2012. december 18., kedd

SP500 elemzés december 17-21

Erre a hétre nem szántam különösebb útravalót, hisz túl nagy újdonsággal nem szolgált a piac, legalábbis olyannal, amit már ne vettünk volna számításba.
Úgy látszik eljött az ideje a két héttel ezelőtti elemzésben szerepelt  1-es illetve 2-es forgatókönyv közüli választásnak. A mögöttünk hagyott két hét lényegében az 1-eshez konvergált:
1. December 15-ig  0 hír mellett vagy alapvetően optimista hírekkel (a megállapodással kapcsolatosakra gondolok) óvatosan emelkedik az index 1430-1440 környékére. Ekkor érdemesnek tartok egy short nyitást, melynek a következő kimenetelei lehetnek. December 21-ig 4-5 napot shortban ülve megjön a hír, hogy nem lesz adóemelés. Ebben az esetben, mivel az indexek gond nélkül emelkedtek idáig, valószínű egy kisebb-nagyobb esés, hisz a piac már árazta a döntést, hisz optimista hírekkel kábítottak két héten át. A másik lehetőség, hogy lesz adóemelés, ez verzió nyilván jackpot a shortokra nézve, és ebben az esetben nincs se támasz se ellenállás, esünk amíg a 2012-es év 2013-ra nem vált.”

Aki élt a lehetőséggel, annak a múlt heti maximumok köré elhelyezett stop ajánlatos, hisz a piac majd minden főindexben egy gyönyörű heti szintű felszúró gyertyát rajzolt elénk.
Az előző elemzésekben már szerepelt short indokokat nem szeretném újból felsorolni, mindenki csipegesse össze magának, viszont hozzátennék még néhány érdekes adatot, amit nem feltétlen láttunk vissza a magyar médiákban:
- a tengeri szállítmányozás díjat jelképező referencia index a Balty Dry Index a napokban rekordméretű, napi 8%-os esést produkált
- a spanyol „rossz hitelek”  aránya történelmi csúcsra 11%-ra emelkedett a héten.
- a Vix technikailag ismét menetkészen várakozik, továbbra is 20fölé várom
- a Morgan Stanley felmérése szerint a befektetők 77%-a (majdnem rekord) bullish az amerikai részvényekre
- az olaszok nemrégiben elérték a 2 trillió eurós államadósságot (1trillió=1000mrd)

Az hogy a QE3-mat már három hónap elteltével duplázni kellett már nem is kommentálnám. Még emlékszem, amikor a QE1-et mint fogalmat próbálták megérteni a befektetők, a QE2-t már sokkal többen értették, bár a trükkös kommunikációja végett jóval később esett le a tantusz az emberek fejében. Mire a QE3-ig eljutottunk már mindenki startra készen mindkét kezét a buy-gombra helyezte, mondván ha pénz van akkor az egyenlő a magas hozammal, alacsony kockázat mellett, pont mint a mesekönyvekben, na és persze már mindenki tud róla előre. Nem véletlen emlegettem a múlt héten Pavlov-ot és a nevéhez fűződő hatást. Csak emlékeztetőként a QE3 szeptember 13-án lett hivatalosan is hatályba helyezve, az idei és egyben 4 éves tőzsdecsúcs szeptember 14-én 1474-es SP500 mellett volt. Ahogy Kosztolány mondta mindig: a tuti tipp egyenlő a bukással..

Két érdekes grafikon a QE-kel kapcsolatban:
Az IBM-es rajzokat nem magyaráztam túl egy héttel ezelőtt. Nem véletlen. Egy kis agytorna senkinek sem árt.
Néhány gondolat azért mégis:
Miért fontos, hogy az IBM-ben egy 150 és 160 dollárra mutató alakzat van? 
Mivel a Dow Jones legnagyobb tagjaként a korreláció igen erős…

Dow - IBM korreláció az elmúlt 3 évben:
Az IBM-ben látható alakzat jelen pillanatban kb.60%-ban van kész, ez a valószínűség kb. 90-re fog ugrani, ha a következő hetekben lemegy a 180-185-ös nyakvonalat, ha ezt forgalommal és egy szép fekete testű gyertyával töri, akkor igen biztosnak mondható, hogy legalább a 150-160-es célárat el is éri, ráadásul relatíve igen gyorsan (pár hét). A múlt héten említettem, hogy megkezdtem egy nagyobb és hosszabb short építését a Dow indexben.. A tervet az IBM-re építettem: 1egység short múlt héten, megelőlegezve, hogy az alakzat működik és ki fog teljesedni. Még egy egységet ütök, ha az IBM érinti a nyakvonalat, és még 1-2-t ha határozottan töri a nyakvonalat. Az átlagáram ebben az esetben igen közel lesz a nyakvonalhoz, amit a törés után igen csekély valószínűséggel fog csak elérni ismét.
Ahhoz, hogy az IBM alakzata ne semmisüljön meg idő előtt nem szabad 198-200 fölé mennie. Ha fölé megy relatíve kis veszteséggel zárható az 1db nyitott short. Ha ez be is következne, akkor sem várom 210 fölé, a múlt heti rajzok jól igazolják hány darab súlyos ellenállás esik ide.
Tehát ha a duplacsúcs elmélet megdőlne, akkor sem várom mérvadóan fentebb az árfolyamot ezen keresztül a piacot sem..

A vizuális típusoknak röviden: ha az IBM alakzata megvalósul a duplacsúcs egyszerű forgatókönyve szerint, akkor nagyjából a következő fog történni az SP500-zal:

Röviden: masszív short, amíg az IBM alakzata meg nem semmisül. Bővítést a fent leírt módon. Akinek felkavartam volna a lelki békéjét így az ünnepek környékén attól elnézést kérek, egyszerűen ezt látom..

Mindenki legyen óvatos, jó kereskedést!

2 megjegyzés:

  1. Jó kis reggelünk volt:)
    A piac eléggé megérett az esésre.
    Érdekes viszont, hogy milyen hamar visszarántották.

    VálaszTörlés
  2. Kifutások vannak, ezért alapvetően nem kell meglepődni a fura mozgásokon, tény azonban, hogy a mélysége figyelemreméltó.

    VálaszTörlés