2013. április 22., hétfő

SP500 elemzés 2013 április 22-26

Az elmúlt héten végre összeállni látszanak azon dolgok, melyekre már 3 hónapja várok. Nevezetesen Audusd alá tudott bukni az 1,0350-nek, majd jól érezhetően alulról tesztelgetve azt ismét alábukott. Az olaj a 92dolláros letörési ponttal szintén gyorsan elbánt, majd a következő 89-es célszámot is kipipálta. A hét főellensége a 86 körüli 2012-es alj lesz. Ezt figyeljük, illetve inkább azt, hogy se az olaj ne térjen már vissza 92-ig, se pedig az Audusd 1,0350 fölé, a rézzel eddig sem volt gond, szerintem most sem lesz. Bár nem képezte figyelmünk tárgyát az arany és az ezüst a           piacokra vonatkozóan, azért intő és súlyos jelnek tekintem, hogy a külön cikkben emlegetett 1500 dolláros céláron kialakuló lehetséges bull-setupot szétlőtte. Értem ez alatt, hogy ha az valóban egy szép alakzat lett volna 2000-re mutatóan, akkor az 1500-hoz való ragaszkodását ki kellett volna, hogy fejezze felénk, ebben még egy rapid 1450-ig tartó rövid esés is belefért volna, mivel azonban ezen a számon is úgy ment át mint kés a vajon, ezért a bull-setup elvetve, ami nem jelenti azt feltétlen, hogy már nem lehet 2000, csak nem látok plusz technikai okot rá, márpedig ez fontos lenne, hisz óva intek mindenkit attól, hogy az aranyat mindenféle fundamentális maszlaggal indokolva vásárolja. Szerintem ez az éra már rég lecsengett. Mindenki kívülről fújja már vagy 1,5 éve, hogy nagy infláció lesz, aranyat kell venni.. A most előállt helyzetről röviden az a véleményem, hogy 1250 környékén még talán érdekes is lehet az arany, de ez még odébb van. A lényeg, hogy nem gondolom, hogy vad pattanásba majd robogásba váltana. Külön elgondolkodtató, hogy a héten egy újabb ország jelezte Németország mellett, hogy haza akarja hozni az Usa-ban tárolt aranykészleteiket. Ez az ország pedig nem más, mint Svájc. Rossz előjel ez, de nem is tőzsdei, hanem gazdasági és társadalmi szempontból. Hisz ezzel együtt már két olyan jelünk van, ami a nagyobb háborúkat megelőzi:
1. az Usa-ban korlátozzák a fegyvertartást. Magyarul a nép kezéből kiveszik a fegyvert. Pont mint az előző világháborúkat megelőzően.
2. Az országok magukhoz rendelik az aranykészletüket. Megjegyezném, hogy ha elszabadul a pokol, akkor előfordulhat, hogy szinte csak ezzel tudnak majd fizetni. Lásd Németország a 2. vh. Utáni újjáépítését nagy aranytartalékainak köszönhette.

De visszatérve a piacokhoz. Pénteken jeleztem, hogy figyeljük a Nikkei határidőt, mert egy igen látványos bullos alakzatból próbál kitörni, melynek célára kereken 14.000 lehet. Ez a 61%-os Fibo-szintje a 2007-es tetők és a 2009-es aljakról számítva. Még mielőtt azonban előre elkönyvelnénk a 14.000-et figyeljünk hétfőn és kedden, hogy ez a pénteki kitörésnek látszó valami egyáltalán meg tud-e maradni, mert ha már hétfőn befordítják 2% körüli mínuszba, akkor nagy esés kezdődhet a világ szinte összes piacán. Ezzel együtt a jenek is felfelé próbálkoztak, de a 100-as Usdjpy csak nem akart eddig összejönni.
A G20-as találkozónak érdemi eredménye szerintem nem volt. Finoman célozgattak itt-ott a pénznyomtató országok galád vagy nem galád tetteire. Hogy miért mondom ezt? Azért mert már nem tudom, hogy mi is számít jónak, ha nyomtat valaki, mint a japánok, akiknél ennek kapcsán beindult a gazdasági csodavárás, vagy ha nem nyomtat valaki, annak megfelelően, ahogy a pár héttel ezelőtti G-s találkozón már cserkész-becsszóra ezt mindenki megígérte.
A hét második feladatának az Eurusd határozott elindulását tekintem, az 1,2700 még mindig elsődleges prioritású célár. Ehhez azonban vissza kell küzdenie magát az 1,2940 és az 1,2900-ás zóna alá, hisz itt igen vastag mozgóátlag-gócok és egy főpivot is várja még az árfolyamot. Hiába láthattunk a héten látványos Eurusd futamokat, próbálkozásokat felfelé 1,31-1,32 fölé, a gravitáció erősebbnek bizonyult, arról nem is beszélve, hogy bár a hét elején az Eurusd a magabiztos kitörés látványával kápráztatott mindenkit, addig az Usd-index közel sem sebződött olyan módon, hogy az Eurusd kitörést „bevegyük”. A stooq-s usd-indexnél továbbra is él a 63,50-es célár, mely január óta érvényben van.
Kitérve az indexekre a múlt hét második felében igencsak megkavarták a lapokat a fiúk, hisz a csütörtök esti Google-IBM jelentés után már jeleztem is, hogy itt pénteken érdekes indexmozgások lehetnek. Ugyanis a Google nagyot jót jelentett, az IBM nagyon rosszat. Az előbbi a Nasdaq, utóbbi a Dow Jones index meghatározó tagja. Jelentős széttartás is produkáltak pénteken: a Nasdaq napi tetőre, a Dow napi aljra tapadva. Az IBM 8%-os esésére bő 8 éve nem volt példa ilyen rövid idő alatt. Hogy miért fontos ez? Ne felejtsük, hogy bár a december óta jelzett IBM duplatető alaposan megtréfált minket, még mindig ott hagyott egy ennél is sokatmondóbb setupot, ami nem más, mint az IBM ciklusok szerinti rajza..
Röviden szólva annak lényege a következő volt és még most is él természetesen: az IBM 2013-ban ütött csúcsa a ciklusok alapján nagy eséllyel bő 10 évig csúcs is fog maradni. Hogy hol is jelölheti ki pontosan ezt a csúcsot arra csak becslésem volt eddig is: 210-212 környékén (3 egykori nagy rallyjának duplikált Fibo-vonalai estek közösen erre a pontra.) Az a tény, hogy egy 8 éve nem látott eséssel indított további intő jel, hogy a tetejét valószínűleg már láttuk, és mivel ez a legnagyobb Dow Jones komponens így valószínűleg ő sem lesz már ennél feljebb az idén. Ezt a régebbi bejegyzést, illetve a chartokat tanulmányozzuk újra:
A harmadik figyelendő dolog a hétre a JP-Morgan fej-válla, hisz a jobb váll kiformálódott a múlt héten, és jelenleg az általam nyakvonalnak belőtt 46,50-en ül. Ezt már érintette is, viszont kell látnunk tőle egy határozott alázárást lehetőleg ellenmozdulat nélkül. És ennek a héten be is kellene következnie, hisz 5 nap csúszással az alakzat elkezdhet szétesni.
Az európai indexekkel nem volt gondunk az elmúlt hetekben ott további súlyos eséseket várok. Egy viszonyítási alapot emelnék ki, amit már korábban is mondtam ez pedig a CAC 3200-es célára május közepéig, hogy ez a Dax-ra mit jelent nem tudom, de sanszos, hogy 6-ossal kezdődő értékeket.
Nagyon figyeljünk tehát a héten, és próbáljunk felülkerekedni az érzelmi elfogultságon. Gondolok itt arra, hogy már a múlt héten is voltak olyan napok, melyeken több jó és több rossz hírt kellett mérlegelnie a befektetőknek és szummázni, hogy akkor mi legyen. Igenám, de ha a jó és rossz hírek száma nagyjából egyenlő, akkor hajlunk az érzelmi alapon erősebben vágyott oldal felé. Ilyen magasságokban szerintem már nincs értelme ezekkel sodródni. A múlt heti ábrák élnek, a shortjaimat továbbra is őrzöm.

Mindenkinek jó kereskedést és sok sikert!

15 megjegyzés:

  1. Gratulálok, remek összefoglalás, előrejelzés, mint mindig!
    Az, hogy nem szólunk hozzá sokan, nem jelenti, hogy nem is olvassuk!
    Csak így tovább :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm CJ kedves Tőled! aztán a piac eldönti a dolgokat. Tudom, hogy sokan olvasnak, majd eljön az idő remélem, hogy egyre többen megmerjenek nyilatkozni, még akkor is ha nem értünk majd egyet.
    A mai naptól túl sokat nem vártam indexszinten, hasonló a péntekihez: SP törekszik felfelé, Nasdaq-ot csíkban vették, a Dow böjtöli az IBM és a CAT jelentéseket, Eurusd és Audusd testvériesen tapadt ma a nullához, a Nikkei határidő szintúgy, az olaj pedig szétnézett minden lehetséges irányba. A hírek ma nem voltak túl rózsásak, de a Barrosso és Merkel-féle csatakiáltások úgy látszik a vevőket hozták jobban lázba. A JPM-nek nem szabadna 48 fölé jutnia, lehetőleg egy pillanatra sem, mert onnantól széteshet az egész alakzat, túl sok ideje a nyakvonal törésre sincs, úgy saccra max. 2 nap lehet. Pesszimista vagyok továbbra is, és talán egyre jobban.
    Az eheti írásból sajnos sok minden kimaradt, de majd a következőbe belerakom, Kínával és az eurókötvénnyel kapcsolatban szerettem volna megjegyezni néhány dolgot.

    VálaszTörlés
  3. Talán annyit tennék hozzá, hogy én mostanában várok újabb lekört arany-ezüst szinten, holnap el kellene kezdeniük.

    VálaszTörlés
  4. A JP Morgan elérte a 48,00-t, az alakzat itt még hajszállal tartható, de ahhoz isteni csoda kell ma.

    VálaszTörlés
  5. 1578-ról ütöttem egy Sp500 (cash) shortot, nap végén meglátjuk mi lesz belőle.

    VálaszTörlés
  6. ha jól emlékszem a Deutsche Börse főnöke mondta pár napja, hogy egy flash crash nem fordulhat elő mégegyszer..

    VálaszTörlés
  7. http://www.marketwatch.com/story/ap-says-its-twitter-account-hacked-2013-04-23 a duma is meg van már hozzá úgy látszik. ettől függetlenül mindenki legyen nagyon óvatos, mert 2010-ben is csak "mellényomott" egy hölgy a P&G-ben.

    VálaszTörlés
  8. A 78-as sp shortomat nem zártam le, valami bűzlik itt vastagon, megnézem a holnapot is. A JPM-nek még annyi esélyt adok, hogy a 48,22-es havi főpivotot nem bántja, ez egyben a jobb váll 61%-os korrekciója is. nem vagyok túl boldog a mai napot látva.. A Nikkei-nek már lőtávolon belül van a 14ezres emlegetett targetje, ezek után nem tudom mennyit tudna segíteni a dolgokon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívom a fogam, hogy előzetes terveimnek megfelelően nem nyitottam BNP longot. Most cirka 8% profittal lezárhattam volna. Deutsche Bank longjaimat elkezdtem zárni. Tegnap egy jelképes shortot megnyitottam Bank of America papírban(12,2 szinten). Vettem Surgutneftegazt és HDFC ADR-eket. Remélhetőleg BUX1312 és OTP longomat le tudom zárni a mai kereskedésben.

      Törlés
    2. Pontosítás: Tegnap egy jelképes shortot megnyitottam Bank of America papírban(12,12 szinten).

      Törlés
    3. Bank papírom sok éve nem volt már, de azért figyelem őket. Bux és OTP longoktól hasonlóan félek mint bármilyen index longtól. Gratula egyébként!

      Törlés
  9. Jó estét!

    Úgyfest jó lett az Apple jelentés is! 5%os plusszban a jelentés és zárás után!

    ez a Hacker támadás
    hát akkor az indexekkel mi lehet a helyzet?
    azzal is azt csinálhatnak amit karnak ceruzával lehet rajzolni!

    mennyi longost kicsaphattak 10 popntos SnP esésben!

    kiváncsi vagyok mi lesz ebből reggel!

    Üdv:
    Steve

    Viszont a nemesfémek lehet mennek megint egy kört lefelé!
    Ha a kormány nem kúrná szét a forint akkor lehetne venni valamit de így! :(


    VálaszTörlés
  10. lehet hogy jó lett az Alma jelentése, de éjfél után a Nasdaq határidő mégis fél százalékos mínusszal indított.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen látom!
      Már az apple is fél %os minuszban!

      háát akkor nemtom! :)
      de akkor megint ott a kérdés! mi forditja meg az indexeket!? azt hittem ez a jelentés lesz ami lökést ad lefelé, de kell valami más úgyfest!

      Viszont nemesfémek:
      a goldman már vásárlásra bíztat:
      http://www.marketwatch.com/story/goldman-its-time-to-close-out-those-gold-shorts-2013-04-23

      megvolt az 1575 a SnP-ben hogyan tovább! Holnap megtudjuk!

      Jóéjt! :)

      Törlés
  11. Közben a JP Morgan már a havi főpivot (48,30) felett van, sürgősen vissza kell, hogy vágják alá, különben egy fontos mankó elveszik.

    VálaszTörlés