2012. december 31., hétfő

Szilveszteri kiegészítés, Audusd a kulcs

A novemberi elemzésekben már kiveséztem alaposan az Audusd giga alakzatát, melynek célárait már akkor leszögeztem (http://www.jupiterportfolio.blogspot.hu/2012/11/sp500-elemzes-november-5-9.html). Ezek a célárak szinkronban vannak az IBM és ezen keresztül az SP500 és a Dow drámainak tűnő és igen mély céláraival.
Az egyik angol elemzőcsapat nemrégiben elemzést tett közzé, hogy vajon melyik a leg túl- illetve alulértékeltebb deviza. Választásuk az ausztrál dollárra esett, ezen belül is az abszolút első az Audusd. Az Audusd az Nzdusd-vel rokonlélek, gyakran érdemes a kettőt együtt vizsgálni, hisz ugyanazt az irányt kell mutatniuk, csak éppen másképpen, mégiscsak két teljesen külön instrumentumról van szó. Még a válságot megelőző utolsó bikapiacon a jenpárok voltak a fő iránymutatók a piacok tekintetében, addig a válság után az aud párok léptek a helyükbe. Hogy miért? Mert általában minden korszak tőzsdei emelkedéséhez tartozik egy "kedvenc" carry-trade deviza. És mivel a válság idején szinte az összes fontosabb piaci kamatláb 0%-hoz konvergált, ezért a jenekben lévő kamatkülönbözet is elolvadt. Az Aud és Nzd kamatok viszont relatíva igen magasan maradtak, sőt a 2009 és 2011 közötti időszakban folyamatosan emelték a kamatokat, ezért a befektetők kedvencei voltak néhány évig. Ennek a korszaknak viszont szerintem vége. Az Aud és piacok közti korreláció kezd szétesni, ami számomra annyit jelent, hogy egy új korszak közeleg, ami a régi eltűnésével, vagy gyökeres átalakulásával esik majd egybe. Az Aud és Nzd párok jó ideje nem ütöttek a piacokkal új csúcsot, ám hiába a széttartás, a korreláció azért még ott van és általában úgy szűnik meg teljesen jó időre, hogy az addig "megszokott" iránnyal ellentétes mozdulat érkezik. Az ausztrál jegybank utóbbi kamatcsökkentései miatt egyre kevésbé vonzó az  a bizonyos kamatkülönbözet..
Az elemzőcsapat választása, illetve grafikonja jól érzékeltetheti, hogy mennyi hely van még lefelé, és akkor még mindig "nem történt semmi". 

Az ausztrál jegybanki kamat alakulása 2008 és 2011 között:
Majd a kamat alaklása 2012 közepéig:
Két grafikont kellett csatolnom, mert nem találtam olyat amin egyben látszana a két időszak.

Egy utolsó észrevétel erejéig érdemes rápillantani a Fiscal Cliff problémát leginkább megsínylő szuperpapírra az Apple-re. Az évet 400 dollárral kezdő papírból majd minden alap a világon tart valamennyit a portfóliójából, és mivel a a fiscal cliff a tőzsdei nyereségadót is érinti, ezért nem mindegy, hogy hol zárják le az alapok a legnyereségesebbnek számító részvénybefektetéseiket. A csatolt grafikon kőkemény mozdulatot sejtet, melynek irányával a ki- vagy letörés alkalmával érdemes lehet menni. Ha valamilyen csoda kapcsán a két párt még megállapodik, illetve a nyereségadó változatlan maradna, az majdnem biztos, hogy az év elejét majd minden alap az Apple részvényei visszavételével töltené. Ha ez bekövetkezne még számomra is vonzóvá válna egy 510-es Apple, addig viszont maradok indexshortokban.

Jó kereskedést!
Sikerekben és szeretetben gazdag boldog újévet kívánok Mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése