2013. július 4., csütörtök

Elindult!

 

A Jupiter-portfólió egy rendkívül egyedi befektetési politikát alkalmazó portfólió, mely két egyedülálló irányzatot ötvöz.
1. A kereskedési döntések teljesen mechanikusak és a lehető legkisebb emberi beavatkozást igénylik, a portfólió kezelője folyamatosan  ellenőrzése alatt tartja a kereskedést, néha ha a helyzet úgy kívánja közbelép. Ezen kereskedési műfaj az algoritmikus kereskedés csoportjába sorolható, melyek hatalmas karriert futottak be külföldön, főleg Amerikában, hisz már a kereskedés döntő részét ezek a matematikán és statisztikán alapuló képletek adják. A Jupiter-portfólió 15 devizapárral kereskedik, melyen belül long, illetve short beszállókat keres. A módszer lényege az úgynevezett kontrakereskedés, mely már önmagában egyedivé teszi az algoritmusok között, hisz azok majd 90%-a trendkereskedő. Az algoritmus 12 év kereskedési tesztjei alapján éves 20% feletti teljesítményt mutat, hihetetlenül alacsony kilengések mellett.      A Jupiter-féle stratégiát nem zavarja a tartósan, akár évekig eső piac sem, mint ahogy a mellékelt hozamgörbén is látszik (2001-2003-as időszak, ami alatt a vezető benchmarkok majd 50%-os értékvesztést szenvedtek el), illetve igen jól teljesített a 2010-2011-es évben is, amikor a legtöbb piacon egy orosz válsághoz hasonló méretű hirtelen árváltozás történt.

A stratégia legfőbb jellemzői, tulajdonságai:

- a világ 15 legfontosabb devizapárjaiban keres short/long jelzéseket
- állandó stopot és célárakat használ, melynek következtében a hirtelen értékvesztés lehetősége szinte a nullával egyenlő
- egy devizapárban létrejövő jelzéseket kétszeres kockázati szorzóval (tőkeáttétel) kereskedi, ezen szorzó mellett hozta a 20% feletti átlaghozamot. A kétszeres tőkeáttétel a devizapiacon igen alacsony kockázatvállalásnak számít, hisz a kereskedési szoftverek 40, sőt 100-szoros áttételt is lehetővé tesznek.
- egy időben több párban is keletkezhet jelzés, mely az összesített tőkeáttételt ugyan növeli, de mivel nagyrészt egymástól független párokról van szó, ezért ez inkább diverzifikációs eszköz.
- a stratégia jelzései 24h-s kereskedési időben keletkeznek.
- a kereskedés további támpontjai és adatai személyes megbeszélés tárgyát képezik, azok semmilyen más formában nem publikusak.
- a stratégia 12éves tesztidőszaka az elérhető legnagyobb időkeret, melyen tesztelhető, hisz az előtt még nem létezett az egyik állandó kereskedési deviza az Euró kereskedése.
- a kereskedés Forex-en történik, ahol a kereskedést nem zavarják meg a határidős átkötések, illetve a magas letéti igény sem szükséges hozzá.
- a kereskedés költségei rendkívül alacsonyak, hisz a 15 fő párt 1 és 3 pip közötti költséggel köti, amelyből következően a portfóliókezelő nem érdekelt a költségek halmozásában, sokkal inkább a nyereség után elszámolt sikerdíjban.

  A Jupiter-portfólió magját és legnagyobb erősségét a stratégia adja, ez az ún. objektív rész a portfólióban, hisz minden érzelmi befolyásoltságtól mentes. A portfólió tartalmaz még egy szubjektív részt is, mely a portfóliókezelő aktuális piacról alkotott véleményének tükrében zajlik. Jellemzően a legnagyobb vezető indexekben születnek csak kötések, ritkábban egyedi részvényekben, melyek kiválasztása egy rendkívül szigorú rosta alapján történik. A részvények kiválasztási folyamatában az ügyfél is részt vehet igény szerint, de mivel éven belül olyan ritkán történik tényleges részvényvásárlás, ezért a portfóliókezelő előre tájékoztatja ügyfeleit a kiszemelt részvény vásárlásának okairól.

2. A Jupiter-portfólió stratégiája egy Magyaroszágon még újnak számító, úgynevezett Advisor-számlán valósul meg. Az Advisor-számla a vagyonkezelés csúcsaként aposztrofálható kereskedési rendszer, mely az ügyfél és a portfóliókezelő lehetőségeit igen széleskörűre bővíti, ötvözve a bizományi brókertevékenység nyújtotta személyre szabottságot és az alapkezelők által elért legszélesebb körű termékpalettát, a sztenderd piacon elérhető költségek töredékéért.

Miben több az Advisor-i kereskedés, mint a hagyományos bizományosi bróker tevékenysége:
- az ügyletek előtt az üzletkötőnek nem szükséges engedélyt kérni telefonon az ügyféltől, ennek ellenére ugyanolyan fokú tájékoztatási kötelezettség is igénybe vehető.
- a létező kereskedési termékek nagy része elérhető a portfóliókezelő számára, míg a hagyományos értelemben vett brókernek ez többnyire nem áll módjában.
- a portfóliókezelő az alacsony költségek miatt inkább a sikerdíjban és a fokozatos, egyenletes jó  teljesítményben érdekelt.

Miért jobb lehetőség az Advisori-kereskedés a befektetési alapokkal szemben?
- míg a befektetési alapoknál az ügyfél többnyire semmilyen kapcsolatba sem kerül a vagyon kezelőjével, addig itt a portfóliókezelővel bármikor kommunikálhat az ügyfél, akár a kereskedés jelenlegi eredményeiről, jövőbeni várakozásiról, és a döntések miértjének megértése végett. A kereskedés főbb irányvonalairól, illetve a portfólió egyéni piaci megítéléséről az ügyfelek hetente olvashatnak egy internetes felületen, így akár késő este is tájékozódhatunk a kereskedési irányok főbb okairól.

Az Advisori-számla egyik legnagyobb előnye az ügyfél számára, hogy azonnal és hajszálpontos tájékoztatást kaphat a portfólió jelenlegi piaci értékéről, likviditásáról és az egyes lezárt, illetve futó poziciók eredményeiről.
A Jupiter-portfólió alapvetően 1 éves időtávban gondolkodik. Ennek ellenére a portfólió rendkívül likvid, és bármikor telefonos kérésre készpénzzé tehető. A szerződés határozatlan idejű.

Advisor-számla nyitása a gyakorlatban:

A hagyományos befektetési szolgáltatási szerződésektől eltérően a szerződésnek nem kettő (ügyfél-befektetési szolgáltató), hanem három szereplője van:

1. Ügyfél
2. Az ügyfél értékpapírszámlájának kezelője a világ legnagyobb online-brókercége az Interactive Brokers Ltd.
3. Az ún. advisor, vagyis tanácsadó, a számla tényleges kezelője a Strategon Értékpapír Zrt.
 Ebből adódóan az ügyfél nem futja egy esetleges hazai brókercég csődjének kockázatát.
Az Interactive Brokers-nél vezetett számla letétkezelője a Citibank.
A számla biztonságát egy olyan még nem mindenütt alkalmazott egyedinek tűnő metódus is támogatja, mely szerint a számla nyitásának pillanatában meg kell adnunk a pénzügyi szolgáltató (többnyire bank) nevét, ahonnan a pénz érkezni fog az üres értékpapírszámlára. Miután a pénz beérkezik a program megjegyzi az érkező pénzhez tartozó bankszámlaadatokat és kizárólag ugyanerre a számlaszámra utalható pénz, amikor az ügyfél pénzt szeretne kivonni.

A Jupiter-portfólió célkitűzései:
- éves 20-40%-os nettó hozam elérése az ügyfél számára, mely a kétszeres kockázati szorzóból álló stratégia (objektív rész), illetve a portfóliókezelő egyéni kereskedésének összeredménye (szubjektív rész).
- a portfóliókezelő célja a lehető leglikvidebb portfólió fenntartása és működtetése (határidős és devizapiaci termékekkel)
- az ügyfelek lehető legmagasabb fokú tájékoztatása a kereskedés múltbeli, aktuális és jövőbeni támpontjairól, okairól.
- a fentiektől eltérően egyedi megállapodás is köthető, melyben az ügyfél megjelöl egy általa elérni kívánt éves hozamot, és egy ehhez tartozó stopot, mely a portfóliókezelő mozgásterét jelenti a kívánt eredmény elérése végett. Pl: az ügyfél elvárása: éves nettó 15% hozam, az induló vagyonhoz viszonyított 5%-os veszteségszint mellett. 


* Felhívjuk minden Tisztelt  Ügyfelünk és leendő Ügyfelünk  figyelmét, hogy a megcélzott hozam realizálására a Strategon Értékpapír Zrt. garanciát, illetve kötelezettséget nem vállal, ebből adódóan az ügyfél a megcélzott hozam elmaradása hivatkozással nem jogosult a Strategon Értékpapír Zrt-vel szembeni igény érvényesítésére. Továbbá a fenti anyag a tájékoztatást szolgálja, de nem teljes körű, ezért a részletekről feltétlenül érdeklődjön személyen társaságunknál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése