2013. április 2., kedd

SP500 2013 április 1-5, a csúcs beállítása!?

Sok gondolat kavarog a fejemben a piaccal kapcsolatban, nehéz eldönteni, hogy melyikkel is kezdjem ezért belevágok a közepébe. Az amerikai indexek múlt héten csütörtökön minden képzeletet felülmúlóan magabiztosan történelmi csúcson vagy a közelében zártak. Szokták mondani, hogy a short nehéz kenyér.. főleg, ha az árfolyamok szűz, még sosem látott területre tévednek.. Egzakt számokkal az SP500 vonatkozásában eddig sem éltem, ami a lehetséges maximumokat,tetőt, vagy akár stop szinteket illeti. Azonban el kell ismerni, hogy az Audusd-Réz-Olaj-Gbpusd-Eurusd és a jenpárok mentén összfésült piacra vonatkozó előrejelzésem az esést illetően egyelőre nem működött. És bár csak egy fogpiszkáló tartja az egész elméletet, de tartja és ez a lényeg, addig nem adom fel. Pár hete még kiegyeztem volna egy SP500 1500-ra visszakorrekcióval, majd egy azt követő 1600-os csúcstámadással, amelyért akár a shortok longba fordítását is megkockáztattam volna. Viszont nem hogy 1500-ra, de még csak 1530 sem futotta korrekció gyanánt. A piacok az amcsi költségvetési probléma, a ciprusi incidens és az olasz patthelyzet felett elnéztek és félelmet nem ismerve törtek stabilan új csúcsokra. A véleményem ezzel kapcsolatban mindössze annyi, hogy a március 15-dike környékén egy hozzászólásomban említett flash crash típusú esemény valószínűsége hatalmasat nőtt az elmúlt napokban. Ez alatt egész pontosan azt értem, hogy gyors és legalább 10%-os esést várok.
Hogy mi fogja indukálni azt nem tudom, ha jön egyáltalán persze, de az előző hetekben a lehetséges okokat már fejtegettük. Meggyőződésem, hogy hamar ki fog derülni, hogy bizony az Eurusd nem véletlenül van ennyire letapadva.. Márciusban végig lett volna lehetősége a feltámadásra, de az 1,30-as próbálkozásait is gyorsan vérbe fojtották. Ugyanakkor sokan azt gondolják, hogy a dollár ereje és a haza áramló, az Usa gazdasági fellendülésében bízó pénzek térnek haza. Annál kevesebben beszélnek viszont arról, hogy mi van ha az Euró ilyen gyenge, nem pedig a dollár ilyen erős.. A ciprusi eseményeken látszólag túl léptünk, legalábbis a média ezt mondja. Csupán egy fél százalékos index mínusszal megúsztuk a Húsvét hétfőt, melyen a ciprusi 60%-os betételvonást "árazták". Pedig ennek az ügynek még lehetnek folyományai.. A másik és ennél számomra fontosabbnak tartott aduász az olasz patthelyzet, melyre hétfőn szintén megadta a média a választ: nem kell félni nem lesz új választás, mert Draghi felhívta az olasz kormányfőt stb.. Nos ha elővesszük a cikket és figyelmesen elolvassuk, hogy ez a nyugtató, melyet szemmel láthatóan be is vett a piac, csupán egy pletyka.. Tovább nem mondom.
Viszont legalább ebből a kamucikkből kiderült, hogy jó helyen kapisgálok, hisz a háttérerők nagyon is aggódhatnak, ha már Draghival "telefonáltatnak". Jött még egy olyan hírmaszlag is a héten, miszerint a gonosz kereskedési robotok tartják az árakat ilyen magasan. Mindenkit el kell, hogy szomorítsak, mert az algoritmusok 80-90%-ban spread mértékű profitokra vadásznak.. Számomra sokkal logikusabb a piaci emelkedésért azon befektetési alapokat okolni, akik a lakosság pénzét pazarolva 3 év masszív emelkedés után elkezdték venni a részvényeket év elejétől. Azonban az általuk gerjesztett hatalmas vételi erő az első negyedév után már akár el is tűnhet a piacról. Hogy ezt miből láthatjuk, vagy mivel tudnám alátámasztani ezt az elképzelésemet? A válasz egyszerű és irónikus: semmivel. Nagy eséllyel csak sejthetjük abból, hogy a második negyedévbe lépve a napon belüli eséseket, már nem fogják talajvízszerű lassú és kínos emelkedések közepette venni. Nyilvánvalóan, aki nem azzal tölti az egész napját, hogy az indexek napon belüli mentalitását kifigyelje, annak ez nem sokat segít. Azoknak viszont annyit mondanék a hétre, hogy legyenek résen, mert az Eurusd 1,2700 alá lépve könnyen vízeséssé válhat, és nem lennék meglepve, ha indokot is találnának hozzá egy  rossz piaci hír személyében.
Érdekességként megjegyzem, hogy a jenpárok szép tempóban araszolnak lefelé és elértek egy olyan pontra, melynek letörése zuhanásba torkollhat. Március elején említettem, hogy az igaz hogy a jenek 25% körüli gyengítésével ideiglenesen szépíteni lehet bizonyos japán gazdasági mutatókat, de sosem lehet tudni, hogy ez az ármozgás hol okoz komoly egyenlőtlenséget. Akkori tippem a japán kötvénypiac volt, hisz egy apró betűs cikkben a világ egyik legnagyobb nyugdíjalapja jelezte, hogy lehetséges, hogy jelentősen le fogja építeni a japán kötvényállományát, ráadásul a japán pénzügyi év vége felé, ami március vége gyakorlatilag. Ezen mozdulatnak lehet komoly előjele a 10éves japán állampapírok hozamának Húsvét hétfői drámai megugrása: http://stooq.com/q/?s=10jpy.b Ha ez a folyamata a napokban is folytatódna azt hiszem az új japán jegybank elnöknek alaposan rá kell majd feküdnie a pénznyomtató csodafegyverre..
A héten még kiegészítéseket teszek fel, részemről marad a short gyakorlatilag szinte minden instrumentumra.

Mindenkinek jó kereskedést és sok sikert, a héten az átlagosnál legyünk sokkal óvatosabbak!

5 megjegyzés:

  1. Sokan nem vették komolyan Észak-Koreát, mondván, hogy mindig is csinálta a feszültséget, hát ez most kicsit más...:
    http://www.zerohedge.com/news/2013-04-03/north-korea-says-it-has-final-approval-nuclear-attack-us

    VálaszTörlés
  2. Két dolog miatt is más.

    Az egyik maga a vezető személye. Fiatal és meggondolatlan. Süt róla, hogy valami bizonyítási vágy fűti. Szeretné, ha komolyan vennék. Erre utalt az is, hogy szeretné, ha felhívná őt Obama.

    A másik, hogy Kína is hadgyakorlatokat tart a tengeren.

    Ha ehhez hozzávesszük a világgazdaság helyzetét és a korábbi nyugati súly keletre tevődését, amit az előbbi nem nagyon tud és akar megemészteni, akkor nem sok jóra lehet számítani.
    Anno az első vh is az miatt volt, hogy németek elhúztak az angoloktól ipari fejlettségben.

    Amiben még bízni lehet, hogy megmarad egy amolyan második vietnámi háborúnak, amikor igazaból a két háttérhatalom háborúzik majd egymással éles konfontráció nélkül a két bábállamon keresztül.
    Sajnos viszont igen sok országnak viszket már a tenyere, szóval könnyen eszkalálódhat.

    VálaszTörlés
  3. Adtam Eurusd-t az előbb 1,2940-en, x2 áttétellel, rövid távra (1-2hét).

    VálaszTörlés
  4. Kedves Jupiter!

    Hónapok óta olvaslak, hónapok óta shortolsz, már tetemes veszteséget halmozhattál össze. Úgy érzem egyre inkább keresed az ideológiát pozícióid alátámasztására, ami meglehetősen veszélyes játék. Pl.: Az új olasz kormány akár meg is alakulhat, egyes részvények kifejezetten olcsóak továbbra is csak nézd meg az európai bankokat pl. Deutsche Bank másfél hónap alatt több mint 20%-ot esett stb.

    Üdv,
    Joker

    VálaszTörlés
  5. Kedves Joker,
    az elmúlt hetekben volt alkalmam önvizsgálatot tartani a shortok helyességét illetően, és újra és újra úgy döntöttem nem mozdulok. Valóban veszélyes játék, ahogy mondod, nem is fogok hibáztatni senkit, a piacot is beleértve, ha nem lesz igazam.
    Lóverseny sem létezne véleménykülönbségek nélkül.
    Az olaszok megalakulhatnak, más kérdés, hogy én nem számítok erre. A DB a Stoxx50-nel együtt gatya, legalábbis számomra, ettől még sok sikert kívánok annak, aki veszi vagy tartja.

    VálaszTörlés