2012. december 27., csütörtök

SP500 elemzés december 24-31

 Egy kis szösszenet még az újév előtt, bár nem érzem túl fontosnak kommentálni az ünnepek közbeni történéseket.
Viszont történt néhány érdekesség ebben az egyébként rettentően unalmas időszakban is. Először is kezdjük azzal, hogy december 21-dikei nap hatalmas leszúrást látunk majd minden nagy főindex chartján. Mini flash crasht a javából, melynek gyanítom ugyanolyan folytatása lesz, mint 2010 májusában.. Ahogy annak idején is kaptunk egy maszlagot hivatalos indoklásként a Procter and Gamble mellényomása kapcsán, most is megvan a kiváló befektetők nyugtatólövedéke, a hónap 3. pénteke lévén ugyanis opciós és határidős kifutások voltak, ahol nem ritkák a furcsa mozgások, így felesleges képzelgés a mozdulatból következtetni.. ezzel nincs is gond. Nekem a méretével van gondom.. Milyen erős piacról beszélünk, ha "csupán" 10.000 e-mini kontraktus elég ahhoz, hogy majd 3%-ot essenek a világ vezető indexei? Az esés 2 másodpercig tartott, majd az ott kijelölt "alj" kb. 10 másodpercig. Aztán "visszaállt a rend", alapvetően egy 0,4-0,7%-os mínuszban tobzódva a nap hátralévő részéig. Úgy látszik lassanként egyre többet fogunk beszélni az úgynevezett High Frequency Trading-ről, vagyis a robotkereskedésről. Hisz a piacon látott ajánlatok döntő többségéért ők felelősek. Képzeljük el, hogy egyszer olyan szintre jut az emberiség, hogy az otthon sütést-főzést már egy robotra is rálehet bízni, hisz ha 1000 esetből 999-szer finomat és gyorsan főz, akkor a furcsasága ellenére is a használata mellett döntünk, de mi történik abban az egy esetben, amikor ez nem így történik. Lássuk csak, lehet megússzuk egy egyszerű tányértöréssel, de az is lehet, hogy "véletlen" egy apró programhiba miatt mondjuk felgyújtja a lakást. Nyilván ha ez bekövetkezik, akkor már közel sem fognak annyira sokan a használata mellett dönteni, hisz bár a valószínűsége a negatív eseménynek rendkívül csekély, de a súlya olyan elrettentően hat, hogy senki sem meri használni. Hasonlóan kell elképzelni szerintem a tőzsdei robotok jövőjét is, hisz ez a jelenség attól függetlenül, hogy egyeseknek lehet csak most szúr szemet, már azt kell mondjam, hogy talán túl vagyunk ezen időszak virágkorán is. Majd utánanézek még, de emlékeim szerint legalább 50%-át adják már az algoritmusok a NYSE forgalmának. Ez pedig növeli annak a bizonyos 1000-ből 1 veszélyes szituációnak az esélyét, bár a tőzsdén talán könnyebb dolguk van, mint a konyhában, mivel azonnal leállítható a kereskedés. Sok tőzsdéző állítja, és én is osztom véleményüket, miszerint a tőzsdén tapasztalt tendenciáknak az égvilágon semmi közük nincs a reálgazdasághoz. A robotok a kettő közötti szakadék tágulásához alaposan hozzájárulnak. Lassan már nem tudjuk eldönteni, hogy a reálgazdaság hanyatlása indikálja-e a tőzsdei esést, vagy a tőzsdei esés okozza a reálgazdaság lassulását, szétesését..
Most is, mint 2010 májusában a crash egy alapvetően hosszú, kis volatilitású emelkedés után következett be, ahol a sok különböző vagy hasonló méretű követőstop "összerendeződött", legalábbis ennek a legnagyobb a valószínűsége, hogy ez így történt. Ne felejtsük el, hogy a robotok bár különbözőképpen működnek és számolnak, egy erősen közös tulajdonságuk azért van, ez pedig nem más mint a trendkövetés.. Csupán abban különbözik egyik a másiktól, hogy hol előbb hol később fedezi fel a robot a trendet. A crash időtartamára szintén a HFT adhat jó választ, hisz a gépek a másodperc törtrésze alatt helyeznek el, vagy vesznek ki több ezer ajánlatot, akár mindkét oldalról, és akár több piaci instrumentumban egyszerre.. És ez a tulajdonságuk igen veszélyes lehet a közeli és távoli jövőben, hisz amúgy is köztudottan alacsony a tőzsdék forgalma a mélypont óta...
De ugorjunk tovább, hisz ez csak egy apróság volt az elmúlt napok történéseiből.
Folytassuk rögtön azzal, hogy bár 27-dikét írunk, még mindig nincs amerikai megállapodás, sőt Geithner már azzal riogat, hogy az adósságplafon már akár szilveszterre is elérhető lehet.. Úgy gondolom röviden és tömören, hogy nem lesznek olyan h.lyék, hogy ne legyen megállapodás, és amolyan "sunnyugó" üzemmódban csússzunk át az újévbe.. Ahogy korábban említettem, ha a két ünnep között jön a döntés, akkor csak pozitív válasz létezhet.. viszont a chartok technikai képén ez sem fog sokat változtatni.
Két hete még hiányzott a devizális támogatása az esésnek, mostanra ez is megvan, hisz az Audusd produkált egy fals kitörést, amire szintén felhívtam a figyelmet, hogy vigyázni vele, mert Fukushima idején is produkált hasolót.
Az Eurusd képes lehet a következő napokban az 1,35-1,36-os régiót is elérni,  nem látom elvi akadályát, sem fundamentálisan, sem hírügyileg, sem pedig technikailag. Az ő további 1,35 utáni jövője még részemről függőben van, egyelőre jussunk el oda, de a segítséget onnan a kábel, vagyis a Gbpusd adhatja majd, később elővesszük, ha aktuális lesz.
A jenek várják az új pénznyomtató kormányukat, gyönyörűen, hibátlan mozogtak a korábbi rajzoknak megfelelően egyelőre.
A réz is keményen fordult a heti grafikonon kialakított óriás háromszög tetejéről.
A Vix-nél is megvan a várt 20-as érték, bár másképp képzeltem kezdetben, mivel az ennek megfelelő alacsony indexértékek még nem jöttek. Szóval a Vix előbb ijedt meg, mint a piac. Ez olyan, mintha a síkítás előbb hagyná el az ember száját, minthogy tényleges félelmet egyáltalán felfogná az agyunk..
Röviden ennyi. Változatlanul lefelé várom a piacokat, ahogy az előző IBM-hez csatolt egyszerű SP500 charton látszik.
További kellemes ünnepeket mindenkinek!
Jó kereskedést!

3 megjegyzés:

  1. A 13.150-es Dow short mellé ütöttem még egy ugyanakkora shortot 12.804-en. Így a tervezett 4db shortból kettő már benn van. A 7445ös Dax és a 7650-es Ibex short szintén tartva.

    VálaszTörlés
  2. Nincs megállapodás, az adóemelések életbe lépnek. Még egy ugyanakkora Dow shortot nyitottam a meglévő kettő mellé 12.920-on.

    VálaszTörlés
  3. Pontosítok, még nincs megegyezés, pedig a 30perce kezdődött Obama beszédtől, már mindenki a döntést várta. Ehelyett ő úgy fogalmazott, hogy a döntés láthatáron belül van. Mintha kényelemes heteik lennének még a döntésig.

    VálaszTörlés