszélybe került az immáron 3 hónapja görgetett elméletem, hisz az olaj ma ismét
    nekifeszült a havi főpivotjának (94,00). Egyelőre működik, de nap végére megint alatta
    kell zárnia. A rézzel továbbra sincs gond. Az Audusd viszont leküzdötte a kiszemelt
    fordulópontját 1,0414-nél, az utolsó ennél sokkal vastagabb ellenállási szintje 1,0500 felett
    van, ha fölé zár, akkor könnyen kudarcba fulladhat a sok kitartás..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erről a pénzpecsételéses dologról nem tudtam. Érdekes és elgondolkodtató. Csak a diverzifikáció nyújthat némi biztonságot. Ingatlan, fizikai arany, tőzsdei befektetések, államkötvények stb. Mindenből egy kicsi.

      Törlés
    2. Így van. Végül is azt szokták mondani, hogy értékpapírokat azért is érdemes tartani nagy zűr esetén, mert azokat a múlt nagy válságaiban még sosem foglalták le.
      A piac mai napját elnézve holnap igazi sell off nap is lehet, minden adott hozzá
      . Az olaj nagy figurát mutatott napon belül. Az Audusd viszont, mint egy öszvér, nem akar menni.. Múlt héten mondtam egy olyat, hogy talán, ha az Euraud-ot leteszik 1,2200-ra, akkor utána beindulhat az Audusd is. Jelenleg az Euraud 1,2290.., szóval holnap ez össze is jöhetne.

      Törlés
  4. Elég nagy a "zaj" a piacokon: usa vígan és kényelmesen a csúcsoknál ismét, a német gondolkodóban 8k alatt, a franciák és spanyolok viszont aligha tudják majd rendbe hozni a tegnapi fekete gyertyát. Az olajat elveszettnek érzem, szűz terepre ért, ahonnan csak "kegyetlen" üzemmódban tudna törni, Audusd megcsinálta a végső 1,0500 tövét, addig jó amíg nem zárt fölé, Euraud-nak kevés kell az 1,2200-hoz, a réz továbbra is rendben.

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok!

    azért a legnagyobbak most is megúszták úgy néz ki:
    http://atv.hu/kulfold/20130326_regnum_az_unio_kivegezte_az_orosz_offshore_t

    borulni fog a bili! De sztem csak akkor ha befejezik a pénznyomtatást az amcsik! de egyenlőre erre nem sok jel mutatkozik!

    Üdv:
    Steve

    VálaszTörlés
  6. Ilyen magasan és ennyire kifeszített indikátorok mellett az elmúlt napok szabályos sávjából ritkán jön egyből esés, előtte sajnos meg kellene próbálnia kitörni az SP-nek. Már jól láthatóan mindent adtak, csak az Usa indexeket nem.. Ma délben nyitnak a ciprusi bankok, addig lenne optimális valami kitörésnek látszó valamit produkálni. Audusd végre esett keveset, de megállt a 3heti emelkedő trendvonalán, törni kell nincs mese. Az olajat nem értem mit akar, réz még mindig rendben, a jenek és az eurusd is belecsapott a lecsóba. Gondolom egyre többeknek fog feltűnni, hogy az Eurusd milyen kényes területre tévedt, úgyhogy jöhetnek a pánikkeltő 1:1-es jóslatok a médiából.

    VálaszTörlés
  7. Halkan jegyzem meg, hogy az Audusd finoman törte a 3 heti emelkedő trendvonalát. Ázsiát rendesen kiosztották, főleg Shanghai-t, gondolom Európa is hasonlót fog ma bemutatni, viszont Amerikát nehéz kihozni a sodrából.

    VálaszTörlés
  8. Bersani-nak nem sikerült a kormányalakítás.. viszont ettől még nem lesz új választás automatikusan, mert van még van egy-két opció az időhúzásra.

    VálaszTörlés