2012. november 25., vasárnap

SP500 elemzés november 25-29

 Az elmúlt hét árfolyammozgásait igen röviden össze lehet foglalni, gyakorlatilag végig folyamatos emelkedést tapasztalhattunk. A hétfő nap emelkedése igen széleskörű volt, hisz az SP500 komponenseiből majd 490 emelkedett, ez nem túl gyakori jelenség. A kedd-szerda-csütörtök apró pluszokat hozott, majd a hegymenet a pénteki rövidített kereskedésben folytatódott.

Most pedig próbáljuk meg feltárni és összeszedni a mozdulathoz társuló tényeket:
- az elmúlt 4 hónap legnagyobb összefüggő emelkedését láthattuk
- a forgalom éves minimumon alakult
- az emelkedésben a legnagyobb shortállományú indexkomponensek szinte végig felülteljesítettek
- a fiscal cliff-ről nem tudtunk meg érdemi új információt
- az Eu-csúcs rosszabbul nem is sikerülhetett volna hisz januárban fognak csak leülni újra
- a görögök ügyében sem történt semmi előrelépés
- a hétvégén rengetegen tüntettek Rómában a megszorítások miatt
- a Katalóniában zajló választások végeredménye meggyorsíthatja a katalán tartomány függetlenedési törekvéseit.  Ez a tartomány a spanyol GDP majd 20%-át adja.

  Az amerikaiak szezonnyitó hétvégéjéről még nem találtam eredményeket, de összességében nem túl sok jóra számítok, hisz a 2011-es év mindenkori rekordot hozott, amit nehéz lesz megközelíteni. A szezonnyitó talán három legfontosabb szereplője a Wall-Mart, az Apple és az Amazon. Az ő kereskedelmi adataik képezik majd a legnagyobb hányadot. A jó szereplés esélyeit jelentősen rontja, hogy a világ talán legnagyobb foglalkoztatójának számító Wall-Mart,  az  elmúlt 50 éves történelmének  legnagyobb sztrájkjával kell szembesüljön.
De még mielőtt túlértékelnénk a fekete péntek jelentőségét, nézzünk egy érdekes statisztikát, melyet Marc Hulbert készített 1981-től napjainkig. A vizsgálat tárgya az volt, hogy vajon van-e összefüggés a hálaadást követő két nap indexteljesítménye és az év végéig tartó teljesítmény között.  Végeredményül pedig fordított korrelációt tapasztalhattunk, tehát ha a hálaadást követő két nap emelkedés van, akkor nagy eséllyel év végéig inkább várható esés sem mint emelkedés és vica versa.

  Most pedig az elmúlt hét legfőbb információinak birtokában térjünk rá az indexek mozdulatainak objektív vizsgálatára. Mint ahogy már a hozzászólásokban is hangot adtam aggodalmamnak az SP500 forgatókönyv igencsak recseg-ropog. Jól lehet a minimálisan elvárt 1320-at már megközelítettük nem régiben (1340), azért én mégis azt mondanám, hogy nagyon szükségünk lenne erre a pontos minimumra..  Ehhez azonban a jövő hét elején esésnek kell következnie, amelynek sebessége és struktúrája fogja eldönteni, hogy vajon az 1340-es aljról tartó emelkedés trendforduló volt-e.  A korábban eséshez használt támpontjainkat az Eurusd-t, az Audusd-t, a Vixet, illetve a két európai indexet (spanyol-francia) elfelejhetjük, hisz a Vix kivételével mind a négy instrumentumnak derekas esést kell produkálnia hét közepéig, mese nincs.   

Hangsúlyozom, hogy a heti elemzések gondolatilag összefüggenek egymással, egészen addig, amíg új SP500 forgatókönyvvel nem jelentkezem. 

 Érdekességként néhány grafikon:
 A new yorki tőzsde részvényeinek átlagos tartási idejét láthatjuk az elmúlt közel 100 évben. A bőszen hirdetett buy and hold egyszerűen nem létezik.

Az a bizonyos csökkenő forgalom a tőzsdén, mely már a válság kirobbanása óta feladja a leckét az elemzőknek és befektetőknek egyaránt.

A 3. negyedévi gyorsjelentések eredményei bevétel szempontjából igen karcsúan sikerültek.

A fiscal cliff kapcsán elgondolkodtatónak tartok egy apróságot: több weboldalon szinte amolyan tudatos félelemgenerátorként visszaszámlálót működtetnek (lásd: www.marketwatch.com) Ezt a félelemgombot bármikor aktiválhatják, hisz elég a számláló mellé görbíteni néhány cikket, ami mondjuk csupán arról szól, hogy Obama csúnyán nézett a republikánusakra az egyeztetések után.. Összességében árulkodó jelnek tartom például azt a tényt, hogy George Lucas a Star Wars részeket még az idén adta el a Disney-nek, mert ha netán a jövő évi adóemelés után teszi, akkor pár 100m dollárral rövidebb lenne a pénztárcája.. úgy látszik csak ennyire veszik komolyan a dolgokat.
Mindenki legyen óvatos, jó kereskedést!


18 megjegyzés:

  1. Jó estét!

    Én hirtelen ezt találtam:
    http://www.portfolio.hu/gazdasag/tobben_de_kevesebbert_vasaroltak_az_amerikai_fekete_penteken.176190.html

    Klassz elemzés! :)
    Köszönet érte!
    Üdvözlettel:

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok, ismét tetszett az írás.

    A magam részéről EURUSD short nyitva 1,2990-es stoppal, erős divergencia, top gyanús gyertyák

    VálaszTörlés
  3. Szintén...+a már meglévő SP500 shortok. Van egy olyan érzésem, hogy az eur/usd fog előbb lejtmenetbe kapcsolni.

    VálaszTörlés
  4. én csak csendben figyelek. egy apró megjegyzés, amit elhelyezhetünk a térképre: http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user3303/imageroot/2012/11-2/20121125_ESCOT.png

    VálaszTörlés
  5. Jó estét!

    nagyon csúnya mozgások vannak! a DAX valami félelmetes!
    egy képviselő mindfelett!!!

    Üdv:
    Steve

    VálaszTörlés
  6. Eltelt a hét java és a három nap szummája gyakorlatilag 0%. A trendvonalról minden nagyon egyértelműnek tűnően kezdett lefordulni kora délután, rengeteg shortot rányithattak, a képviselő úr meg bezavart. Sokszor van, hogy túl tankönyvi módon akarunk látni egy szituációt, és könnyen zavarba jövünk, ha nem pontosan úgy történik, ahogy elképzeltük.
    Összességében eddig:
    1. Cac és az Ibex a tegnapi botlásával remélhetőleg kijelölte a harmadik, illetve negyedik csökkenő tetőt. Ez nem lenne baj ha ki is tartana.
    2. Az eurusd-t szintén húzhatná a gravitáció, nem kellene már sokat esni, hogy az euró-indexet visszategye azon ellenállás-halom (mostmár támasz) alá, amiről múlt héten beszéltünk.
    3. Audusd a november eleji felszúrást masszírozza (ez a legijesztőbb az indexshortok szempontjából), de még mindig nem látom eldöntöttnek az ügyét.
    4. A réz közel van egy olyan szinthez, amit ha leüt (340), akkor sok más instrumentumnak fogják még elengedni a kezét. És bár ez a szint szinte karnyújtásnyira van, az utóbbi napokban csendesen emelkedik, elég egyértelmű trendet formálva.
    5. Az Apple és Google emelkedése az aljaktól még mindig inkább korrekció gyanús, aminek a végét elég nehéz dolognak tartom megjósolni.

    Más: nem szégyen szünetet tartani a kereskedésben, az idő 60-70%-ban nincsenek olyan biztonságú beszállók, melyek után nyugodtan hajtja álomra fejét az ember, tudván hogy a kereskedési döntése megfelelően alá van támasztva, a pozíció optimálisan van méretezve, és egy előre meghatározott szinten való stopolás sem okoz különösebb fájdalmat. Én személy szerint úgy vagyok vele, hogy ha egy trend legalább 50%-át végig tudom ülni, akkor zárás után már csak kisebb tétekkel szállok vissza. Pl: az elmúlt egy hónapban 13.200-12.660-ig shortoltam a Dow-t (Sp-nél ez 1428-1377) relatíve nagyobb tétekkel. Az aljat végignéztem, longot nem nyitottam bele, az Ibex-be ütöttem egy shortot 7650-nél, ami viszont elég halvány tétel, és hozzád hasonlóan épp a tűréshatárom küszöbét súrolja. Viszont akkor sem érzem magam rosszul ha ki kellene dobnom, hisz az eddigi bukó, még így is csak az SP-short nyereségének negyede. Viszont ez csak az én személyes preferencia rendszerem, mindenkinek be kell állítani a sajátját. Tartósan gyomorideggel kereskedve szerintem semmi nem sikerülhet, ha netán mégis sikerülne, az az állapot sem maradhat fenn tartósan, hiszen az egészséged rámegy, aztán hiába úszol a pénzben.. Arról nem is beszélve, hogy a tőzsdén nincsenek kihagyhatatlan lehetőségek.. lehetőség mindig van, csak győzzünk megfelelőt időt szánni arra, hogy testi-lelki egészségünket megőrizzük, hisz ezek a jó döntések alapkövei.

    VálaszTörlés
  7. Egyetértek. Én mondjuk minden pozit igyekszek külön kezelni és nem nézni, hogy előtte nyerő vagy vesztő tradem volt-e. Engem egyszerűen túl lazává tesz, ha nyerő volt előtte és nagyon feszültté, ha bukó volt. Így egyszerűen csak tiszta lappal indulok neki minden pozinak.

    Az eur/usd-t sikerült kiütnöm éppen a mostani esés alján 1,2880-on. Vissza szeretné majd szállni újra a shortba 1.3060 körül, ha szépen formáz valami fordulót majd.

    Az SP500 shortjaim viszont kivétel nélkül megvannak és ma éjszaka bizony "ébren" aludtam. Egyáltalán nem tetszik amit látok benne, de még mindig kétesélyes a dolog. 1425-ön van a stoppom, mert a short forgatókönyvnek 1419-en láttam a végső támaszát anno. Álmomban sem gondoltam, hogy látjuk még ezt a szintet. De hát nem alakulhat minden úgy, ahogy az ember eltervezi...

    VálaszTörlés
  8. engem meg kirakott a szépen megnyitott eurusd shortból a sok stopvadász ázsiai :(

    úgyhogy ezt a lefelekört a partvonalról nézegettem

    viszont most újra beszálltam 1,2985-ről....

    VálaszTörlés
  9. Részemről ezt a napot még megvárom, megnézzük mit kezd az SP a nyitás utáni résével.

    VálaszTörlés
  10. az IQNT tickerű részvényt ajánlom mindenki figyelmébe.

    VálaszTörlés
  11. 3,5 dollárra várom rövid időn belül.

    VálaszTörlés
  12. A tegnapi nap ellentéte következhet, egy republikánus elszólta magát, hogy nincs is olyan közel az a bizonyos megegyezés, komolyan vették, forgalom is jött. Erről az eheti elemzés két sora jut eszembe: "Ezt a félelemgombot bármikor aktiválhatják, hisz elég a számláló mellé görbíteni néhány cikket, ami mondjuk csupán arról szól, hogy Obama csúnyán nézett a republikánusakra az egyeztetések után.. "

    VálaszTörlés
  13. Közben jött még egy érdekes info: az európai piacok volatilitását mérő index 2007 júniusában volt utoljára ilyen alacsony.

    VálaszTörlés
  14. IQNT?

    basszús ez nagyot ugrott!

    2,33 opening majd +28% plusz

    na, ha tudsz még ilyet majd szólj:)!

    VálaszTörlés
  15. Valami ilyesmiben bíztam én is. Egyenlőre a 1419-nél elfogyott a szufla, remélem a visszaesés elég tartós lesz...

    VálaszTörlés
  16. C.A.T Oil nézte valaki?
    itt olvastam róla:

    http://fundman.blog.hu/

    VálaszTörlés
  17. az IQNT 2,68-ról még jó lehet, ha tényleg folytatni akarja a kitörését, mondanom sem kell hogy óvatosan a súlyozásával..

    VálaszTörlés
  18. Cat Oil-ról nem találok elég hiteles adatot és számomra illikvid. IQNT-t csak a kezdés utáni 2,68on lehetett érdemes még megvenni, ha most kereskedés második félidejében is érintené, azt már nem venném. Ilyen kitörés után illik relatíve nagy pluszban zárnia, legrosszabb esetben is 0-ban. Nálam a stop nullába húzva 2,48-on, a többit meg a piac eldönti.
    A piac közben kínos lassúsággal rogyadozik. Akik nem aludtak nyugodtan a shortok miatt, azok helyébe zárnám 0 környékén a felét.
    Szép, tőzsdementes hétvégét mindenkinek!

    VálaszTörlés