2013. június 3., hétfő

SP500 elemzés 2013 június 3-7

A héten érdemes lesz kiemelten óvatosnak lenni az alábbi okok miatt:
1. Törökországban a hétvégén hatalmas tüntetési hullám indult el a kormányzat megszorító intézkedései miatt. A hírzárlat teljes, nyilván nem véletlenül. A mainstream média előszeretettel hallgatja el az ilyen ügyeket, bízva abban, hogy hamarosan úgyis visszaáll a rend. Csakhogy itt érzésem szerint másról van szó. Talán nálunk is jellemző a társadalomra manapság, hogy amikor megmozdulás van mondjuk Budapesten, akkor a tüntető tömeg által érintett útvonalakon a lakók elhatárolódnak a "csürhétől" és bezárkóznak otthonaikba. Így néhány nap elteltével és a média aktív félretájékoztatásával a fellángolások gyorsan kialszanak. A törököknél azonban kicsit más a helyzet, hisz egy eddig talán sosem látott jelenség is társult a forradalmi tömeghez: ugyanis az egész főváros föl-le kapcsolgatta fényeit, hogy így fejezze ki a támogatását a tiltakozáshullámhoz, ha már nincs lehetősége részt venni benne! Arról nem is beszélve, hogy az interneten élőben közvetítik az eseményeket, nyíltan szembe állítva ezzel a valóságot a médiák dezinformációival. Ennek köszönhetően valószínűleg még több embernek fog felnyílni a szeme és nem csak Törökországban. Ugyanezen a hétvégén Németországban globalizációellenes csoportok blokád alá vették az EKB székházát.. De visszakanyarodva egy kicsit a törökökhöz, nem árt tudni, hogy az eddigi év legnagyobb sztárja a török tőzsde volt, ennek viszont valószínűleg egy jó időre vége lehet.
2. A japán tőzsde gyakorlatilag szinte megállás nélkül esik, ami jó példája annak, amiről már hetek óta beszélek: a pénznyomtatás puszta megléte önmagában nem garancia arra, hogy a tőzsde nem tud esni. A jegybankárok alaposan próbára vannak és lesznek is téve, hiszen a hozamok és azon keresztül a állampapírok árfolyama igen zabosan viselkedik, amit már szintén hetek óta mondok. Több nagy nyugdíjalap gigantikus eladásokba kezdett és próbálja átstrukturálni a portfólióját, csakhogy nincsenek könnyű helyzetben, mert a felszabaduló pénzeknek most igen nehéz lesz jó helyet találni, és a végén még képesek lesznek ilyen magas részvényárakon bevásárolni..
3. A harmadik és talán legfontosabb tényező, hogy a német alkotmánybírósági döntés 6 nap múlva várható OMT ügyében június 11-12-én egész pontosan. Az esemény már csak amiatt is hirtelen befektetői fókuszba kerülhet, mivel a múlt héten Merkel oldaláról több olyan nyilatkozat is elhangzott miszerint nem szeretnék, hogy az EKB több joggal legyen felruházva a jelenleginél. Ez már önmagában is utal arra, amit múltkor már szintén említettem: a németek valószínűleg az EU kisegítése ügyében elérték a tűrésküszöbüket. Magyarul ha a tavaly szeptemberi ESM mögé az eddigi 1000mrd eurón túl pénzt kellene elhelyezni (amiben a németek voltak eddig is a legkomolyabb támogatók) az már nem fog olyan könnyen menni..

Érdemes kicsit értékelni és visszatekinteni a 2013-as évből eltelt öt hónapra, hisz a már mostanra kialakult folyamatoknak nagy információ értéke van. Az én visszatekintésemből az alábbi fővonalakat látom kirajzolódni:
Míg a 2012-es év a fejlett piacokon részvény fronton nem volt túl erős, illetve abban az évben a fejlődőkbe is csak "csurrant-cseppent" némi pénz. Addig a 2013-as évben merőben új trend bontakozott ki, hisz az egymással amúgy is erős korrelációban lévő fejlett piacokat vették leginkább, ezzel együtt elhagyatva a feltörekvőket és fejlődőket.
Az idei évet eddig toronymagasan a japánok vezetik, ezt követően az amerikaiak, angolok,németek illetve franciák jönnek. A kérdés az, hogy milyen okokból fakadóan választották ezeket a gazdaságokat a nagy pénzek. Személy szerint úgy ítélem meg a dolgot, hogy a fenti országokban nagyjából egy dolog közös: a pénznyomatás. Ebben a műfajban kiemelten élen jár Japán, Amerika és Anglia. A németek és franciák ilyen szempontból nem jönnek a képbe, de ha azt vesszük hogy ezek az EU magjai, és hogy tulajdonképpen az EKB három éves bankoknak nyújtott hitelén és az ESM-en keresztül itt is zajlik a pénznyomtatás, akkor igen, ők is illenek a képbe. Hisz azt már többször említettem, hogy annak ellenére, hogy még Európa - az eurókötvény és az ehhez tartozó jogrend hiányában - nem hivatalos "pénznyomtató", azért ez a gyakorlatban kicsit másképp van..
A pénznyomda mellé azért a fejlett piacok vételi indokai közé csatlakozik még egy másik fontos elem is, ami nem más mint a HIT. A hit abban, hogy az előre elemzők által diagnosztizált gazdasági lassulás valójában nagyobb növekedést eredményezhet év végére. Ez a hit azonban részemről, az eddig évben látott gazdasági mutatókkal még nem támasztható alá (személyes véleményem csupán, hogy olyan gazdasági teljesítményt árazott előre a piac, amellyel nagyon nagy tévedésbe fog kerülni).
Hisz az amerikai GDP eddig elmaradt a várakozásoktól, hiába a szépen kozmetikázott munkapiaci és ingatlanpiaci adatok. A japánoknál némi növekedés látszik, viszont ez a sosem látott méretű pénzpumpa által okozott "áreltolódásokból" származik inkább, messze vagyunk még attól, hogy ezt tartósnak ítéljük meg. A franciáknál szintén nincs nagy növekedés, sőt náluk látok egyfajta hanyagságot is, ami könnyen feszültségek kialakulásához vezethet a németekkel szemben. Hisz a franciák nem hajlandók eltűrni azokat a negatív kritikákat, amelyekkel olyan "külsős" szakemberek illetik, akik azt állítják, hogy Franciaország nem tesz semmilyen konkrét intézkedést annak ügyében, hogy a gazdaságuk talpra álljon, ha úgy tetszik mindent csak halogat, illetve elvárják, hogy minden hibájuk fölött elnézzen az EU. Márpedig véleményem szerint, ha az EU-nak van jövője ahhoz minimum egy német-francia összefogás kell, hogy létrejöjjön, mert a németeknek is lassan szemet fog szúrni, hogy az EU-n belül egyedül csak ők "dolgoznak", a franciák pedig lusta és hanyag módon csak élősködnek az egész EU-n.
Az OMT fontosságát tekintve pedig nem szeretném ismételni önmagam, hisz az előző hetekben szinte csak erről írtam, ezek továbbra sem árt ha a periférikus látásunkon belül maradnak. Ezen túl sokat rágódni egyelőre nem kell, szerintem elég, ha az Eurusd és az euró-index árfolyamán keresztül csak bizonyos szintek elhagyása után kezdjük az aggódást, illetve teszünk konkrét kereskedési lépéseket.
Az Eurusd annak ellenére, hogy az árfolyam a "szokásos" pár heti sávban tanyázik, még önmagában nem jelent túl sokat, viszont ha hozzávesszük az igencsak bullos kinézetű euró-indexet, akkor könnyen észrevehető, hogy bizony mérföldkőnél van az árfolyam, aminek eredményeként már a napokban eldőlhet egy hosszabb trend léte, vagy nem léte. Éppen ezért érdemes több időintervallumon is vizsgálni az euró-indexet:
Nagy bontásban jól látszik az alapvetően bullos zászlószerű kinézet, amely pont egy fontos mozgóátlagcsoport alól próbál meg "felszabadulni".



Ám, ha vettünk egy pillantást kisebb idősíkokra, akkor valami gyanússá válhat: hisz az árfolyam az elmúlt 10 napban többször került olyan helyzetbe, ahonnan egy sikeres kitörést végre lehetne hajtani. Valami miatt azonban ezek a kísérletek mind kudarcba fulladtak, melyek egyelőre csak gyanúsak. Ugyanis az eddigi álkitöréseket nem követte letörés, ami könnyen összejöhet. Részemről ez a kritikus szint ahonnan hatalmas tér nyílna meg lefelé az a május 23-dikai alj: 185,84. Egy kicsit távolabbi, és egyben short szempontjából kevesebb kockázatot tartalmazó szint a május 17-dikei 184,8 is azonosítható kritikus szintként, ahonnan az eurusd esése is felgyorsulhat majd. Az euró-index kitörését pedig az eddig elmúlt 10 napban látott maximumok egyértelmű meghaladása jelentené.



Mindenkinek jó kereskedést, a bejegyzés még ma frissülni fog néhány ábrával és magyarázattal!

7 megjegyzés:

  1. Tény, hogy örülök ennek az esésnek, de amíg a pénteki mélypont él addig gyanús, márcsak azért is mert az Eurusd relatíve magasra kijutva trónol az 1,3070-en. Jó lenne ha leküzdené magát 1,2900 közelébe holnapig, máskülönben a német döntésig egyszerűen nem lesz ideje megnyalni azt a régóta várt minimum 1,2700-t. Az euró-index trükközött tegnap is ma is, megnézte a sáv alját, majd tetejét, de még nincs határozott kilépés, pedig nem kellene hozzá túl sok..

    VálaszTörlés
  2. Az ausztrál index ma hajnalban törte lefelé a lokális tetőn kialakult duplatető nyakvonalát. Elvileg ez is jó jel a shortokra nézve..

    VálaszTörlés
  3. Az amerikai indexek a pénteki minimumhoz közel vannak, de még nem törték le, az euró-index szintén a sáv alján. Egyelőre jók az esélyek az esés drámai gyorsulására, ezért nagyon figyeljünk ma.

    VálaszTörlés
  4. Na...meg volt a 300 és a 60 pontos esés, amit 28-án írtam a következő két hétre. De ha 1600 körül bizonytalankodást látok, akkor kiszállok.
    Sajnos semmi meglepő nem történik a világban, csak azt látom még mindig, amit már írtam. A válságból nincs kiút. A kérdés még mindig, hogy forradalomhullám vagy háború. Sajnos van egy olyan érzésem, hogy a forradalomhullámot az elit nem fogja meg várni. Amint azt érzik majd. ebből már nem lehet visszajönni, akkor háborúba fognak sodorni minket. Ez nem jóslat. Szimplán csak azoknak a fejével gondolkodok, akiknél az igazán nagy pénzek vannak.

    Az internet gyengíti a média hatását, de mégsem segít az átlagpolgárnak felmérnie, hogy mi zajlik körülötte, mert a nagy információhalmazból lehetetlen kiválogatni, hogy mi az igaz és mi nem.
    Én csak a saját magam tapasztaltakra, és azokra a külföldön élő ismerősökére támaszkodok, akiknek bízok a szavában.
    Nemrég egy svédektől hazajött ismerős mondta, hogy egy zsidó zsinagógánál bomba robbant. Lehet, hogy nem követem eléggé a mainstream médiát (sőt biztosan nem:)), de erről nem hallottam. Aztán az jutott eszembe, hogy minket vádolnak antiszemitizmussal?? Ehhez még csak hasonló sem történt nálunk.

    Teljesen egyetértek abban, hogy a pénznyomtatás nem lett megoldás a problémára. A gazdasági mutatók javulása nem elég szignifikáns hozzá. Mostanra szinte egy gazdasági boomot kellene látnunk, ahhoz, hogy a pénzek kivonása ne okozzon sokkot a gazdaságokban. Amint felhagynak a monetáris lazításokkal, akkor ezek a csekély eredmények el fognak sajnos párologni.
    Hiába mondja a FED, hogy majd tesztelni fogja, hogyan reagál a piac az ösztönzés alábbhagyására (ezek szerint ezzel ők is tisztában vannak) és ha rosszul, akkor visszaállítják a korábbi programot. Ezt egy ideig eljátszatják, de előbb-utóbb el fog fogyni a mozgásterük. Az idő ugyanis kezdi szorítani őket. Mindezt váratlan bejelentésekkel fogják megtenni, hogy lássák, hogy a piac ne árazhassa be előre és a valós reakciókat lássák.
    Amit nem tudok, hogy a két ellentétes hatás hogyan fog hatni a dollárral. Most még mindig azt gondolom, hogy a dollárerősödést támogató folyamatok lesznek túlsúlyban a következő 1 évben.

    Ne lepődjön meg senki, ha a következő hónapokban váratlan és éles fordulókat fog látni a dolláros párokon. Nehéz lesz lekereskedni. Sok lesz a csapkodás.

    Az euró témához viszont kikívánkozik belőlem valami. Azt írod Jupiter, hogy lett volna lehetőség felfelé kitörni az elmúlt napokban. Az éremnek mindig két oldala van. Lett volna lehetősége lefelé is kitörnie, ha annyira arra akart volna menni.:) Nem húzni akarlak vele, még kevésbé azt megmondani, hogy merre fog kitörni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Azt írod Jupiter, hogy lett volna lehetőség felfelé kitörni az elmúlt napokban. Az éremnek mindig két oldala van. Lett volna lehetősége lefelé is kitörnie, ha annyira arra akart volna menni.:)" Igazad van Csaba, azért mondtam amit, mert eddigi saját tapasztalatom alapján az ilyen szép bullish kinézet szinte első mozdulatra elindul és meg sem áll. Mondhatni kevés időt ad az észrevételre és ezen keresztül az ideális beszállóra. Egész pontosan az eur-index május 22-dikei mozdulatára céloztam.

      Törlés
  5. Szia Csaba,
    nehéz tisztán látni a tőzsdei eseményeken kívüli eseményeket is jelenleg. A török helyzetre például van egy olyan hihetőnek tűnő magyarázat is, hogy a háttérhatalom tudatosan provokálja a tüntetőket, hogy azok megdöntsék a kormányt, ugyanis több bizonyíték is van arra, hogy az ottani miniszterelnökkel kicsit "elszaladt a ló", ugyanis nyíltan utasítgatja a háttérembereket, akiknek a támogatása nélkül nyilván nem is került volna ilyen pozicióba. Az ottani puccs valószínű ebből kifolyólag.
    A pénznyomtatásról legközelebb más, szokatlan szempontokból vizsgálva szeretnék majd írni.
    Ahogy mondod, a Fed valóban teszteli a piacot és próbálja porlasztani a befektetők várakozásait, hisz jól látja ő is, hogy szinte mindenki csak a pénznyomtatásban bízva vesz részt a tőzsdei játékban.
    A jelen helyzetre visszatérve, számomra az 1580-1600 elérése SP-ben csak egy "easy" verzió, amolyan kötelező minimum. Ha ennek eléréséig az Eurusd is támogatni kezdi az esést, akkor 1520 elérése az optimálisnak tűnő, akár 1440-ig tartó túlhúzással. Bár lehetetlennek tűnik, de az Eurusd-nek napokon belül le kell jönnie 1,2700-ba, ami mivel éves minimum is lenne, ezért az akkori helyzettől függően 1,2200-ig is pánikolhat az ár, ez szinkronban lenne az SP 1440-es túlhúzásával. Bármi is legyen én kb. két hét múlva már longbeszállókat szeretnék keresni, egy nyár közepi agresszív felcsapásra játszva, nyilván előtte a shortoktól szeretnék megszabadulni.

    VálaszTörlés
  6. Nem az első ilyen eset sajnos a korrelációk kapcsán: eur-index nyugisan a sáv aljról tetőig jött ma, egyelőre nincs törés egyik irányba se, az Eurusd pedig 1,35%-os pluszban 1,3260-on! Ahogy elnézem ma kötelező lenne 1,3180 alá visszazárnia minimum, különben kukázható az 1,2700-es rövidtávú várakozás.

    VálaszTörlés