2012. november 5., hétfő

SP500 elemzés november 5-9

  A 2009-es aljakról való több éves rally óta az amerikai indexekkel leginkább korreláló devizapár az Audusd. És bár a korrelációja az elmúlt fél évben a piacokkal veszített fényéből, még mindig az egyik leghasználhatóbb pár az indexek fő mozdulatainak előrejelzésében. Vizsgálatunk első tárgyát tekintsük meg heti majd napi bontású charton, hogy mondanivalóm könnyebben átszellemülhessék azok is, akik eddig vagy nem figyelték, vagy nem tudtak az indexek ezen devizabéli kapcsolatáról.

   
Audusd (heti bontásban): láthatjuk, hogy a piros szaggatott vonallal „jó indulatúlag” is berajzolt trendvonal sérült, és az utóbbi időben inkább alatta jár az árfolyam. Fontos még megjegyezni, hogy az egyben történelmi csúcsot is jelentő 1,10-es árfolyam óta egy szépen kijelölt sávban mozgunk már több mint egy éve. A megkopott korrelációra az indexekkel itt is jól érzékelhető, hisz az újabb és újabb indextetőkhöz már bőven nem tudott magasabb Audusd árfolyam  tartozni. Az egy éves sávra ráhelyeztem a fibo-vonalakat, és azt láthatjuk, hogy a jelen ár egy szépen szűkült ékszerű alakzatban épp a sáv középvonalán áll (50 és 61%-os szint között). Egyrészt az ék már önmagában nagy elmozdulást sejtet a csatorna valamelyik szélére, másrészt a 21-50-200 heti mozgóátlagok egy csokorba rendeződése szintén nagy elmozdulást jelez. A kérdés mindösszesen annyi, hogy merre fogunk kilépni. Ezen kérdés megválaszolásában pedig vegyük elő a chartot napi bontásban.

   Audusd (napi bontásban): jól látható, hogy az ékszerű alakzatból már csütörtökön megpróbáltunk kitörni, ám a kitörés igen vérszegényre sikerült, gondolok itt arra, hogy az indexek 1-2% körüli nap végéig kitartott pluszos teljesítménye mellé, egy sokkal nagyobb erejű Audusd menetelés következhetett volna. Ám ez nemhogy elmaradt, hanem következő nap be is sült, egy szép masszív testű fekete gyertyával. Az ár épphogy megállt a 200napos mozgóátlagon. Önmagában ez a pénteki esés, illetve takaró napi szintű gyertya azt sugallja, hogy a téteket inkább lefelé pakolgatnám az Audusd-ben, ezen keresztül az indexekben is. Az Audusd fő célja első körben a paritás, tehát az 1,00, majd azt követően az egy éves sáv alja 0,93-0,97 közé. Mit jelenthet ez az indexekre nézve? Nem sok jót, hisz az Audusd-ben egy ekkora mozdulatot nehéz elhinni, hogy még a kopottas korreláció ellenére is, az indexek figyelmen kívül hagynának. További indok lehet az Audusd lejtmenetre, hogy az Aud-párokból képzett úgynevezett Aud-index az augusztus elejétől szeptember végéig tartó esésének korrekciójából épp az esés 50%-át adta vissza múlt héten, majd lefordult róla. Egyes MT4 platformokon elemezhető ez a deviza-index, önszorgalomból bárki ránézhet.


Eurusd:
Az Eurusd az indexek jövőbeli elmozdulását tekintve számomra most a passzív oldalon szerepel, magyarul a pár elemzését nem tartom feltétlenül szükségesnek jelen piaci körülmények között.  Mivel elemzésünkben nem az egyes devizapárok elmozdulásaiból szeretnénk profitálni, hanem elemzésükkel az indexek jövőbeli mozdulatairól szeretnénk többet megtudni, ezért jelzem, hogy az egyes párok elemzését nem kell túl komolyan venni, inkább egy azokból összegyúrt általános piaci véleményt szeretnénk megformálni.
Mivel az Eurusd mégis a legfontosabb pár a piacon, ezért szeretném megindokolni, hogy ennek ellenére miért nem tekintem MOST irányadónak: először is a QE3-as gomb aktív üzemmódban van a piacokon. Ez alapos visszatartó erő lehet a következő hónapokra nézve, hogy az Eurusd ne  produkáljon több száz pontos esést. Ránézésre egyébként meglehetősen bullos középtávon (több hónapot értek alatta). Ám hiába bullos, ami alapvetően az indexek emelkedésével is jár, az utóbbi hetek történései arra intenek minket, hogy a közismert index-eurusd korrelációt egy kicsit pihentessük. Hisz az eurusd-nek elég volt csupán 200 pontot vagyis 1,5%-ot lefelé mozdulni ahhoz, hogy a fő indexek 4-5%-ot essenek. Ebből adódóan az eurusd mozdulatait nem tartom elsődleges prioritásúnak az indexek megítélése szempontjából.  Az eurusd július óta tartó emelkedésének korrekciójaként azt mondom, hogy 1,26-ig is lejöhet az árfolyam, úgy hogy az nem veszélyezteti a középtávon bullish kinézetét. Az 1,26-os ár jelen ártól 1,5-2%-ra van, mely a már fentebb említett rövid távú összefüggés tükrében a piacoknak akár újabb 5-6% esést jelent legalább. A pénteki napot ez a devizapár is a 200 napos mozgóátlagán fejezte be.

  Mindent egybevéve az Eurusd inkább áll most 200pontos esés előtt sem mint emelkedés előtt. Ezért ez összességében csak egy apró érv az indexek lejtmenetének megerősítésében.

SP500 és a többi fő index:
Július óta a fő indexek 15-20%-ot emelkedtek, csupán a QE3-as pletykák miatt, míg a tényleges bejelentés után, már nem sikerült újabb csúcsokat ütni. Sőt elmondhatjuk, hogy az indexek bő egy hónapja inkább egy apró eső csatornában mozognak, csökkenő csúcsok kíséretében. A fő irányt egy további jelentős gyorsulással párosuló esésben látnám, mely 1280 és 1320 közé hozhatja az SP500-at. 

Fő érvek:

  • egyrészt az indexekkel leginkább korreláló két devizapár (Eurusd,Audusd) nem zárja ki a mozdulatot.  
  • az egyes hónapon belüli elmozdulások arányára talán a pivot pontok nyújtják a legnagyobb segítséget. A lenti ábrán megfigyelhetjük, ahogy az egyes havi szintű pivotok július óta egyre fentebb és fentebb tevődnek, majd a novemberi főpivot már alacsonyabb szinten áll, mint az előző hónapban. Ez önmagában intő jel, arról nem beszélve hogy a novemberi legutolsó pivot támasz 1317-en. van. Hogy miért fontos ez? Csak azért mert az árfolyamok a havi legszélső pivotokon belül töltik az idejük több mint 90%-át. Magyarul a sávon belül szinte bármit bejárhat az árfolyam. További érv még az esés mellett, hogy a pénteki elakadás az indexekben épp a november havi főpivotoknál történt, majd a szinteteket visszatesztelve, úgy rúgták el magukat az ellenkező irányba, mint az olimpiai úszók a medence falánál fordulat közben.  A havi fővonal mellé pedig további ellenállásként társult a 21 és 50napos mozgóátlag, ráadásul épp egy eladási metszés előtt.
  • nagyon fontos érvnek tekintem az indexek legfőbb húzóerejének számító Nasdaq igencsak drámai arculatát. Mely egy grafikont mindenféleképp megér:


Nasdaq napi bontásban:

  Először is elég szembeötlő a képen a közkedvelt fej-váll alakzat, mely már talán a tankönyvi célárát is épp hozta, csakhogy a célár elérése után az esetek nagy százalékában még elidőzik az ár a trend irányába, tehát inkább valószínűsíthető további esés, semmint a célár milliméterre való teljesítése utáni fordulat felfelé. A fej-váll alakzat kinézetre mondhatni tankönyvi, bár a legfontosabb kitétel hiánya miatt ezt inkább csak fej-vállszerűségnek vélhetjük, mivel nem történelmi csúcson alakult ki az alakzat. Ám ha megnézzük a Nasdaq legfőbb és legnagyobb arányú komponensét adó, a mostanság sokat sztárolt Apple-t, akkor láthatjuk, hogy  itt is megvan ugyanaz az alakzat, ráadásul itt a történelmi csúcson való elhelyezkedés is ki van pipálva.. További érv még, hogy az index másik legnagyobb alkotóeleme a Google, épp akkor kezdte el lefelé húzni a Nasdaq-ot, amikor már a Apple egy hónapos esése után megnyugodni látszott, ezen keresztül a Nasdaq is. Ám a Google „hirtelen” gyorsjelentése miatt a Nasdaq azonnal kiütötte a több napos lokális alját, elvéve a lehetőséget a további emelkedéstől.

APPLE: 


Google:


- a Nasdaq mint vezető index fej-vállszerű alakzatának kiépítése egy rendkívül fontos bázisszámnál történt, ez pedig nem más mint a 2000-ben ütött történelmi csúcsának és az azt követő 2002-es nagy alj közötti esés 50%-os korrekciós szintje, melyről lefordult.

Nasdaq havi bontásban:


- bár köztudottan a volatilitást mérő index a Vix ellentétesen korrelál az indexekkel, mondhatni fordítja egyik a másiknak, azért annyi különbség mégis akad köztük, hogy a piaci irányokat egy fokkal előbb sejtesse.
Az ábrán jól látható, hogy miután a 15 körüli nyugalmi értéket eltérte a Vix egy csonka háromszög szerű alakzatból kitörve meg sem állt a 200napos mozgóátlag áttöréséig, majd az azt követő napokban is mondhatni azon üldögélt csak, további menetelést sejtetve. És bár a csütörtöki napon látott indexemelkedések letaszították a Vixet a 200-as mozgóátlag alá, ott az 50-es átlagról dobbantva hamar visszanyerte az erejét. Kézenfekvőnek tűnhet egy új lokális csúcs 20 fölé, hogy mennyivel az majd kiderül idővel..

Vix: 


Szummázva a fentieket: az SP500-at a következő hetekben november végéig 1270 és 1320 közé várom. Az időpontok meghatározásának okát még a későbbiekben taglalom majd. Egy biztos, a longokat pihentetem egy ideig, illetve mindaddig a fenti forgatókönyvet preferálom míg az alábbiak közül valamelyik nem teljesül:

- az SP500 az e havi főpivotja fölé tud zárni
- vagy az Audusd a pénteki napi maximum értéke fölé zár
- vagy az Eurusd rátapad az 1,31-es csúcsértéke köré
- vagy a Vix beesik vissza 15 alá
A fenti pontok valamelyikének bekövetkezése esetén új forgatókönyvet kell meghatározni, vagy megvizsgálni, hogy a keletkezett-e új feltétel.

SP500 forgatókönyv:




14 megjegyzés:

  1. 23376 2012.11.05 23:21 rbbj11 (Tisztelt Tag) Re: új blog Címzett: @Atticus

    ma éjjel v. holnap sztem kimegy pénteki maximuma fölé audusd és ezzel teljesülne az egyik feltételed

    VálaszTörlés
  2. 23379 08:06 rbbj11 (Tisztelt Tag) Re: új blog Címzett: @rbbj11

    megvolt, ahogy mondtam.
    Úgyhogy feltételed alapján készíthetsz új forgatókönyvet

    VálaszTörlés
  3. Marad minden egyelőre, Ausztráliában hír lehetett. Sem az eurusd-t sem az indexeket nem mozgatta meg egy időben az Audusd mozdulat. Még az Audjpy-t eljuttathatják 84,00 fölé rövid időn belül. A vix gappel visszakerült a 200napos fölé, ami jelezheti, hogy a 0,3-0,5%-os index pluszokot akár egy 5-10perces gyertya is el tud még söpörni, eurusd továbbra is letapadva, az indexek pedig a pénteki nagy fekete gyertya árnyékában próbálkoznak felfelé. Kb. mára-holnapra kínálhatnak az indexek jó short beszállót annak, aki még korábban nem nyitott. Az indexek húzásának jó ürügye most az amerikai választások, illetve a holnapi görög remények. Az indexek fő húzóerejének számító Nasdaq fő elemeit sem találom különösebben gusztusosnak (Microsoft,Apple,Google) Meglátjuk.

    VálaszTörlés
  4. most már az indexek is masszívan emelkednek, sőt, el is érték a longos megugrás céláramat :) Ezért szerintem igazam lett, de te tudod...

    VálaszTörlés
  5. mindegy, hogy elnökválasztásra fogja az ember utólag, de a lényeg, hogy jól megy a forgatókönyvem: felfelé araszolás mellett tettem le a voksom a hét első felében, min keddig. Középtávon én is esés mellett voksolok, mert heti chart inkább azt mutatja. Hosszabb távon viszont marad long az úr, amíg a pénzcsapok nyitva vannak.
    Látva a vártnál meredekebb emelkedést rövidítem a legvalószínűbbre tett 3 napos emelkedési várakozásomat: most már azt mondom, ha ez az ütem marad, akkor kedd délutánra is kifulladhat.

    VálaszTörlés
  6. Gratula Rbbj, szép találat volt. Maradok továbbra is a tervnél. Az Audusd a hajnali 15perces húzását követően egész nap csak tartotta magát, nem volt képes a piaccal továbblépni még egy emeletet, eurusd nyikorogva enyhe pluszban, a Vix továbbra is veszélyes területen, Google nem mozdult a sávjából, Applenek több idő kellene a fordulatra, Microsoft akár már ki is korrekciózhatta magát. Az indexek pedig a havi főpivotot puszilgatva jó támpontot adhatnak egy shortra. Az asztrológusom azt a tanácsot adta a hétre, hogy dörzsöljem meg kétszer is a szemem, ha túl egyértelműnek tűnő helyzetet látnék. Márpedig a választások és a holnapi görög döntés nekem pont ilyen egyértelműnek tűnik. Meglátjuk, hosszú lesz még ez a hét.

    VálaszTörlés
  7. Ázsia gyorsan bedobta a lázas optimistákat a forró olajba. Így már jól védhetőek a havi főpivotokon nyílt index shortok.

    VálaszTörlés
  8. Mindent beadtak, a Dax napi és heti kitörési is csúnyán besült, a Vix tovább élesedik, felkészülve egy nagyobb ugrásra, eurusd több hetes minimum, az Audjpy kipipálta ma a 84,00-et, Audusd egyelőre gyenge üzemmódban. A forgatókönyv él, sőt az érvrendszeréhez csatlakozhat a francia és a spanyol indexek csúnya letörése. A Google elmúlt 10napos sávjának letörése (670,0 dollárnál) még ennél is nagyobb gyorsulást hozhat először a Nasdaq majd a többi főindexben is.

    VálaszTörlés
  9. Közben a Google is leütötte a sáv alját 670-nél, ami azért fontos, mert akár 10%-os tere lehet még lefelé. Az indexek esése begyorsult, a Vix egyértelműen kitört. Egyelőre minden a forgatókönyv alapján történik.

    VálaszTörlés
  10. A helyzet ma is változatlan, szépen estek az indexek. Az Audusd bántja a szemem, de a többi feltétel stimmel. Némi elégtétel persze, hogy az Audjpy viszont megadta magát. A Google alaposat esett az említett 670-es törése után, Apple szintén,Microsoft továbbra sem fest jól. A volatilitást mérő indexet (Vix) bár relatíve magasan tartották, de még ki sem tört igazán.. Ami további pánikszerű esést is hozhat. Holnap meglátjuk milyen mélyre sikerül esni az Ibex-nek és a Cac-nak. Az amerikai indexekben ha ez a stílusú esés folytatódik, akkor legkorábban holnap délután tudok elképzelni némi korrekciót. Vétellel viszont még nem próbálkoznék pár napig. Közben pedig újabb piaci esést támogató jelek is keletkeztek az Usdcad-ban és az Eurchf-ben, amiről bővebben csak a hétvége folyamán fogok írni.

    VálaszTörlés
  11. 12.680 a Dow határidő, SP500 1364, a Dax pedig 7072. A shortok nagy vagy egy része be is zárható. Nyitásig szépíthetik az árak. Aztán meglátjuk. A spanyolok belehúztak lefelé, a franciák csak most kezdik, Aud párok is beindultak, eurusd csúszik lefelé 1,2700 alá.

    VálaszTörlés
  12. 12.760 a Dow, az Sp500 határidő pedig 1377. Aki bátor és vállalja a kockázatot megpróbálkozhat egy longgal, stopot a napi minimumra téve. Az Obama-féle bejelentés az adóztatásról talán nem is olyan rossz hír, mint ahogy elsőre hallatszik.. Google-Apple páros egyelőre az első fordulós jelzéseket produkálja, szépen betakarta eddig a mai fehér gyertyával a tegnapi feketét mind a kettő. Aud-párok megúszták a napot. A spanyol-francia párosnál sem jött össze a letörés, inkább leszúrás lett belőle.

    VálaszTörlés
  13. 50 perccel vagyunk zárás előtt. Ha a longokat viszonylagos biztonságban akarja átvinni az ember a jövő hétre, ahhoz nem ártana a Google-Apple-nek napi maximum körül zárni.

    VálaszTörlés
  14. Bezárt a piac. A Google-Apple napi maximumos zárása nem jött össze, ami összességében még nem tragédia, némi vigasz lehet az Apple relatíve igen magas forgalma. A nyitott indexlongok így azért komolyabb kockázatot hordoznak, mintha az említett részvénypárost kihúzták volna zárásig. Hétvégén új elemzés készül, ami az előző folyománya lesz. Addig is, akinek longja van imádkozhat azért, hogy hétvégén valami jó hír érkezzen, mert az egy hétfői rallinak komoly alapot is adhat. A vadonatúj amerikai elnökünk biztos kitalál majd valami szépet, hisz a héten már kapott is feladatot rendesen..

    VálaszTörlés