2012. november 18., vasárnap

SP500 elemzés november 19-23

  Az elmúlt hét napi árfolyammozgásai szinte pontosan megegyeztek az azt megelőző hét mozgásaival: hétfő-kedden próbálkozás felfelé, szerda masszív esés, csütörtök: az esés lassul,péntek délelőtt heti minimumot ütünk, majd a péntek záróig erős próbálkozás felfelé. Ha megnézzük a november 5-dikei és november 12-dikei hetet, láthatjuk, hogy szinte minden pontosan ugyanúgy történt. 
  Az előző hét pénteki gyertyáját egy rajz erejéig méltattam, és említettem, hogy nem tűnt elég magabiztosnak a leszúrás, hogy biztosan következtethessünk a hétfőre, csupán ez alapján. Ezzel szemben a most pénteki zárás már több erőt sugároz, hiszen napi és egyben heti minimumokról napi maximumokon befejeződő kereskedést láthattunk.

SP500 napi gyertyákkal:

  Az elmúlt hét lelkét adó szerdai esés után jött egy hír, melyet a hozzászólásokban említettem, ez pedig nem más mint az esést várók táborának drámai szintű megugrása. Tehát egyre többen kezdik látni, érezni azt a bizonyos medvét, így a pozíciókat is eszerint veszik fel. Úgy gondolom a csütörtökön és péntek kora délutánig látott mínuszok rengeteg shortot gyűjthettek magukba..  Azonban ez nem jelenti azt, hogy a piac be is érné ennyivel. Hogy mire gondolok pontosan? Arra, hogy a következő héten legalább olyan veszélyes piaci mozgásokat láthatunk, mint a múlt héten. Az árfolyamok könnyedén mehetnek  az első komolyabb támaszt jelentő 12.500 (Dow), és 1350-es (SP500) számok alá, letörést szimulálva, és ezáltal még több shortot magukba szívva. Hogy mekkora shortqueeze-t tud mindez indukálni azt nehéz megmondani, de mivel a hét második felére várom az esés folytatódását, így röpke becslés alapján azt mondhatom, hogy ha eljutunk 1375-1380-as SP értékekig, ott érdemes lesz ismét short beszállókat keresni, mely az első elemzés minimális 1320-as céláráig is menedzselhetőnek tűnik.
  Tehát szerdáig nem várok különösebb reccsenést, maximum leszúrogatunk a fentebb már említett támaszok alá. Ez a rövid forgatókönyv már csak azért is tűnik kézenfekvőnek, mivel csütörtökön (nov.22) háladás lesz Amerikában és a piacok zárva tartanak majd, addigis mehet a reménykedés. Az igazi veszélyzónát csütörtöktől egészen a rá következő hét közepéig várom.   
  Ne felejtsük el továbbá, hogy a hálaadást követő péntek, az úgynevezett Fekete péntek, a karácsonyi szezon nyitányának számít. Az ekkor közzétett kiskereskedelmi forgalmi adatokból következtethetünk arra, hogy vajon mekkora vásárlóerővel kell számolnunk majd az év utolsó hónapjában. Ez a nap hagyományosan egy nem hivatalosnak tekintett szünnap, mivel sokan vesznek ki erre a napra szabadságot, így a piacokon sem számíthatunk a szokásos likviditásra.
Az eddig írottak csupán az indexek múlt héten látott mentalitásából, momentumaiból következtek, most pedig kezdjük el bővíteni a kört és nézzük az előző hetekben indikátornak tekintett egyéb instrumentumokat is.   

Kezdjük rögtön a Vix-szel:
  Az eddigi elemzésekben várt kitörés továbbra is várat magára, pedig a csütörtök-pénteki nap tökéletes alkalmat adott volna rá. Úgy gondolom, mielőtt végleg temetnénk az ügyet, még láthatunk egy unattnak tűnő próbálkozást lefelé, akár 15-ig, innen pedig egy éles fordulatot északnak minimum 20-ig. Ha belegondolunk ez a mozdulat korrelálna is a fent már leírt indexmozgásokkal.  Egy hasonló alakzatot láthattunk már korábban is ez év áprilisában. Hogy miért kellhet ennyi trükközés egy egyszerű kitöréshez? Talán mert túl sokan vannak a hajón. Ne feledjük, hogy bár a főindexek és a Vix közötti kapcsolat inverz, azért van egy fontos különbség: míg a vix lefelé konvergálhat a szokásos 10-15-ös nyugalmi értékekig, addig a főindexek matematikailag a végtelenbe tartanak. Tehát két különböző időpontban ütött 15-ös Vix érték mellé mérvadóan más index értékek is társulhatnak. Ebből az összefüggésből adódóan kockázat-hozamilag a piac jobb beszállónak értékelhet egy 15-ös Vix vételt, mint mondjuk egy 1450-es SP500 shortot, ha a várakozásuk negatív a piaccal szemben.

Vix ábra:

  A következő instrumentumunk az Audusd, mely a szerdai indexeséssel együtt összehozta a várt rövidtávú trendtörést, viszont már pénteken elakadt a havi fő pivot vonalán és a 200 napos mozgóátlagán. Itt nagyjából arra számítok, hogy néhány pontos próbálkozást láthatunk majd tőle felfelé, de az 1,0480-as felszúrásban kijelölt lokális tetőt nem szabadna kiütnie. A várakozások, a célárak ettől függetlenül az Audusd-vel szemben továbbra is ugyanazok maradnak, amit az előző elemzésben említettem.

  Az Eurusd-t továbbra sem látom mérvadónak a piac mozgása szempontjából . Az első elemzésben említettem, hogy 1,2600 alá nem igazán várom, maximum csendes lopakodó módban ereszkedhet ezen árszint felé, mérvadóan azonban nem törheti. A múlt héten 1,2737 körül jeleztem, hogy jó eséllyel 100-150pont lehet benne felfelé, ebből a héten 60-at teljesített, majd az 1,2700-et tesztelve ismét fenn tudott maradni.  Ezen a héten össze is jöhet az 1,2850-es célár. E fölé a héten nem hiszem, hogy eljutna, mivel a vele jól korreláló Euró-indexben tömeges ellenállások állják útját.

Euró-index ábra ellenállásokkal:

 Az elmúlt hét kisebb-nagyobb eurusd rallyjai szerintem nagy részben voltak köszönhetőek a jen-párok igen agresszív gyengülésének, mely egybeesett a tokiói tőzsde szárnyalásával is. Ez az állapot továbbra is tartósan fennmaradhat, mivel Japánban előrehozott választások lesznek, melyet nagy valószínűséggel a piacot végtelen likviditással ellátni szándékozó ellenzék fog megnyerni. A jenekben tartós gyengülésre készülhetünk, hisz a hír adott, pusztán technikai megerősítés hiányzik, mely hamarosan meg is érkezhet a több éves trendvonal törésével.

Jpy-index 2007 óta:

  Az alábbi ábrán a az eurusd és az eurjpy közös lokális pontjait figyelhetjük meg, illetve jól látszik, hogy az irány napi viszonylatban eltérhet, de több heti-havi korrelációjuk igen szembeötlő. Jó eséllyel bízhatunk tehát abban, hogy a jenek tartós gyengülése az eurusd-t középtávon is felfelé fogja segíteni. Ez még a következő két hét index mozgásaira nem hiszem, hogy nagy hatással lesz, de a várt piaci alj bekövetkezése után, már elemzésünk fő tárgya lehet a jenek-eurusd-főindexek közötti viszony.

Eurusd-eurjpy 3 éves összehasonlítás:
  Az eurchf-ben továbbra is fennáll az előző heti elemzésben említett lehetőség. Legyünk résen.

Röviden összefoglalva tehát: Az indexekben ezen a héten komolyabb short kirázásokat várok, mely csak akkor ingerel majd short-beszállóra, ha az 1380-at elérjük. Továbbra is érvényben van a két héttel ezelőtt jelzett forgatókönyv, viszont az 1320-1280-as célzónát nem hiszem, hogy ezen a héten fogjuk megtámadni. Az Audusd és a Vix figyelésénél legyünk tekintettel a fent már leírtakra, illetve fél szemmel figyeljük a jenek trendvonal törését, és az eurusd-ra gyakorolt hatását, hisz mint már mondtam a következő hetekben ezek a mozdulatok képezhetik majd a fő iránymutatást az indexekben is. Jó kereskedést kívánok mindenkinek!

Érdekességként csatolok egy grafikont, melyen láthatjuk azon cégek számát százalékosan kifejezve, melyek az SP500 alkotóelemei közül a 200napos mozgóátlag fölött tartózkodnak:


34 megjegyzés:

  1. Jó estét!

    Érdeklődnék, hogy véleményed szerint ebben a rövidke kis korrekcióban a dax meddig juthat fel?
    esetleg meglehet benne az 7120-40 körüli szint?
    és az SP-ben már teljesen elveted a 390-es szintet?
    Bár most minden a háborútól függ és hogy annak állását mennyire nyomatják a médiában!(már ha szabad egy kicsit összesküvéselméletezni :) )
    Köszönöm!
    Igazán jó elemzés ismét!
    Engem még mindig a nem jókor felvett pozim befolyásol!7120-140 körül nullás lehetne! aminek nagyon örülnék! :)

    Üdv!
    Jóéjt!

    VálaszTörlés
  2. Jó estét Steve,
    Európa kicsit más, a Cac a nyakvonalon fejezte be pénteken, az Ibex napi minimumon, bár a 7500 még odébb van. A Dax-ban látok esélyt a 7080-7100-ra. Az 1375-80-as SP amolyan minimumszint, ebből adódóan az 1390 is összejöhet. Ezt úgyis látjuk majd a holnapi, és azutáni mozdulatokból, elég lesz akkor kommentálni.

    VálaszTörlés
  3. Üdv újra Mindenkinek!

    Ismét egy nagyszerű elemzés, némi érdekességgel megspékelve. Nagyjából én is arra számítok, amit Jupitertől olvashattunk. Az utolsó leszúrás 1340-ig már csak a későn beszállóknak volt köszönhető, akik azt gondolták, hogy már lemaradnak a nagy esésről. Ők pont ilyen gyorsan fogják elhagyni a pozijaikat a most kezdődő emelkedéskor.
    Daxban én 7075-nél látok egy gyengébb ellenállást, ahol megtorpanhat, de a 7200 lesz a vízválasztó. Szerintem azt már nem fogja újra átvinni markánsan. Ha mégis, akkor újragondolom az elképzeléseimet a nagy esésről.

    S&P-ben szintén hasonló forgatókönyvre számítok. 1386-tól már shortolni fogom, ha eléri, de nálam is még benne van az 1400 megközelítésének a lehetősége. Ha jól az elképzelésem, akkor azt éppúgy nem szabadna átvinnie újra, mint a DAX-nak a 7200-at.
    Addig rövid long "skalpokban" utazok.
    A jen hosszabb távú gyengülése szinte borítékolható. Kicsit félek is az ilyen "biztos" lehetőségektől. Nálam egyenlőre az a kérdés, hogy mivel állítsam párba, mert mindenki a saját devizájának gyengítésére játszik már egy ideje.

    Eurónál nálam 1.2875 a kritikus szint, amit árgus szemekkel fogok figyelni.

    VálaszTörlés
  4. S&P-ben találtam még egy érdekes szintet 1378-nál. Szerintem az a minimum, hogy addig erősödjön. A ma nyitott longom TP-jét is oda tettem.

    VálaszTörlés
  5. Meglepődnék, ha nap végéig kitartanának a most látható index határidő pluszok. Jelenleg:Dow 12.635, SP:1368, Dax:7065

    VálaszTörlés
  6. Egy rugóra jár az agyunk:) Épp ott zártam. Nem igazán volt benne erő (vagy egyáltalán bármi másban). 15 percesen találtam is egy divergenciát, úgyhogy kicsaptam és nyitottam egy shortot, amit 1364-en szeretnék zárni. Ez egy ilyen gyenge nap.:(

    VálaszTörlés
  7. Igen, úgy látszik. Én egyelőre csak a pénteken is említett 7650-es Ibex shortot tartom.

    VálaszTörlés
  8. A vix elérte a 15-öt, SP határidő pedig az 1375-1380-as short zónát.

    VálaszTörlés
  9. A franciákat váratlanul leminősítették.

    VálaszTörlés
  10. Jó estét!
    Ezt hol találtad?

    gyorsan keresgéltem, de én nem találtam a neten csak a nov 11-ei "véletlen" leminősítést!

    Üdvözlettel:
    Steve

    VálaszTörlés
  11. http://www.moodys.com/research/Moodys-downgrades-Frances-government-bond-rating-to-Aa1-from-Aaa--PR_260071

    VálaszTörlés
  12. Sziasztok,

    1.2820 ról eurusd shortot nyitottam, egy szűkebb stoppal...
    Ti mit láttok?

    Üdv

    VálaszTörlés
  13. Én az S&P-be nyitottam shortot, ahogy korábban mondtam is. De nagyjából minden a kritikus szinteknél mozog és ugyanúgy viselkedik, úgyhogy az EUR/USD szerintem éppen olyan jó lehet. A kérdés, hogy hova rakod a TP-t.

    VálaszTörlés
  14. Sziasztok, az eurusd shortoddal az euró-index előtt tornyosuló ellenállás "halom" miatt tudok egyetérteni. Megint más kérdés, hogy mennyi a targeted. A korábban említett Ibex shortot tartom.

    VálaszTörlés
  15. Úgy látszik sorra dőlnek a nagy mamutcégek, az Apple, majd Google és Microsoft után most a HP recseg-ropog rendesen (ő viszont Dow, nem pedig Nasdaq komponens). Fél szemmel nem árt még felvenni figyelőlistára a rezet, és érdemes heti grafikonon jól szemügyre venni. A múlt heti lokális aljak leütése nagyon fájhat majd a piacnak.

    VálaszTörlés
  16. gap fillre gondolok mint TP 1,2725-ön

    VálaszTörlés
  17. Attól függetlenül, hogy a francia leminősítés nem hatotta meg egyelőre a párizsi tőzsdét, a 10éves francia hozamok majd 3 éves mélypontról ugrottak felfelé, és korán sem hiszem, hogy csak egy napos hatása lesz a hírnek.

    VálaszTörlés
  18. A hálaadás miatt nem feltétlenül lesz ünnepi hangulat a piacokon. Könnyen lehet, hogy amíg mindenki a fiscal cliff-el van elfoglalva, addig egy új rés is keletkezik a hajón. http://index.hu/belfold/2012/11/20/egymas_torkanak_esnek_europa_vezetoi/

    VálaszTörlés
  19. Igazán lekapcsolhatná már valaki a zenét, máskülönben új forgatókönyv kell. Az Apple 600-es tüskéje a mai charton művészi teljesítmény, vagy egyszerű hiba?

    VálaszTörlés
  20. Kezdenek rájönni, hogy jobb ha pulyka kerül az asztalra, Apple részvény helyett. Viccet félretéve, Bernanke mondott valamit.

    VálaszTörlés
  21. Jó estét!
    http://www.portfolio.hu/gazdasag/megszolalt_bernanke_washingtonnak_gyorsan_cselekdni_kell.175985.html

    viszont ha a görögöknek meglesz a pénz akkor, túl nagy esés nem lesz! gondolom én!
    http://www.portfolio.hu/gazdasag/korvonalazodni_latszik_a_megallapodas_a_gorog_penzekrol.175984.html

    vola biztosan lesz még!

    vix szépen apró lépésekben emelkedik! :)

    Üdv:
    Steve

    VálaszTörlés
  22. Hát ez a korrekció elég karcsú volt! :)

    VálaszTörlés
  23. eurusd profit taking és reverse

    VálaszTörlés
  24. pozi felén profit taking megint, maradéknál stop 0-ban, 1,2750-ben

    VálaszTörlés
  25. Egy kis helyzetértékelés:
    Kezdem a short oldalról aggasztó jelekkel:
    - a múlt heti gyertyák maximumait szinte minden index kivette eddig
    - a Nasdaq innen még ki is törhet, hisz az Apple, akár 600-ig is mehet, még akkor is csak korrekciónak tűnhet a dolog
    - az Eurusd megcsinálta az 1,2850-et, viszont ezzel egyidőben az euró-index kis híjján majd minden ellenállásán átsiklott
    - a réz hétfői kitörését nem lesz könnyű leradírozni, a tegnapi nap erre jó esély nyújtott, de nem élt vele

    A további short támpontjai:
    - az Audusd hétfő este óta folyamatosan csorog lefelé, visszatartó ereje az indexekre egyelőre 0, ha innen nagyobb léptekkel tudna lefelé menni és törni az 1,03-at, az tudna csak használni az indexeknek
    - Cac,Ibex a sokat emlegetett nyakvonalakról irdatlan nagyot pattantak, a Cac mai napi gyertyája tökéletes megállót jelentene és ismét fordulhatna lefelé, egy újabb csökkenő tetőt maga mögött hagyva
    - a Dax a táguló ék középvonalát érinti épp, ráadásul a mai 0,7%-os emelkedésére nem látok túl nagy okokat

    VálaszTörlés
  26. az eurusd longot le is zártam pár perce

    ezzel megvolt egy jó lefelé (1.2820 ról 1.2760ig)
    majd fölfelé (1,2760ról 1,2781-en fele lezárva, 1,2890 teljesen lezárva) trade is...

    erre a hónapra be is fejeztem a tradinget:)

    sok sikert mindenkinek

    VálaszTörlés
  27. Grat stronghand, szépen megfogtad a mozgásokat. Őszintén szólva nem számítottam az eur/usd-ben ekkora felfelé mozgásra. A többi dollár kereszt nem is mozog vele, úgyhogy gondolom az euro emelkedés adja. Nem is értem igazán, hogy mire fel ez a nagy önállóskodás, meg optimizmus:)

    VálaszTörlés
  28. Én is gratulálok stronghand, gyönyörű trade volt!

    Az Eu-s költségvetési vitára éjszaka érdemes lesz figyelni, az index.hu folyamatosan közvetíti majd. Nem tartják kizártnak, hogy hétvégéig is elhúzódik a tárgyalás, bár az az egyet nem értés jele lenne. Döntést péntek reggelre ígértek eredetileg.

    VálaszTörlés
  29. Ha ma az eurusd a nyitó értékén tudna zárni, az fontos üzenetet hordozhat holnapra.
    Más, amire még nem gondoltunk eddig: http://www.portfolio.hu/gazdasag/ciprus_lephet_ki_elsokent_az_eurozonabol.176102.html

    VálaszTörlés
  30. Érdekes szezonindítás lesz így: http://profitline.hu/hircentrum/hir/277611/Sztrajkra-keszulnek-a-%27fekete-penteken%27-a-Wal-Mart-dolgozoi

    VálaszTörlés
  31. köszi

    azt gondolom, hogy 1.2980 környéke egy remek, alacsony kockázat hozam arányos lehetőséget tartogat eurusd shortoknak, ha még ebben a hónapban ott találom az árat, meg is lépem...

    VálaszTörlés
  32. Az Eu-s találkozón kívül erre is érdemes lesz odafigyelni hétvégén: http://index.hu/kulfold/2012/11/23/katalonia/

    VálaszTörlés
  33. Jelenleg egy hajszál választ el attól, hogy ragaszkodjam az 1380-as SP shorthoz. Majd minden indok masszívan ellenünk dolgozik. Hétfőig egyelőre kitartok úgy gondolom, a részleteket pedig a vasárnapi elemzésben megírom.

    VálaszTörlés
  34. Én nem csak tartom az 1384-es shortom, hanem rányitottam 1394-en és 1400-on is egy lotot, ahogy terveztem. Még nem aggódok azért, bár arra számítottam, hogy innen már fordul. Stop 1425-ön.
    Újra kell elemeznem a helyzetet, mert kezdenek kétségeim lenni.
    Az eur/usd pár is 1.3-nál van, amire csak a legrosszabb esetben számoltam. Azért jövő hét elején számítok minimum egy korrekcióra mindkettő instrumentumban.

    VálaszTörlés