2013. január 1., kedd

A nagy Fiscal Cliff show

Az amerikai megállapodás végül óriási show műsor közelében megérkezett. Vagy mégsem? Lássuk csak.. Az emberek fejébe régóta úgy ültette bele a tézist, hogy ha lesz megállapodás határidőidőig az jó hír, ha nem lesz az rossz hír. A befektetők nagy részének azonban fogalma sincs, hogy valójában mi történik, pontosabban, hogy milyen kimenetelekkel kell számolni. Kicsit hajaz ez az egész a múltkoriban is írt QE-bejelentések pablov-i hatására. Megpróbálok egy szélsőséges példával rávilágítani a lényegre: ha Obama mindösszesen annyit jelent be, hogy évi 10cent adóval többet szednek be, akkor az újságokat már lehet is nyomtatni "Megvan a megállapodás" címszóval. És mit tesz ilyenkor egy jól idomított befektető? Természetesen ráfekszik a buy gombra. Mindezt csak fokozza, hogy az év talán legkisebb tőzsdei érdeklődést fenntartó kereskedési napján történtek ezek az események. Ezért vigyázzunk, ha a látványos +2%os fehér gyertyákból akarjuk csak megítélni a helyzetet. Az igazi döntés egyébként nem született meg, kitolták azt február végére. Pont úgy, ahogy tavaly ilyenkor az eurókötvényekről való döntést..
Tény viszont, hogy technikai alapon törölték a tegnapi nappal a pénteki nagy mínuszt. A Vix-et 23-ról 18-ra igazították, aminek csak azért örülök, mert az indikátorok már igencsak füstöltek rajta, így viszont egy nap alatt rendbe vágta azokat, akár biztosítva az utat a további felfelé menethez. A döntés maga egyébként devizális szinten nem hozott nagy elmozdulást, amit szintén nem tartok jó jelnek. Röviden tehát, bár látványos indexgyertyákat és szalagcímeket láthattunk az újságokban a nagy szilveszteri mulatságok előtt pár órával, azért mindenki vizsgálja meg és gondolja át a helyzetet józan ésszel. És végül Geithner-nek úgy látszik igaza lett a 16,4e mrd-os plafont sikerült elérni még az óévben..

És végül egy kép a tegnapi megállapodással kapcsolatban, mely úgy érzem tényleg többet mond ezer szónál:
 Forrás: www.zerohedge.com
És egy kis humor, ha már ők is viccelődnek velünk:

Jó kereskedést!

10 megjegyzés:

  1. Szia! Boldog Újévet és sikeres tradelésekben gazdag évet kívánok!
    Azt szeretném megkérdezni hogy a dow pozidnak hol van a stopja ha esetleg nem a neked megfelelő irányba menne? Azt is megmondanád hogy általában mekkora kockázatot vállalsz a tőkédre vetítve 1-1 pozíción? köszi szépen

    VálaszTörlés
  2. Szia, Neked is boldog újévet kedves Péter! Nagyon ritkán teszek valamire egy sztenderd nominális stopot. Ezzel nyilván napokig tartó vitát is indíthatnák.. Az előző években ez nekem még álságos piaci környezetben is jól működött. Inkább bizonyos feltételekhez kötött mentális stopot használok. Tehát először belövök egy sávot, ahol már nem tetszik a dolog, viszont lehet hogy más instrumentumbeli történésekhez kötöm a stopot. A mostani történések enyhén szólva is zavarba ejtőek számomra. Jelen pillanatban még a héten próbálom nyugodtan szemlélni a piacot, abban bízva, hogy a piac pár napon belül nem csak megérti, de el is ismeri, hogy az amerikai megállapodás messze sem annyira jó, mint amit az indexek tükröznek. A másik dolog, hogy ekkora rést a devizáktól az indexekig nagyobb sansszal töltünk, semmint hogy fenn ragadnánk. A piac szokatlan és egyre érthetlenebb viselkedése az utóbbi egy évben szokatlan hozzáállást követel meg. Jelen esetben a stopot az IBM alakzatának megszűnéséhez mértem, ami így saccra 198-200. Komoly hibának részemről azt érzem, hogy szilveszter napján elsütöttem a puskapor nagy részét, holott lehetett volna még várni és lassan felfelé menetelben építgetni a shortot, persze utólag okos vagyok én is, mint mindenki. Ha rám hallgatsz soha nem követsz, vagy kopizol más trédeket, mert sosem tudhatod, hogy ki mekkora áttétel mellett mit tud finanszírozni. Illetve ami még ennél is fontosabb, hogy nem tudhatod, hogy az illető "lazán felfogott" tradejei mögött állnak-e komolyabb múltbéli nyerők, aminek erejéig nagyobb kockázatot is vállalhat az illető, akinek viszont még csak a tőke megvédése, lassú növelése a fontos az nem feltétlen járhat jól a szinkrontradekkel. Sőt olyan is előfordult már, hogy valamelyik trade-em szerettem volna beírni, de telefonon nem tudtam beírni a technika ördöge miatt, utólagos bemondással meg nem szerettem volna élni.. gondolj bele az milyen kellemetlen lett volna, ha a shortok zárását nem tudom még aznap beírni, majd másnap már mérvadóan más értékek mellett utólag begépelem.. A blog célja elsősorban az új információk összeszedése, egyedi észrevételek közzététele, mert ebben a magyar pénzügyi média nem igazán jeleskedik. Az indexeken használt tőkeáttétemről csak annyit, hogy egy komoly pozíció minimum kettes áttételű, maximum 6-7-szeres. Jelen pillnatban 3,5-es szorzónál tartok összesen. A másik dolog, hogy érdemes az IBM ábrákat jobban szemügyre venni, mert az nemcsak a duplacsúcs alakzatról szól, hanem arról, hogy miért nem szabad átütni az eddigi 208-210-es csúcsot.. magyarul, ha netán nincs is duplacsúcs, akkor csak attól a lehetőségtől esik el az ember, hogy időben és mélységben jól megbecsülhesse a történéseket. Azzal a meglátással, hogy nem hiszem hogy 210 fölé megyünk, nagyjából annyit mondok, hogy azt nem tudom mi fog történni, de azt "igen", hogy mi nem történhet.. nem tudom mennyire volt érthető ez utóbbi mondatom.

    VálaszTörlés
  3. Azt gondolom, hogy ahogyan az amerikai szakújságírók és elemzők kezdenek kijózanodni a szilveszteri mulatságok után, úgy egyre több hasonló cikkcím fog megjelenni: "Can we trust stocks' surge, or is this just a relief rally?" Meglátjuk.

    VálaszTörlés
  4. BUÉK mindenkinek!

    Én azóta sem szálltam be az indexekbe újra. Nem lehet tudni, hogy egy emelkedés utolsó fázisában meddig lökhetik az árfolyamot a tömegek és az összeomlás váratlanul és erőteljesen érkezik majd. Ennek ellenére még úgy érzem, hogy egy kis ideig elodázhatják a dolgot.
    Év végén az Eur/Usd és az arany szétválására játszottam és a jen gyengülésére. Az év első két hónapjában ugyanerre fogok játszani. Az előbbinél longra, az utóbbinál shortra, majd a tavaszi hónapoktól valamikor brutális fordulat mindkettőben az indexek összeomlásával együtt.
    Ez az elképzelésem erre az évre, de mondanom sem kell, hogy ez mennyire képlékeny.

    VálaszTörlés
  5. Az eurusd tegnapi és mai esése több mint furcsa, hisz ha olyan nagy bull van-lesz, akkor a kitörése miért sült be.. illetve az adósságplafon és a fejük felett lebegő leminősítés szintén ok lenne gyengülésre.. Így már az eurusd is a lefelé irányt támogatja nálam. A réz is nagyon hasonlóan tört ki mint ahogy az Audusd tette 1,0580-ig, jó eséllyel ez is fals lesz. A Fed-nél úgy látszik komoly viták vannak a QE4 hosszáról, az arany célba is vehetné ismét az 1500-at. A jenek gyengüléséből én csak a nyugdíjas usdjpy-n keresztül részesültem. Ma lezártam a longot, pihentetem egyelőre.

    VálaszTörlés
  6. Ez a korrekció nem ért váratlanul az eurusd-ben. Még karácsony előtt talán említettem is, hogy a megállapodásnak meg fog örülni a dollár függetlenül attól, hogy az jó-e neki hosszabb távon,vagy sem, úgyhogy óvatosan beshortoltam az arannyal együtt, de nem voltak veszélyben a pozik. Mind a kettőt éppen addig a szintig vártam, ahol most van, úgyhogy most kicsit várok, hogy mi lesz a folytatás. Eurusd-ben még mindig 1.35 és 1.38 a céláram (az nem egy nagy bull azért), amint látom a fordulót, akkor beleveszek. Azt meg is csinálhatná 2 hónap alatt, amíg az amcsikat újra előveszik. Utána abban is összeomlás. Ez persze azt feltételezi, hogy egy esetleges összeomlás Európa gazdaságára negatívabban hatna, mint Amerikára. Szerintem ez a gondolat megállja a helyét.

    Az arany néhány hónapja az emelkedés előtt többször nekiugrott az 1628-nak, nehezen vitte át, ezért gondoltam, hogy itt megpihen egy kicsit az árfolyam, mielőtt tovább fog esni, de azért longot nem merek nyitni rá. 1660 körüli szintet fogom figyelni.
    Lefelé érdekes lesz, hogy mihez kezd majd az 1500-al. Ha lesz összeomlás az indexekben tavaszra, akkor onnan megint visszapattanhat, ahogy aranyba menekítik a részvényekből a pénzt és továbbra is ellentétesen mozoghatna az Eurusd-vel. De majd meglátjuk. Ezek csak elképzelések egyenlőre, de logikailag sem látok kivetnivalót egy ilyen forgatókönyvben.

    Érdekes, amit az indexek művelnek már két napja.

    VálaszTörlés
  7. Gratulálok a trédekhez! Az IBM-et nagyon szorítja az idő, ha nem akarja elveszíteni a duplacsúcs alakzatát, már így is sokat húzott az időből. Ma egy 1%-nál nagyobb mínusz jó esélyekkel indítaná a jövő hetet. Az indexek technikai képe a nagy örömmel sokat romlott, nem lesz egyszerű a figura egy rövid időn belüli fordulásra. Alapvetően jó hír az eurusd billenése, és az annál jóval trükkösebb audusd esése, mely a december végi minimumok kiütésével nyithatja meg az utat lefelé. Ettől a szinttől fél százalékra vagyunk jelenleg. Kitartok az eddig elhangzottak mellett.

    VálaszTörlés
  8. Közben beütöttem egy shortot az Audusd-ben 1,0452-ről, ezen van sztenderd stop: 1,0530.

    VálaszTörlés
  9. Köszi. Kárpótolt az S&P-n elszenvedett veszteségért.

    Ebből a csúnya szűkülésből ki kell törnie valamelyik irányba az indexeknek.

    VálaszTörlés
  10. Az Audusd stopot felhúztam 1,0550-re.

    VálaszTörlés