2013. március 11., hétfő

SP500 elemzés 2013 március 11-15

A shortosok rémálma bekövetkezett: a héten kizárólag pluszokat láttunk és látszólag teljesen ok nélkül. Az optimista Draghitól, a jó foglalkoztatottsági adatoktól eltekintve. Az indexek magatartása tulajdonképp semmit sem változott, egy-egy rövid pullback-et talajvízszerű lassú, de betonstabil emelkedés mosott le majd minden alkalommal. Az aktuális makrók és egyéb hírektől függetlenül.
Pedig azt kell mondjam a helyzetet továbbra is változatlanul shortosnak látom, még így sem vagyok optimista ezt a 2013-as évet illetően. A QE-ek, a lakossági részvényvásárlások, és a sajátrészvény-visszavásárlások elsöpörnek mindent. Egyelőre. Az elmúlt hét viszont véleményem szerint nem a vásárlók, hanem sokkal inkább a shortzárók terepe volt. Elég ha csak a Dax-ra gondolunk, amely a kövér pluszos nap végi jó teljesítmény nagy részét gyakran 15perc alatt a 9 órás nyitás után legyalogolta..
A múltkori EPS-ekről írt cikkemhez a héten jöttek a gyanúmat megerősítő információk: miszerint a sajátrészvény-visszavásárlások soha nem látott tempóban haladnak. Az akkori fejtegetésekből kimaradt egy nagyon fontos ok, miszerint ez az értelmetlennek tűnő EPS-trükközés, és a relatíve magas piaci áron való bőséges részvényvisszavásárlások egyik legfőbb oka csupán annyi, hogy a cégvezetők év végi bónuszaik nagy részét a szép EPS-ekért kapják.. A piac bullos mivoltát sokan indokolják még azzal az egyébként szerintem is helyes tényezővel, hogy a tavaly csúcsra járatott kötvénypiacokról, amolyan tetszik-nem tetszik alapon a részvényekbe mennek a giga pénzek. Ennek kapcsán viszont egy rendkívül  precíz elemzést olvastam a minap, amely hosszasan érvel amellett, hogy a "nagy rotáció", ahogy angolszász berkekben mondják egyszerűen hazugság, hisz a kötvény- és részvények ki-beáramlási adatsorain halvány nyoma sincs a pénzek vándorlásának..
Na de ugorjunk tovább: a két fő krízisgócponttal kapcsolatban a médiát mintha kikapcsolták volna: nevezetesen az olasz helyzetre és az amerikai megszorításokra gondolok. Ennek viszont hamarosan ismét böjtje lehet, mely nem csak egy-két napra rázza meg a piacokat. Hisz a háttérben az amerikai egyeztetések folytatódnak, az olasz parlament pedig épp ezen a héten szeretne megalakulni, március 15-dikén.
A héten címlapon szerepeltek olyan címek, minthogy vége a válságnak.. Nehéz erre mit mondani.. Hisz a tőzsde szerint már 2009 óta vége van, miért kell ezt épp most bejelenteni. Külön bosszantónak találom, hogy az alábbi cikkek a válság végét nem fundamentális, tehát gazdasági és társadalmi oldalról vizsgálva vezetik le, hanem abból, hogz a Dow Jones új történelmi csúcsot ütött.. Mintha azt kellene ebből érzékelnünk, hogy az emberiség is pont ugyanúgy előbb van a 2007-es állapotokhoz képest, mint ahogy az indexek legnagyobbika is meghaladta a 2007-es csúcsértékét. De ha már itt tartunk, akkor fogjuk a két 14000 körüli Dow érték időpontjait és tegyük mellé a két időponthoz tartozó munkanélküliséget,költségvetési deficitet, államadósságot, GDP-t stb.. Miután összemértük a számokat egy szó jut eszembe: borzalmas. Egyes számok mint például a munkanélküliség és az államadósság, majdnem duplája az előzőnek. A GDP jó ha fele annyi, a deficiten belül, pedig mintha eltolák volna a tizedesvesszőt eggyel jobbra.. Ez nevezzük szárnyalásnak, a válság végének..
De térjünk rá a dolgok technikai oldalára: az 1550-es SP500 érték, még decemberben úgy fordult meg a fejemben, hogy a legrosszabb esetben jutunk el ilyen magasságokba.. Tény az elliott hullámok alapján elemzőknek igazuk lett az ötös, valószínűleg végső emelkedő hullám kapcsán. Ezek után persze a kérdés, hogy merre tovább..  Továbbra is úgy gondolom, hogy az eddig figyelt instrumentumok rossz egészségi állapota, még rosszabbra fordul, mely magával rántja az egész piacot szőrőstül-bőrőstül..
Az Audusd már sokadik heti fekete gyertyáját hagyta maga mögött, az 1,0350 elhagyásával letörését a legnagyobb valószínűséggel  kijelentettük. A gyorsulása viszont egyelőre elmaradt a sokat emlegetett 0,97-es érték felé. Az ügye még mindig nincs veszve. A réz az elmúlt két hétben hozzárendeződött az Audusd-hez, hisz ő januárban még az álkitörése leradírozásával volt elfoglalva.
A két instrumentumhoz a keveset emlegetett olaj is hozzátársult, csak ő hirtelen, a semmiből támadva masszírozza bő egy éves alakzatának
alsó trendvonalát. Az indexekre nézve talán biztató, hogy a legfelső havit pivotvonalat is sikerült bevenni, annak ellenére, hogy még csak március 8-dikát  írtunk. Ez azért fontos, mert ahogy már említettem az ár 90%-os valószínűséggel a két szélső vonal között szeret időzni az adott hónapban, és mivel a márciusból még 3 hét van hátra így joggal reménykedhetünk, hogy az árfolyam leszédül erről a jelenlegi
szintjéről. A következő két hét elsőrendű céljai a 14000-es Dow és az 1500-ös SP500, ha ez megvan két irányú a játék, meglátjuk a már 2hónapja figyelt instrumentumaink fontos szintjeiket tovább bontják-e vagy sem. A most következő hét első napjaiban  a magabiztos elaprózott emelkedést várok, aztán csütörtöktől ismét ráállíthatják a piacot az aggódásra, hogy mi lesz az ok nem tudom, az olasz alakulóülés jó indoknak tűnik. Az Aud,réz,olaj hármas mellé nem említettem még az Eurusd-t, és abból eredően a Gbpusd-t, illetve a dollár indexet. Múltkor már említettem, hogy a dollárindex emelkedő trendje prioritásban az első, ez nem is sérült most sem, szépen robogunk a régi 63,5-es célár felé (stooq-s usd-index). Az index az elmúlt hetekben visszarántotta az Eurusd-t, csökkenő trendbe állítva azt.
A Gbpusd háromszögéből a letörés szintén megvalósult az 1,36 körüli célár még odébb van. De mint ahogy már múltkor is említettem, ennek elég visszatartó ereje kell legyen az Eurusd-re is. 1,25 és 1,27 között talán beszélhetünk egy lehetséges longról, addig én nem kötözködöm vele.
A jenek pár napos rángás után a további gyengülés mellett döntöttek. A shortom nem zártam, sőt a kis áttét miatt egy ugyanekkora méretű shortot szeretnék majd felfenni 100 tövében (Usdjpy).
Az Eurgbp megcsinálta régi nem túl távoli célárunkat a 0,88 tövét. Innen nagyobb eséllyel shortos inkább, ezen döntést az Euró-index korábban is berajzolt 190-nél lévő trendvonala is támogatja, viszont poziciót nem vennék fel benne.
Az arany szintén közelít régi 1500-ös célára felé, és múltkor már említettem, hogy a következő hetekben ennek megközelítése, illetve ezen támasz életben maradása esetén potenciális longbeszállókat érdemes keresni. Ugyanis egy szép setup kezd kialakulni benne, mely az 1500 kitartása mellett új csúcsra mutat, a 2000 dolláros szint személyében. Érdemes kis áttétellel gondolkodni, hisz a várt hozam
meglehetősen nagy, míg a stopot valahová 1450-re tenném, ennek figyelembe vételével érdemese risk/rewardot számolni. Én 0,3-0,5-es áttétben gondolkodom személy szerint.
A forintot illetően tartom a stabil 300-as Eurhuf várakozásom, ami itt kopogtat már az ajtóban. 302-305 között azonban megpihenhet pár hétre.
Három részvényt tettem e héten figyelőlistára (BSX,TSLA,RENN), melyet később még alaposan kitárgyalunk. Ennek oka annyi, hogy a következő 1-2 hónapban  elképzelhető, hogy 1400 körüli SP500 esetén longra váltok néhány hónapra. Ezt még meglátjuk, egyelőre odébb van a dolog.

Mindenkinek sok sikert, legyetek óvatosak!

Ábrákat még teszek fel a napokban. Maradok továbbra is short a piacra, usdjpy-re,és az audusd-re.

3 megjegyzés:

  1. Az eur/huf második harmada kistoppolt 298-nál. A harmadik harmadot tegnap zártam. 300-nál újra benyitom majd szűk stoppal.

    GU longon sokat töprengtem. Trend ellen nem szeretek nyitni. Gondoltam megvárom az 1.4750-1.4800-as sávot és ott nyitok. De tegnap benyitottam 1.4860-on. Pozi harmadát zártam az első ellenállásnál 100 pippel feljebb, úgyhogy a kockázatot már kivettem belőle. Ha ezt viszi, akkor 1.5180 és 1.54 a következő céláram. Nem gondolom hogy 1.56-nál tovább tudna menni. Legkésőbb ott várom, hogy folytatja a trendirányú mozgását lefelé. De azt még később meglátom, hogy alakul.

    Aranyban azt gondolom, hogy a következő 1 évben új csúcsra fog menni. Szóval long irányba keresem a belépőket. Viszont az kihatna az ausztrál dollárra is.
    Kíváncsi leszek, hogy a DAX hogyan bírkózik meg a 8000-es szinttel.

    VálaszTörlés
  2. Szia Csaba, eurhuf talán 302-öt visszaveszi, majd 309, és hatalmas kockázat, innen csak figyelem, nem pozicionálok. A Gu akár ebben a hónapban közel kerülhet az 1,36-hoz, nagyon lapított a trendje, nehéz a pullbackek-be ügyesen beleadni. A megoldás a kis poziméret lehet. Aranyban egyetértünk, bár én még várok 2-3 hetet, mert az 1500-at még nem közelítettük meg eléggé. Az indexekre longbelépőkhöz legalább 3%-ot kellene esnünk, de inkább 6-7%-ot.. meglátjuk.

    VálaszTörlés
  3. Az elmúlt hetekben priritásban első volt a dollár index emelkedése, de mivel igen közel vagyunk a célárhoz, ezért jelen pillanatban a 210-es Ibm short az elsődleges prioritású, tehát itt látom most a legjobb risk/reward-ot. A tőkeáttét feles.Célár: 185

    VálaszTörlés