2013. január 28., hétfő

SP500 elemzés 2013 január 28 - február 1



Január végét írunk, és ez idáig az újév egyáltalán nem úgy alakult, ahogy elképzeltem, szinte Guinness-be illő emelkedést láthattunk, ráadásul a tempó egyre feszesebb és feszesebb. Az IBM-es duplacsúcs adta támpont az esést illetően egyelőre elhárult, lévén hogy a jelentése után a  208-at is megkóstolta, hatalmas rést hagyva maga mögött. Az IBM és rajta keresztül a főindexekre vonatkozó lehetőségek közül azonban csak a duplacsúcs nyújtotta drámai esés került le napirendről, mivel a ciklusokon alapuló meglátás szerint, az IBM már nem ütheti ki a 2012-es csúcsokat, ha mégis megtenné, nem maradhat tartósan és mérvadóan felette. Ha ez nem lenne, akkor még talán képes lennék a piacba egy több hónapos bullpiacot „belelátni”.. Mivel azonban az október óta keletkező „short-indokok” csak szaporodtak, így kitartok amellett, hogy ebben az évben nem látunk sokat a bikából, annál többet viszont a medvéből.
A múlt hét fő és talán legjellegtelenebbnek tűnő híre volt, hogy az adósságplafont ideiglenesen megemelték májusig. Viszont a költségek csökkentését illően meg kell állapodni már május előtt. Ha jól emlékszem az év utolsó napjaiban azt számolgatta a piac, hogy ha lefaragások lesznek az Usa-ban, akkor az egyenlő a recesszióval, mivel az a hangyányi növekedés is el fog tűnni, amit eddig kimutattak. A piac mintha elfelejtette volna, hogy a látványos fiscal cliff elkerülése nem egyenlő a kiadások csökkentésének mellőzésével, és az adósságplafon egyidejű emelésével. Magyarul a rettegett lefaragások mindenféleképp életbe kell, hogy lépjenek a múlt heti megállapodással.. a kérdés, hogy honnan mennyit, de ez már legyen az ő gondjuk. Ez a tény önmagában elég ahhoz, hogy ne lássam a bullish jövőt..
Tény, hogy az elmúlt hetek emelkedése többeket elgondolkodtatott a shortosok közül, hogy talán fordítva ülünk a lovon. Eközben a bullos befektetők többsége a piaci emelkedések okát a jónak tűnő vállalati jelentésekben látják, a plafontémára pedig legyintenek, hogy eddig is emelték, most is fogják. Nos, a plafonkérdés továbbra sem megnyugtató, mint azt már fentebb kifejtettem. A vállalati jelentésekről pedig csak annyit, hogy az ez idáig jelentett cégek összességében még mindig alatta maradtak a várakozásoknak, arról nem is beszélve, hogy az előző év hasonló időszakához képest már egyáltalán nem lehet dicsekedni velük.
Az elmúlt hetek makroadatai kétségtelenül szemet gyönyörködtetőek voltak, viszont a jó munkanélküliségi adatok kapcsán sokan fejtegették már, hogy a foglalkoztatottság gyanús növekedésének hátterében inkább áll az 55év felettiek munkába állása, semmint a fiatal, erejében lévő és alkotni vágyó ifjúságé. Bár politizálni nem szeretnék, de hasonló ez az itthon ígért 1millió új munkahelyhez, melynek csupán töredékét teljesítve, gyakorlatilag az éhbérért foglalkoztatott közmunkások száma nőtt. Hiába szebbek tehát a számok, ha mindössze annyi változott kilábalás címszó alatt, hogy itthon többen gondozzák a főtereket, parkokat, míg az Usa-ban már a nyugdíj előtt állók is kénytelenek valami munkát elvállalni. Ez idő alatt a munkanélküliség tovább nőtt Görögországban,Spanyolországban, sőt Szlovákia is kirívó adatokat produkált nem rég.
Az elmúlt hét másik érdekes eseményének tartom, hogy az európai bankok hamarosan visszafizetik az EKB 3 éves hitelét, melyet 2011 végén kaptak, gyakorlatilag spekulációra. Az 500mrd eurós összeg majd egyharmadát fizetik vissza, közel 130mrd eurót. Ezt az összeget valószínűleg nem régiben szippantották ki a piacról, észrevétlenül. Viszont az elsózott tételek véleményem szerint pont a megnövő kockázati étvágyú lakosság nyakába mentek.. Hisz már múltkor említettem, hogy 13éve nem volt ekkora tőkebeáramlás az amcsi lakosság oldaláról a részvényekbe..
Elmélkedés szintjén felmerült bennem a kérdés, hogy ha a réz és Audusd sokat emlegetett szűkülése nem tudott irányba állni míg az indexek ősz óta estek 8%-ot, majd a mélypontról máig emelkedtek  9%-ot, akkor vajon merre akarják mozgatni innen a főindexeket? Jelen pillanatban a két instrumentum ismét a töréshez van közelebb.
A másik fontos piaci történést az Apple háza táján látom, és bár 450nél nagyon kecsegtetőnek tűnhet, én valamiért mégsem nyúlnék hozzá. A Nasdaq érdekes módon hősiesen helyt állt ez idő alatt, viszont pár napos sávjából nem tudott kitörni a többi indexszel. Sőt a Nasdaq grafikonját elnézve, könnyen lehet olyan víziónk, hogy épp most készül egy fej-váll alakzat jobb válla, annak is már a lefelé tartó szára. Ha ez így van, akkor valószínűleg az Apple még 400-on sem lesz elég olcsó.
A Gbpusd szépen lopakodik a korábban jelzett ék aljára, és mint akkor is említettem, ez rendkívül szubjektív, hogy ki hol határozza meg a töréspontját, azt a pontot, ahonnan már nem néz vissza.  Úgy ránézésre a 2012-es alj kiütése tűnik ilyen pontnak, mely 300pontos „lőtávolságon” belül van. Ha ezt megüti, annak már érdemi visszatartó ereje kell legyen az eurusd-re is, mely most 1,34.. körüli értékeknél tetőzik épp. Érdemileg innen már nem látok benne annyi pontot felfelé, melyet ilyen kockázatok mellett ésszerűnek tartanék menedzselni.
A jenek igen kemény legények egy-két múlt heti pofon után újra és újra fel tudtak állni, ám ez véleményem szerint csak az átmeneti tetőzési procedúra része, több száz pont zakó után mernek ismét elővenni őket long belépőket keresve. De ezt majd meglátjuk, ha ott leszünk.
Egy másik érdekesség a múlt hétről, hogy a piac egyik legjobb indikátora a Sotheby’s (mint részvény) kitört, viszont ez a papír több fals kitörést szokott produkálni mint valósat, ezért jelen pillanatban is talán a fals mozdulatnak van nagyobb esélye.
Az arany a héten szépen lefordult, immáron egyértelművé téve eső trendcsatornáját, meglátjuk képes lesz-e az 1500-as célt teljesíteni.
Egyedi részvény shortokat illetően a Google 750nél jó beszállónak tűnik, ezt még a héten megfontolom.    
Érdemes figyelni a héten a legnagyobb rallykat produkáló indexeket, ilyen az ausztrál index, a Dow Transporting, a Nikkei és Sensex.  Ezek közül főleg az első kettőt, mivel gyanítom, hogy az első komoly fekete gyertya indikálja majd az Usa-indexeket is.
Mindenkinek jó kereskedést és sok sikert kívánok!

2 megjegyzés:

  1. Még mindig egyetértünk a shortban, csak én kitartok az mellett, hogy őszi összeomlás lesz. S&P-ben ha most bekövetkezne egy korrekció, akkor érdemes lehet figyelni az 1468-as szintet szerintem. Ha azzal sem fog bírni lefelé, akkor 1586-ig már nem nagyon van, ami megfogja.
    Olvastam, hogy a januári FED jegyzőkönyvben szerepelt, hogy már idén év végén felhagynak a monetáris lazítással. Az elemzők egyöntetűen meglepődtek ezen.(?!)
    Az adósságplafonnal kapcsolatban nem zárható ki, hogy fel is fogják függeszteni azt. Ez csak egyet jelent nálam, hogy helyet csinálnak egy még intenzívebb monetáris lazításnak és válaszolnak a japánok jengyengítésére, amúgy amerikai módra, izomból.
    Ezt támasztja alá nekem, hogy a jenek hónaposon fontos ellenálláshoz érkeztek, úgyhogy nálam a február a kivárásról szól. Ha sikerül még újabb szintekre emelkednie, akkor EURJPY-ben 137-es a céláram, míg USDJPY-ben 100. Ha korrigál, akkor az előzőnél 112-nél látok jó beszállót longra, utóbbinál a 84-86-os sáv tetszik.
    EURUSD-ben teljesült már az első 1.35-ös céláram, a második 1.38-nál van. 1,34-alá nem szabadna benéznie addig, ha jó az elképzelésem.
    A font szépen esik és különvált az eurótól, ahogy korábban írtam. Szinte kizártnak tartom, hogy idén még látjuk az 1,63-as szintet. Első körben 1,42 és a hónapos háromszög alja 1,35 az idei céláram. Ha jó az elképzelésem és az EUR/USD tényleg komolyan lefordul a 1.4 körül, akkor az olyan lesz a fontnak, mint olaj a tűzre , és átsegítheti a az 1.5250 körüli keménynek tűnő ellenálláson.

    Jupiter, fel tudnánk venni a kapcsolatot privátban valamilyen módon?

    VálaszTörlés
  2. Nagyjából szinkronban vannak a gondolataink, az SP-n még rágódom erősen hétvégén. Az amerikai megállapodás részleteit illetően nyomozok már bő pár napja, majd a hétvégén megírom a dilemmákat ezzel kapcsoltban.
    jupiteralapok@gmail.com-on elérsz, ha kell majd ott adok más kontaktot is.

    VálaszTörlés