2013. március 18., hétfő

SP500 elemzés 2013 március 18-22

Gondolataim továbbra sem változtak sokat az elmúlt hét óta. A short indokokkal már tele van a szekrény mondhatni, már csak a lényeg hiányzik, a piac esése. Önmagában nonszensznek tartom, hogy miután március 1-jén az Usa belerohant abba a sokat emlegetett szakadékba, még sem történik semmi. Sőt azóta mesébe illő indexemelkedést láthattunk. A Dow 1996 óta nem volt képes zsinórban 10 kereskedési nap alatt pluszban zárni. Persze legyinthetünk, hogy van pénz dögivel, dübörög a QE, aztán majd ha nem lesz, akkor kell shortolni. De kérdezem én: a piac valóban ilyen kegyesen viselkedne? Mert szerintem nem, mondhatni a piac a többséget a gondolataival együtt leradírozza.. És merre van pozicionálva jelenleg az a bizonyos többség? Felfelé. A letéti mutatók nem régiben a 2007 körüli szinteket kezdték súrolni. A nagy rotáció a kötvényekből részvényekbe pedig mese habbal, melyet múlt héten már említettem. A ciprusi balhé senkit nem érhet váratlanul, hisz már emlegettük, igaz sokad rangú veszélyforrásként, a többi short indokhoz képest.
A média és a tömegek azt sem tudják mihez kezdjenek ezzel az infóval, pedig a hír értékelése szerintem egyszerű: az igaz, hogy Ciprus Gdp-je és gazdasági teljesítménye eltörpül az EU számaihoz képest. Itt viszont a hangsúly nem is ezen van, hanem az "üzleti etika" részén. Az EU csupán füttyent és a legbiztonságosabbnak hitt eszközök a bankbetétek rögtön megszűnnek menedékek lenni. Ennyi erővel ezt bárhol máshol is eljátszhatják, hisz mindenki tisztában van vele, hogy az államok adósságai gyakorlatilag visszafizethetetlenek. A bölcsebbek ezt már évek óta tudják, mégis képesek voltunk éveken át emelkedve új történelmi csúcsokra jutva a dőzsölés csalfa látszatát kelteni.. Ciprussal kapcsolatban szeretnék felidézni egy röpke nem is oly távoli emlékképet: közvetlen a nagy 2009-es tőzsdei aljak beállítása után hirtelen állandó médiatémává váltak az offshore paradicsomok, illetve az adóelkerülő pénzek levadászása. Ígértek fűt-fát eme kézenfekvő probléma megoldására, viszont semmit sem tettek a gyakorlatban. A téma szépen lassan feledésbe merült.. Viszont az akkori riogatások közepette az offshore országok térképe átrendeződött. Minden igazán nagy összeget ott tartó embert tájékoztattak a külföldi cégek alapításával foglalkozó cégek, hogy érdemes lenne a "megszokott" Ciprus és Svájc helyett Luxemburgba és egyéb más helyre pozicionálni.. Ez a lehetőség viszont többnyire csak a 10 millió forintnál nagyobb összegeket érintette, mivel az új menedékeknek jelentős többletköltsége van.. Tehát Cipruson és az egyéb kommersz helyeken csupán azon "kisebb" összegek maradtak, akik vagy lusták voltak váltani, vagy bíztak az eredeti jogrendben, vagy pedig kevés pénz fölött diszponáltak. Magyarul a betétesek megrövidítése úgy szólván már csak a "balekokat" érinti jelenleg, hisz az igazi mumusok már rég nem ott tartják a pénzüket. Legalábbis én ezt olvastam ki a pár évvel ezelőtti offshore-hírözönből.
A keddi napon esedékes ciprusi parlamenti szavazásig tehát lehetőleg, aki teheti bírja ki longok nélkül valahogy.. márcsak azért is, mert egy felmérés szerint a ciprusiak 71%-a úgy gondolja, hogy a parlamentnek el kellene utasítani a "kisegítést".
(Persze izgalmakból szerdán sem lesz hiány, hisz a FED nyilatkozhat a "mennyiségi könnyítések" üteméről.)
Érdekesség továbbá, hogy egy olyan ország mint Ciprus, akinek gyakorlatilag nincs semmije a veszteséges bankrendszerén kívül, nem nagyon tudja a hitelezni tudó segítők érdeklődését felcsigázni. Az EU is valószínűleg azért döntött a betétek megnyirbálása mellett, mert csak innen tud elvenni. Ezzel szemben például az oroszok akkor segítenének, ha a ciprusiak eladják a lelküket a Gazpromnak..
De térjünk is vissza a jelenbe. A múlt héten az egyik legfontosabb szentiment mutató ismét jelezte, hogy a pesszimisták aránya ismét kirívóan alacsonyra esett. Ahhoz viszont, hogy erre rájöjjünk elég a Vix értékere rápillantani.. A piaci emelkedés túlfűtöttségét az is jól jelzi, hogy nem régiben a call, vagyis vételi opciók ára hihetetlenül alacsony, szinte csalogatja az embert újabb és újabb longok kötésére. Ezzel szemben a put opciók ára természetesen magasabb, viszont a közelebbi és távolabbi lejáratok áraiban szinte nincs különbség..
Magyarán szólva a piac amolyan hátradőlősen magabiztos long üzemmódban van..
Közben a héten rendeződött végre az új japán jegybankelnök személye, aki újabb és újabb csodafegyverek bevetését ígéri a deflációs küzdelemben. Kérdezem én, ha ennyire egyszerű Japánt talpra állítani, akkor miért nem sikerült bekapcsolni a nyomdagépeket már hosszú évekkel ezelőtt, hisz a defláció náluk már évtizedes jelenség, nem most keletkezett egyik pillanatról a másikra.. A választ persze nem tudom, de feltételezem, hogy igen nagy a baj, ha ilyen eszközökhöz kellett nyúlni. Még maga a kormány is rácsodálkozott nem régiben a japán gazdasági teljesítményre, amikor az az árkorrekció után némi halvány pluszt tudott felmutatni.. Több mint 20% jengyengülés után erre nem értem miért kellett rácsodálkozni. A jegybanki ígéreteknek köszönhetően a jen ellen fogadók pozíciói kb. 6 éves csúcson van..
Az elmúlt hét egyik legnagyobb közvetlen veszélyforrásának az olasz parlament megalakulását gondoltam, mely szombatig is elhúzódott, viszont az amerikai szakadékhoz hasonlóan, szinte minden média hallgat a témáról.. A patthelyzet azonban továbbra is fennáll.
 Az előző napok érdekes fejleményeket hoztak az általam figyelt Aud-réz-olaj áralakulásában, hisz lényegében márcsak abban tudok bízni, hogy legalább egy a három közül súlyosan töri a sokat emlegetett nagy alakzatának alsó támaszát. Ez jelen hétfői állás szerint a réznél már adott: pénteken és hétfőn is napi minimumon zárva csúnya mínusszal több hetes minimumra esett, és ez még szerintem csak a kezdet. Kérdés, hogy mi az a szám amelyet törve igazán megnyílna a talaj alatta. A Gbpusd 2012-es aljának töréséhez hasonlóan, itt is egy relatíve mély számot tudok csak elképzelni, amely 320 környéke a tavalyi minimumok közelében. Prioritásban ő az első jelenleg a három instrumentum közül.

 Őt követi az crude, melyet a havi főpivotja még, ha hajszál híján is, de sakkban tarthat, ez egyezik a pénteki és hétfői maximumaival. Erről a vonalról még nagy esélye lehet a hirtelen fordulásnak. És végül a leggyengébb láncszem az Audusd, mely csütörtökön merészen átvitte a havi főpivotját, és jelen pillanatban is kb. 1%-kal felette tanyázik. Sőt az általam letörési pontnak azonosított 1,0350-et is visszavette. Ez javarészt a múlt csütörtöki napnak köszönhető, ahol az új csúcsokkal együtt korrelálva, plusz valamilyen ausztrál hírrel megtámogatva feltámadt hamvaiból. Ennek következtében egy szép, egészségesnek tűnő fehér heti gyertyát is elkönyvelt. Megfordítani ezt szinte csak úgy tartom elképzelhetőnek, ha a múlt heti minimumot még ezen a héten kiveszi.

A Gbpusd egyelőre megpihen 1,50 körül, viszont ez valószínűleg elég lesz, hogy az Eurusd-t sakkban tartsa. Eurusd longokról talán 1,25-1,27 között lehet majd beszélni, de ez még egyelőre nem következett be. Ezt véleményem szerint mindenféleképp ki kell pipálni először, ha a jövőben még tartós emelkedést akarnánk látni tőle. Persze az esése bőven sikerülhet ennél jobban is. Ennek kapcsán szeretném feleleveníteni egy január eleji gondolatom, mely gyorsan valóra is válhat, ha az Eurusd bekeményítene:

"az euró kötvény létrehozásáról szóló tervek még ez év elején ismét reflektorfénybe kerülhetnek. Annak idején az ügy nem volt egy sikersztori, mármint a tagországok közötti tárgyalásokra gondolok.. Az elmúlt egy évben feltehetőleg csendben folytak az egyeztetések, és az egyes tagországok döntéshozóinak "meggyőzése". Mely véleményem szerint nem sokat változott 2011 vége óta. Akkor viszonylag nyugodt körülmények között megszülethetett volna a megállapodás, de nem sikerült, ezért van egy olyan gondolatom, hogy az euró újbóli tartós gyengülése ismét kiboríthatja a bilit, generálva egy újabb 2.0-s válságot. A félelem övezte piaci körülmények között pedig kiderül majd, hogy még mindig olyan sokan lesznek-e az eurókötvény szkeptikusok.."

Az Euró-index 190-es trendvonala továbbra is jól funkcionál és lényegében nincs veszélyben. Ez egy további apró érv az Eurusd longok ellen.

A múlt hétig prioritásban elsőnek számító dollár-index az Eurusd 1,25-1,27-es szint érintésével valóban elérné régi céláramat a 63,50-öt. Ennek már nem sok híjja.
Ennek kapcsán egy pár hete feltett rajzom:


A Nasdaq egy éves grafikonján továbbra is azonosítható lenne egy formálódó fej-váll..
Az IBM-nek sikerült legyűrni a tavalyi egyben történelmi csúcsát, viszont továbbra is tartom, hogy igen jó kockázat-hozam aránnyal innen már shortolható. Mondhatni, hogy a hibahatáron belül van, hogy a végleges csúcsát most 2013-ban és nem tavaly ütötte:
 http://jupiterportfolio.blogspot.hu/2012/12/hetfoi-kiegeszites_10.html

Mindenkinek jó kereskedést és sok sikert!



Érdekességként néhány grafikon, mely a későbbiekben még alaposan kitárgyalásra kerül:
Elsőként egy kimutatás az ETF-ek térhódításáról:

Forrás: Bianco Research 

A második képen egy megszokott korreláció kezdett szétválni. Az egyik bizonyosan hazudik, vajon melyik fog melyikhez csatlakozni:
 Forrás: Bloomberg


13 megjegyzés:

  1. most látom csak a hírt miszerint ma kedden nem biztos, hogy lesz ciprusi parlamenti szavazás.

    VálaszTörlés
  2. A réz ma rendben van szépen csorog tovább lefelé, az olaj havi pivotról való fordulója egyelőre jól működik, de nagyobb léptékre kell kapcsolnia, hogy a 89 körüli kiütése minél kevesebb gondot okozzon neki, az Audusd áll egyelőre legmesszebb az üdvösségtől, neki a jelen 0,2%-os mínuszt még bő 1%-kal kell megfejelnie. Ha ez bekövetkezik, akkor a három instrumentum összerendeződhet lefelé, és ha ez nem rántja a mélybe a piacokat, akkor nem tudom mi kell még.. meglátjuk. A francia és spanyol indexek mínusza ma igen tetszetősre sikerült, ha minden jól megy és a Cac már nem jön vissza a pár napja ott hagyott lokális csúcsához, akkor reális célár lehet a 3300..

    VálaszTörlés
  3. Ciprus nem szavazta meg a betétek megnyírbálását. Most már csak az a kérdés, hogy ilyenkor mi van, ki menti meg őket akkor?

    VálaszTörlés
  4. A ciprusi események nálam az évtized eddigi legjelentősebb eseménye.
    Ha a parlamenti szavazás után mégis keresztülviszi a trojka az akaratát, akkor már nemcsak a magántőke tiszteletben nem tartásáról beszélhetünk, hanem az eddigi látszatdemokrácia is felfedheti az igazi arcát.
    Gazdasági oldalról pedig lavinát indíthat el a többi országban, ami magával ránthatja az egész bankrendszert és a világgazdaságot is.
    Nem tartom kizártnak, hogy nem pont ez a cél.
    Szóval a shortok most már egyre jobban érnek.
    Ha valaki azt gondolta, hogy 2008-ban válság volt, akkor várja csak ki, hogy mi fog következni hamarosan.
    Japán korábban nem próbálkozott intenzív bankjegynyomtatással.
    Ezt azért tudom, hogy mert a deflációról írtam a diplomamunkám.
    2007-ben egy elkövetkező válságról írtam, ami egy Japánhoz hasonló elhúzódó, deflációval küzdő válság lesz. Ember nem volt még az országban, akinek ennyire könnyú dolga lett volna a diplomavédésnél bő 1 év múlva.:)
    Csak halkan jegyzem meg, hogy az elmúlt 20 évben szó sem volt a pénzjegynyomtatásról, mint a defláció elleni harc eszközéről. Szinte mindenki arról beszélt, hogy inflációs várakozást kell kelteni és ennyi volt a nagy ötlet. Én a dolgozatomban leírtam, hogy az nem lehet működőképes és a piacot el kell árasztani olyan pénzekkel, ami mögött nincs valós fedezet. Ez technikailag megoldja a defláció kérdését. Azonban azzal zártam, hogy kérdés, hogy ez valós megoldást hoz-e majd reálgazdaságra vonatkoztatva? Szóval Japán nem elég intezíven és nem minden eszközt vetett be és amikor kis infláció kezdett mutatkozni, akkor rögtön leállt velük. Talán nem pont ezt látjuk most az USA-ban?? És senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy ha nincsenek a mennyiségi könnyítések, akkor már rég deflációs spirálban lennének az amcsik.
    Bocs, ha hosszúra nyúlt, de erről a témáról elég karakteres véleményem van és órákat tudnék vitatkozni akár közgazdászokkal is róla. Ugyanis ők még mindig rosszul látják a defláció problémáját.
    A GU longom pont elérte a második céláramat is, ahol zártam a második harmadot. Az utolsó harmad stopja 1.49-en és várom, hogy teljesüljön az utolsó céláram.
    Az arany long gondolat egyre jobban alá van támasztva. Vajon mibe menekülnek majd a betéteket feltörők. Arany, dollár. A részvények addigra már nem lesznek vonzóak finoman fogalmazva.:)

    VálaszTörlés
  5. Jó is, hogy mondod az aranyat, ígértem hozzá egy grafit múlt héten. A GU-hoz gratulálok!
    A japán nyomtatást illetően félreértettél, nem írtam, hogy nyomtattak korábban, csak kérdeztem kicsit irónikusan, hogy miért nem tették eddig, ha ez ilyen könnyű és gyors sikereket jelent.

    VálaszTörlés
  6. A mai reakciókat látva a tegnapi döntésre ez a hurrá-hangulat holnapig is kitarthat. Kritikus időpont a péntek. Az Aud-réz-olaj védővonalai ez idő alatt szerintem már nem hozhatók zavarba.

    VálaszTörlés
  7. Köszi.
    Nem értettelek félre:)
    Csak tényként olvastam egy cikkben (talán a napi.hu-n) és gondoltam helyreteszem egyúttal, hátha más is olvasta.
    Kíváncsi leszek a mai FED gyűlésre. Ahogy írod is, hihetetlen, hogy mennyire csendben a zajlik történet. Élénken emlékszek még az év végi pánikkeltésre. Most meg...
    Ha ma sem történik semmi érdemleges bejelentés az élénkítés leépítéséről, akkor jöhet egy kisebb dollárgyengülés, amivel teljesülhetne a 3. céláram GU-ban.
    Várom az arany grafikonod.

    VálaszTörlés
  8. Így már értem. A Gbpusd-vel kapcsolatban annyi látomásom van, hogy úgy gondolom a március havi gyertyája teljes testű fekete lesz..
    Az Usdjpy 93,3-as short mellé tervezek egy 124,00-ás Eurjpy shortot, limiten bent állok már, szintén x1-es áttétellel. A Gbpusd-vel kapcsolatban annyi látomásom van, hogy úgy gondolom a március havi gyertyája teljes testű fekete lesz..

    VálaszTörlés
  9. Míg a rézzel és olajjal egyelőre semmi gond, addig az Audusd ismét feszegeti a vonalát. Van egy olyan érdekes gondolatom, hogy addig nem fog tudni elindulni az Audusd, amíg az Euraud le nem esik 1,22 környékére, az innen még 2%. Érdemes ezt figyelni, mert ahogy ez teljesül az Audusd-nek nagy erővel el kellene indulnia lefelé..

    VálaszTörlés
  10. Audusd-ben ütöttem egy x1 shortot 1,0434-ről, abban bízva, hogy az 1,0410-en lévő 61%-os fibo alá mielőtt visszazár. Így már x2-szeres a short az Audusd-ben 1,0310 körüli átlaggal.

    VálaszTörlés
  11. Van még 30perc a nap végéig, és az Audusd nem akar a 61-es vonal alá menni (1,0414), pedig az olaj-réz velünk volt ma is. Nehéz parti lesz..,de nem lehetetlen. A jenek feladták a küzdelmet, szép mínuszokat hozott ez a nap, viszont sávon belül vannak, ráadásul fontos támaszokig jutottak. Az igazi erő holnap kell, mert zárulnak a heti gyertyák, és jelen állás szerint ez fordulónak még halvány. A holnap ahogy már mondtam, kiemelten kritikus időpontnak ígérkezik, meglátjuk mit érünk a cikluselméletekkel..

    VálaszTörlés
  12. Sok befektető és bróker könnyen ott hagyta ma a gépet, gondolván, hogy a héten eddig látott fekete-fehér gyertyamintázat sorából, ma épp a fehér van terítéken.. A vix-et viszont olyan állapotában látom ma, mely képes lehet gyorsan átrendezni ezt a napot.

    VálaszTörlés
  13. Nem elég, hogy maradt ma a fehér gyertya, még rá is tettek egy lapáttal. Továbbra is fel van adva a lecke. A rézzel továbbra sincs gond, az olaj ismét neki esett a vonalának, az Audusd pedig nem tudott visszazárni a 61-es vonala alá, amennyiben 1,0500 fölé tud zárni, úgy veszélybe kerülhet az egész immáron bő 2 hónapja vázolt elméletem. Az aranyat viszont szépen letették napi minimumra.

    VálaszTörlés